Anmeldelse: Botany Bay Gin

Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.

A Clash of Hemispheres! Anden gin fra collab-projektet mellem svenske Hernö Gin og australske Four Pillars, Botany Bay Gin, er alt hvad man kan ønske sig fra to af verdens mest anerkendte ginproducenter.

Til tonerne af ABBA’s ‘Dancing Queen’ går arbejdet i gang. Missionen er at skabe den anden gin i collab-projektet Hernö x Four Pillars, hvor den friske nordiske ginstil møder den krydrede australske ginstil i én og samme gin.
Botany Bay Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.Collab-projektets første gin, Dry Island Gin, blev skabt i 2017, hvor Jon Hillgren fra Hernö Gin tog til Four Pillars Distillery i Healesville lidt uden for Melbourne i Australien. Sammen med Cameron MacKenzie, medgrundlægger og destillatør hos Four Pillars, skabte de den friske og eksperimenterende Dry Island Gin inspireret af Hernö Gins svenske ophav og Four Pillars’ australske ditto, tilsmagt med de otte ingredienser, enebær, korianderfrø, river mint, ristede wattleseeds, strawberry gum, lemon myrtle, mjødurt og friske citroner.

I anden etape af collab-projektet er situationen omvendt og ingredienslisten helt anderledes. Four Pillars er taget til Hernö Distillery i Dala, godt 400 kilometer nord for Stockholm. Datoen er den 10. juli 2018 og Skandinavien er ramt af en historisk hedebølge med temperaturer på langt over 30 grader i det midtsvenske. Samme dag er første gin i collab-projektet, Dry Island Gin, blevet frigivet på verdensplan. Men hverken rekordhøje temperaturer eller ABBA’s insisterende toneleje kan slukke entusiasmen hos de to destillatører, der sammen har sat sig for at skabe opfølgeren til populære Dry Island Gin.

LÆS MERE OM: Dry Island Gin fra Hernö x Four Pillars

Det er set før, at destillerier laver forskellige former for samarbejder. Fx indgik danske Njord Gin et samarbejde med spanske Santamania Destileria Urbana i Madrid i 2016, der resulterede i ginnen Njord Gin United Natures. Selvsamme Santamania samarbejdede  også med australske Four Pillars Gin i 2016 om ginnen Cousin Vera’s Gin. Fænomenet kaldes Collab (kort for Collaboration) og er et eksplorativt samarbejde mellem to producenter, der sætter sig for at undersøge, hvad der sker, når to vidt forskellige ginverdener mødes i en form for ginfusion; et mash-up af to verdener, om man vil. Det er samtidig et bevis på det gode kammeratskab, der ofte er mellem de forskellige destillerier rundt om i verden. Jovist, er de konkurrenter på den internationale ginscene, men de er i lige så høj grad kolleger, venner og samarbejdspartnere, der er sammen om at løfte interessen og kvaliteten for den samlede ginscene.

Botany Bay Gin og Dry Island Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.
Botany Bay Gin og Dry Island Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.

Hernö Gin og Four Pillars har kendt hinanden igennem nogle år. De har haft samme importør og distributør i både Danmark og Storbritannien, og har stået side om side på et utal af spiritusmesser rundt om i verden. Så de to producenter har gennem årene knyttet et tæt og venskabeligt bånd med gensidig respekt og beundring for hinandens produkter.

– It’s been clear to us for a long time that Hernö Gin and Four Pillars have a lot in common. Especially when it comes to ambitions and philosophy. But also in flavor profile. We both produce bright and vibrant gins, forklarer Cameron MacKenzie.

Ifølge Cameron var der derfor et godt udgangspunkt for et samarbejde mellem Four Pillars og Hernö Gin om en fælles gin, sammensat af elementer fra begge ginbrands, fra begge lande, fra begge ginverdener.

Made in Sweden

Op til australiernes besøg hos Hernö Distillery var der derfor fra begge parters side blevet brainstormet, researchet og testet mulige ingredienser og smage af. For hvilken vej skal man gå med den nye collab-gin?

– De krydderier og urter jeg udtænkte i Australien har smage og karakterer som totalt adskiller sig fra alt andet jeg tidligere er stødt på. At udforske disse sammen med Cameron Mackenzie på Four Pillars har været en sanselig opdagelsesrejse, fortæller Jon Hillgren.

Udgangspunktet for Botany Bay Gin er historien om den svenske botanist Daniel Solander, som sejlede verden rundt med HMS Endeavour sammen med den engelsk opdagelsesrejsende James Cook. I 1770 – 250 år før frigivelsen af Botany Bay Gin – sejler HMS Endeavour op langs Australiens østkyst og går i land i en lille bugt – en bugt der senere blev navngivet Botany Bay, opkaldt efter Daniel Solander og hans assistent.

Cameron MacKenzie og Jon Hillgren. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie og Jon Hillgren. Photo by Michael Sperling.

Ingredienslisten i Botany Bay Gin kalder Jon Hillgren for “En botanikers drøm”. Den afviger væsentligt fra opskriften til Dry Island Gin og består af to svenske ingredienser, tyttebær og mjødurtblomst; tre australske ingredienser, tasmanske peberbær, frø fra akacietræet (wattleseed) og citronbladet lemon myrtle; og endelig tre klassiske giningredienser, som også står stærkt i de oprindelige ginner fra både Hernö Gin og Four Pillars, enebær, korianderfrø og citronskal.

De otte ingredienser er destilleret med økologisk, neutral alkohol fra hvede i Hernös 1000-liters Arnold Holstein-destillator. Efterfølgende er destillatet fortyndet med vand fra destilleriets egen kilde, og tappet i en alkoholstyrke på 43% vol. på 500 ml-flasker med den eventyrlige etikette med Daniel Solander afbilledet, mesterligt illustreret af den svenske kunstner @artbyhansforsell.

Cameron MacKenzie og Jon Hillgren plukker frisk mjødurtblomst til brug i Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie og Jon Hillgren plukker frisk mjødurtblomst til brug i Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Det hemisfæriske mix af ingredienser fra den nordlige og sydlige halvkugle sætter som ventet sit præg på ginnens udtryk.

I næsen finder man noter af harpiksagtig fyrrenål, massivt med citrus og tydelig mjødturtblomst, som Hernös ginner er så kendt for.

I munden lyser citrusnoterne gevaldigt op. Flot og frisk citrusprofil med klar og tydelig, nærmest sprød og kølig, enebær, og et distinkt Hernö-aftryk med den blomstrede mjødurt, der i kombination med de tydelige citrusnoter giver associationer til den australske version af ‘Lemon meringue pie’ med skumfidus-agtige marengs på toppen.
I baggrunden ligger en varm og prikkende peber fra de tasmanske peberbær, der sammen med den krydrede korianderfrø intensiveres smagen igennem og topper i eftersmagen.

Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin and Fever-Tree Mediterranean Tonic. Photo by Michael Sperling.
Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin and Fever-Tree Mediterranean Tonic. Photo by Michael Sperling.

Botany Bay Gin & Tonic

Et godt sted at starte når det kommer til Gin & Tonics med Botany Bay Gin er en simpel servering med Fever-Tree Indian Tonic og frisk citronskal. Det er super lækkert og dejlig friskt.
Men hvis du skal imponere vennerne, hiver du den lidt mere urtede (og en anelse sødere) Fever-Tree Mediterranean Tonic frem fra køleskabet, og pynter med en skive citron og fire-fem hindbær. I kombination med Fever-Tree Mediterranean Tonic får man lidt mere sommer, og de blomstrede hindbær spiller rigtig godt sammen med Lemon meringue pie-associationen.

Botany Bay Tom Collins. Photo by Michael Sperling.
Botany Bay Tom Collins. Photo by Michael Sperling.

Botany Bay Gin Cocktail

Hernö Gin er selv kommet med et par forslag til cocktails med Botany Bay Gin. Særligt deres Ruby Club med citronsaft og hindbær/tyttebærsirup ser interessant ud.

Min egen favoritcocktail med Botany Bay Gin er den klassiske Tom Collins, som er lidt i samme retning som Hernös egne cocktailforslag med brug af rigelige mængder citronsaft.

Ingredienser: 

 • 45 ml. Botany Bay Gin
 • 30 ml. frisk citronsaft
 • 20 ml. Sukkerlage (50/50 sukker og vand)
 • Ca. 40 ml. danskvand
 • Garnér med citronskal

Fremgangsmåde:

Omrør gin, citronsaft og sukkerlage i en kop/glas sammen med isterninger, ind til sukkerlagen er opløst. Si indholdet op i et drinksglas fyldt med isterninger, og top op med danskvand. Pynt til sidst med et par skiver citron.

Konklusion

Der er ingen grund til at pakke det ind. Jeg er meget begejstret for Botany Bay Gin – ligesom jeg var det med Dry Island Gin. Både Hernö Distillery og Four Pillars Distillery er blandt mine absolut favoritproducenter, og for mig er dette collab-projekt det bedste, der er sket i ginbranchen i flere år.

Begge producenter har formået at skabe en gennemgående, unik smagsprofil dybt forankret i den nationale identitet. Hernö Gin med dens friske citrus og fyrrenål og Four Pillars med dens kraftige og krydrede profil. Begge producenter har været toneangivende for henholdsvis Sveriges og Australiens ginidentitet og nationale smagsprofil. Og Botany Bay Gin er et perfekt mash-up af de to verdener. Et sandt Clash of Hemispheres!

Da jeg skrev om den første collab-gin, Dry Island Gin, beskrev jeg den som “lige præcis den skizofrene oplevelse, et godt mash-up skal være.” og “Det er en smagsoplevelse, der fra første sekund sender mig frem og tilbage mellem det svenske højland og den australske outback.” Det samme gør sig gældende for Botany Bay Gin. Hernös signatur med frisk citrus og mjødurt og Four Pillars’ unikke, pebervarme, australske udtryk sender sanserne og hjernen på overarbejde. Det er selvfølgelig associationer genereret af mit indgående kendskab til de to brands og mine besøg hos både Hernö Gin i Sverige og Four Pillars i Australien, men jeg vil vove den påstand, at det ikke kun er mig, som kan se det geniale i Botany Bay Gin og hele collab-projektet Hernö x Four Pillars.

LÆS OGSÅ: Min anmeldelse af Hernö Dry Gin

Jeg var selv tilstede hos Hernö Distillery i Dala, da Botany Bay Gin blev udviklet og destilleret i juli 2018. De tre dage på sidelinjen i destilleriet var som ABBA synger i ‘Dancing Queen’, “Having the time of your life” – himmelsk for en ginnørd som mig, hvor jeg fik et godt indblik i det komplicerede arbejde i at skabe et godt mash-up mellem den friske, nordiske profil og den krydrede australske profil. Ufattelig spændende, og resultatet kan de i høj grad være stolte af.

dry-island-gin-11

Navy Strength Ginsmagning

AFLYST PGA. CORONA

Fredag den 20. marts skruer vi op for procenterne og begiver os ud på gyngende grund med en ginsmagning udelukkende bestående af Navy Strength Gin. Altså kun gin på omkring de 57,2% vol.!

Ingen har gjort det før, så alene af den grund er det en god idé at hylde den sagnomspundne Navy Strength Gin på hele 57% vol. med sin helt egen ginsmagning. Med rødder i kolonitidens sejladser var denne potente spiritus sømændenes faste holdepunkt på vej mod ukendt land. Så det kan kun blive godt!

Aftenens program lyder som følgende seks ginner:

 • Radius Distillery Batch 38
 • Plymouth Navy Strength Gin
 • Great Ocean Road Gin – Split Point
 • Ginscape Navy Strength Gin
 • NB Gin Navy Strength
 • Never Never Distilling Co. Juniper Freak 2018

Smagningen foregår, fredag den 20. marts 2020 kl. 19.00, i Tullinsgade 4 på Vesterbro i København – og som altid slutter vi af med drinks på en af aftenens navy strength ginner.

Prisen er 275 kroner per billet (plus Place2Book-gebyr).

Tilmeld dig arrangementet her

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke byttes eller refunderes.

Anmeldelse: Island Terroir Gin

Med en overvægt af lokale, håndplukkede ingredienser er Island Terroir Gin fra Østersøens Brænderi dybt forankret i Bornholms velkendte særpræg. Ginnens autentiske stil er en sjælden oase i ginkategoriens ørkenlandskab.

En af de ting der driver ginnørderiet hos mig, har været de seneste års fremkomst af gin med et distinkt egnspræg. Det kan være brugen af lokale ingredienser, inspiration fra en regional spiritustradition eller måske flasker blæst af en lokal glaspuster. Alt sammen noget der er med til at skabe en lokalt forankret gin med masser af særpræg og personlighed.

Østersøens Brænderi Island Terroir Gin. Photo by Michael Sperling.Disse egnsprægede ginner er slet ikke et særsyn her godt ti år inde i Den Moderne Ginbølge – heller ikke når det kommer til dansk gin. Tag bare en gin som Copenhagen Dry Gin (2.0), hvor både dild og kommen giver ginnen et tydeligt akvavitpræg, som Norden er så kendt for. Eller en gin som Radius Distillery Batch 37, som udelukkende er tilsmagt med håndplukkede ingredienser fra Oremandsgaard Gods, hvor Radius Distillery har til huse. Og endelig er der en gin som Island Terroir Gin, der blander traditionelle giningredienser med håndplukkede ingredienser fra Bornholm, for at skabe et unikt produkt med masser af Bornholmsk særpræg.

Island Terroir Gin var den første gin produceret af Martin Kofoed og hans bornholmske destilleri, Østersøens Brænderi, i Rønne. Den blev lanceret den 28. februar 2018 under navnet Østersøens Brænderi Premium Dry Gin, og det var, i min optik, en af de mest interessante ginudgivelser det år. Og navneskiftet har alt at gøre med ginnens særegne.

LÆS OGSÅ: Listen over alle danske ginner og ginproducenter

Det er efterhånden et velkendt faktum, at Bornholm er enhver foodies drømmedestination. Bannerførere som Restaurant Kadeau i Åkirkeby og Christianshøjkroen i Almindingen har sat Bornholm på verdenskortet som et gourmethotspot, hvor lokale råvarer er omdrejningspunktet for hele oplevelsen. Og det er denne kultur med sublime råvarer, lokal stolthed og en stor portion iværksætterånd, som Martin Kofoed og Østersøens Brænderi er vokset ud af. Her udgør nøje udvalgte lokale ingredienser hjertet af Østersøens Brænderis ginner, der (i skrivende stund) udover Island Terroir Gin tæller Gin Bornholm og Cask Aged Gin. Dertil kommer destilleriets to ikke-ginprodukter, Taffel Akvavit og Honningsyp.

Østersøens Brænderi er en del af den gastronomiske oase Torvehal Bornholm i Rønne, hvor en café og en række stande sælger især lokale delikatesser. Lige ved siden af finder man selve destilleriet med den smukke 200-liters destillator centralt placeret i lokalet. Her har Martin Kofoed produceret spiritus siden sommeren 2019. Men når han ikke står foran destillatoren, er der stor sandsynlighed for, at man kan møde ham på jagt efter lokale ingredienser til produktionen af sine ginner.
Et af de faste plukkesteder er Slotslyngen på den nordvestlige del af øen. Med græssende får og udsigt til Hammershus Borgruin fra områdets højeste punkt, Finnens Top, er det ikke så underligt at Slotslyngens enorme enebærbuske var inspirationskilde til Martin Kofoeds gineventyr.
Udover enebær har Martin Kofoed også en aftale med de lokale myndigheder om at kunne plukke både lyng og kvæder i Slotslyngen til at give Island Terroir Gin det bornholmske særpræg.

Martin Kofoed, ejer af Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Martin Kofoed, ejer af Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

De sidste bornholmske ingredienser er havtorn fra havtornplantagen Høstet i Ibsker, hindbærblade fra Martin Kofoeds egen estate, og sidst men bestemt ikke mindst, æblerne, som Martin Kofoed plukker fra hjemstavnen ved Melstedgård Landbrugsmuseum og Madkulturhus ved Gudhjem. Æblerne er af sorterne Slamraæble, Vinterkalvil og Dyndegårdsæble og er på mange måder ginnens friske hjerte og sødmefulde krop.

Udover de bornholmske ingredienser finder man også mere traditionelle giningredienser som korianderfrø, kvanrod, citronskal, lakridsrod og sort peber, der alle er med til at give Island Terroir Gin en mere karakteristisk ginprofil og fastholde ginnen i London Dry Gin-kategorien. Alt i alt tæller ginnen elleve ingredienser – seks bornholmske og fem traditionelle.

De tre ginner fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
De tre ginner fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Med lokale bornholmske ingredienser som æbler, enebær, havtorn og lyng på forreste række er det ikke så underligt, at Island Terroir Gin er en ret frisk gin.

I næsen får man en mild men umiskendelig grøn fyrrenål med opfriskende citrus og nedtonet florale noter lige efter. Man aner lige akkurat æblerne i baggrunden.

I munden tegnes noter væsentlig op. Enebærrenes fyrrenålenoter er sprøde og græssede, godt holdt oppe af frisk citrus og letkrydret korianderfrø. Æblerne skaber sammen med kvanroden henholdsvis ginnens sødmefulde krop og stærke rygrad, hvorpå lette blomstrede noter og havtornens orangenoter står flot.
Eftersmagen er fyldt med æbler og fyrrenål, en anelse havtorn og svag lakridsrodsfinish.

Island Terroir Gin er en ret kompleks gin med et detaljeret smagsdesign, hvor man legende let føres gennem ginnens mange bornholmske højdepunkter. Og hele vejen har man Slotslyngens enebær med sig.

Island Terroir Gin & Tonic

Island Terroir Gins sødmefulde æblekrop, friske citrus og letblomstrede profil inviterer, nej, skriger på drinks med æbler. Og der er især to Gin & Tonics, jeg ofte forkæler mig selv med.

Forår og sommer: Indian Tonic fra Fever-Tree eller Erasmus Bond giver Island Terroir Gin et citrusfriskt pust, som trækker din Gin & Tonic i en mere sommerlig retning. Pynt med citronskal, en skive grønt æble (tørret/dehydreret eller friskt) eller friskplukkede hybenroseblade.

Sensommer og efterår: En personlig favorit er et mix mellem Island Terroir Gin og den krydrede og let bitre Fever-Tree Aromatic Tonic. Pynt med en skive friskskåret rødt æble og en kanelstang, for at trække din Gin & Tonic i en mere mørk og krydret retning – hvilket er perfekt til den våde, danske sensommer eller når efteråret for alvor rammer i oktober/november.

Gin og akvavit fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Gin og akvavit fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Jeg har altid haft en forkærlighed for de producenter, der formår at skabe velsmagende produkter med inspiration fra lokalmiljøet. Det er altid utrolig spændende at stifte bekendtskab med egnspræg og personlighed, ikke bare i gin, men indenfor alle former for håndværk. Med et stærkt forankret egnspræg fra Bornholm og et både delikat og spændende smagsdesign med sprød enebær, æblesødme og lette blomsternoter er Østersøens Brænderi Island Terroir Gin i min verden en home run i særklasse.

Jeg havde fornøjelse af at besøge Martin Kofoed og Østersøens Brænderi i december 2019 til en større rundvisning på den nordlige del af Bornholm og alle nøglestederne, som er altafgørende for udvikling og produktion af destilleriets produkter.

Introducing Botany Bay Gin

Hernö X Four Pillars Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.

Hvad sker der, når det kolde Nord møder det varme Syd i en gin? Den nye collab-gin fra svenske Hernö Gin og australske Four Pillars Gin har verdenspremiere i København den 10. februar – og du kan komme med til arrangementet.

I 2018 fik vi den eminente Dry Island Gin, og den 10. februar 2020 afslører svenske Hernö Gin og australske Four Pillars Gin den længe ventede opfølger – Botany Bay Gin.

Som noget helt ekstraordinært har En Verden af Gin – som de første i verden – fået æren af at løfte sløret for den nye Botany Bay Gin ved et cocktailarrangement hos Kester Thomas i København. Med til arrangementet kommer selveste Jon Hillgren, grundlægger og master distiller fra Hernö Gin, som vil fortælle om samarbejdet og det mangeårige venskab med folkene fra Four Pillars Gin, og selvfølgelig tilblivelsen af deres to collab-ginner Dry Island Gin og Botany Bay Gin.

Til arrangementet serveres cocktails lavet med både Dry Island Gin og Botany Bay Gin, specielt udviklet til dette event af den prisvindende bartender og ejer af Kester Thomas, Erwan Le Bonniec.

Arrangementet foregår den 10. februar 2020 kl. 16.00 hos Kester Thomas, Studiestræde 9, 1455 København. Prisen for at deltage er 150 kroner per person.

Billetter kan købes via Place2book her. UDSOLGT

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke returneres eller ombyttes til andre arrangementer.

Video by Michael Sperling. Music: “The White Feathers of a Little Angel” by ish10 yow1r0 from Free Music Archive.

Årets bedste ginner – 2019

Intet nytår uden tilbageblik og favoritlister fra året der er gået. Her kommer mine personlige favoritter fra ginåret 2019.

Rigets tilstand

I de ti år, hvor jeg har beskæftiget mig indgående med gin, er det kun gået én vej med ginkategorien. I hvert fald når det kommer til den danske ginscene. For selvom den globale vækst for gin synes at have tabt pusten, er der intet der tyder på, at de danske ginproducenter har holdt sig tilbage i 2019. Siden 2017 har jeg med stor hjælp fra folk rundt omkring i landet kortlagt alle ginner og ginproducenter i Danmark her på sitet. Min egen optælling fortæller, at der i 2019 blev lanceret mindst 67 nye ginner, så det totale antal danske ginner (i skrivende stund) lyder på 238. Det er en ubegribelig mængde gin i så lille et land, og lad os håbe, at faldet i den internationale vækst ikke rammer Danmark i 2020.

Ser man ud i den store verden, blev 2019 året, hvor Indien og Sydamerika for alvor viste muskler med stærke og lovende ginner. Danmark er blevet ramt af en del sydamerikanske ginner i løbet af året, der dog alle har eksisteret nogle år på deres hjemmemarkeder. Ginner som Amazonian Gin Company, Gin Crespo og Canaïma Gin vidner om både højt niveau og lokalt inspirerede opskrifter, der på mange måder virker dragende for de europæiske forbrugere.
I Indien har både Hapusa Gin og Jaisalmer Indian Craft Gin vist, at landet i den grad har lært at lave deres egen gin, siden briterne forlod matriklen i 1947. Det er enormt spændende at se, hvad Indien kommer med i de kommende år.

2019 var også året, hvor den frugtige Pink Gins popularitet fortsatte sin ufortrødne sejrsgang. Man kan ikke fornægte Pink Gins succes, og det forlyder fra flere danske og udenlandske ginproducenter, at alene introduktionen af en Pink Gin i deres portefølje har fordoblet deres overskud. Så der er penge i skidtet. Og selvom langt de fleste Pink Gin minder mere om alkoholrig saftevand, er der selvfølgelig gode Pink Gins derude.

En af de ting der er blevet ret tydelig under mine ginrejser rundt om i verden i 2019, er det totale fravær af drikkeklar drinks i dåser og flasker, kaldet “premixed cocktails” og “canned cocktails”, i Danmark. I lande som England, Skotland, Italien, Australien, USA finder man metervis af drikkeklar drinks supermarkedernes kølemontre, den ene drink mere opfind end den næste.
I Australien producerer flere destillerier særlige ginner, tilpasset specielt til de drikkeklar produkter, for at skabe virkelig lækre premixed cocktails. Premixed cocktails er en stor ting flere steder i verden, og efter at have smagt en del forskellige, har jeg indset, at det sagtens kan lade sig gøre at lave premixed cocktails, som smager fuldstændig fantastisk. Så mon ikke vi kommer til at se flere “dåse drinks” i de danske supermarkeder i den nærmeste fremtid?

Årets mest interessante ginner

Der har altså været masser af ny gin i 2019, og enkelte af dem har virkelig fortjent at blive fremhævet. Og selvom overskriften på indeværende artikel har den meget subjektive SEO-optimerede titel ‘Årets bedste gin’, er der strengt taget nærmere tale om de ginner, jeg finder mest interessante blandt alle årets nylanceringer. For nok kan en gin smage godt, men det er altså ikke helt nok i min optik. Der bliver også skelet til præmissen for lanceringen, timingen, håndværket, innovationen og det faktum, at der findes masser af modige ginproducenter, der både kan og tør tage chancer. Så her er mit bud på de seks mest interessante ginner fra 2019:

Copenhagen Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Copenhagen Dry Gin: Den danske og skandinaviske spiritustradition er dybt forankret i snaps og i særdeleshed i akvavitten. Og den arv løfter Copenhagen Distillery nu ind i relanceringen af deres Copenhagen Dry Gin. Den tidligere mjødbase er skiftet ud med en simplere økologisk hvedebase, der er blevet redestilleret og tilsmagt med de otte botanicals, enebær, citron, lime, mynte, kvanrod, rosenpeber og sidst men ikke mindst dild og kommen.

Resultatet er ikke til at tage fejl af. I den nye Copenhagen Dry Gin køres enebær og kommen helt frem i smagen på en måde, der på én gang udfordrer vores forståelse at gin, imens den på elegant vis udstiller akvavittens betydning for vores drikkekultur i Danmark.
Den tydelige kommen i en ginnen vil uden tvivl dele vandene. Det samme gjorde den oprindelige mjødbaserede Copenhagen Dry Gin. Og det ved jeg, at Copenhagen Distillery har det rigtig godt med.

Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.Four Pillars Sticky Carpet Gin: “A tribute to Australia’s great hotels and their front bars, the carpets sticky with beer and thick with stories.” Sådan lyder den maleriske tagline til australske Four Pillars’ eksklusive ginkreation til det nyrenoverede Hotel Esplanade (The Espy) i St. Kilda i Melbourne. Denne højst usædvanlige gin er lavet med mørk stout fra en anden Healesvilles-producent, Watt’s River Brewery, og mere traditionelle giningredienser som enebær, korianderfrø, citronskal, orrisrod, honning, ristet byg, cassiabark, peber, Cascade humle, og ingefær. Tilsammen giver det en let aromatisk gin med fed fyrrenål, humlet citrus, honning, peber- og ingefærvarme og ganske let kanel.

Four Pillars Sticky Carpet Gin er på alle måder en ejendommelig gin inspireret af master distiller Cameron MacKenzies egne anekdoter fra The Espy. Den er mere end bare det bedste fra øllens og ginnens verden. Det er lokal historiefortælling én drink ad gangen.

Læs min anmeldelse af Four Pillars Sticky Carpet Gin her.

Never, Never Distilling Co. Juniper Freak 2018. Photo by Michael Sperling.Never, Never Distilling Co. Juniper Freak 2018: Et af årets højdepunkter har uden tvivl været “opdagelsen” af australske Never, Never Distilling Co. Den Adelaide-baserede ginproducent har på kort tid vist, at verden slet ikke er træt af gin med masser af enebær. I 2019 blev deres fænomenale Southern Strength Gin overgået i både vildskab og smag af deres vintage-eksperiment Juniper Freak Gin 2018. Den blev frigivet 8. marts 2019 og tager udgangspunkt i deres oprindelige Tripple Juniper Gin, der udover enebær bl.a. benytter ginbotanicals som kvanrod, orrisrod, citrus, rosmarin og peber, men trumfer den ved en alkoholprocent på hele 58 (mod kun 43% i Tripple Juniper Gin). Derudover er Juniper Freak Gin 2018 lavet med friske makedonske enebær, fløjet til Adelaide lige efter plukningen. Never, Never Distilling Co. kalder selv Juniper Freak 2018 for “an oiled up beast”, hvilket på alle måder er rigtigt, men, men, men, Ginkiosk/Ginfoundry rammer nu alligevel spot on, når de beskriver den som “an intense attack, with so much juniper in sip that it positively hums, the ensuing vibrations causing your face to go numb.” Jeg kunne ikke have det bedre selv.

best-of-gin-5Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin: Copenhagen Distillery har med kommen og dild i Copenhagen Dry Gin vist deres måde at forankre den moderne gin til regionens akvavithistorie. Men med Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin tager den svenske ginproducent det lige et niveau højere op.

Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin hylder den svenske akvavit- og spirituspioner O.P. Anderson ved at lade Hernö Gin modne i 60 dage på 238-liters fade, der i 18 år har været anvendt til at fadlagre den elskede, svenske akvavit, O.P. Anderson. Og som om det ikke var vildt nok, så har O.P Anderson lavet den omvendte, hvor de har modnet akvavit i Hernö Gins enebærtræfade fra produktionen af Hernö Juniper Cask Gin. Mind. Blowing.

Der er tale om den allersmukkeste form for spiritus, yderst kompleks og ret krydret med noter af både sprød fyrrenål, kølig kommen, anis, og grøn fennikel. Nydes bedst som iskold dram til friskplukkede kantareller, vildtkød, eller min egen favorit, en røget spegepølse.

Syvsindgin - Andet Sind. Photo by Michael Sperling.Syvsindgin – Andet Sind: Hvis der er én ting, jeg går ekstra meget op i, når det kommer til gin, så er det jagten på den perfekte negroni. Denne italienske cocktailklassiker bestående af lige dele gin, Campari og sød vermouth, er på trods af sin simple opskrift den sværeste cocktail at mestre. Forskellen ligger, som man siger, i detaljen. Så da det østjyske whiskydestilleri Sall Whisky annoncerede deres særligt negroni-egnede nye gin, Andet Sind, tilbage i august, var det ikke helt uden høje forventninger. Endelig en dansk negroni-gin!

Andet Sind er lavet på en base af økologisk hvede og tilsmagt med de syv botanicals, enebær, korianderfrø, kvanrod, ingefær, gurkemeje, granatæblekerner og frisk appelsinskal. Sammen med ginnens 47% alkoholstyrke kan disse syv smagsgivere i den grad tøjle Campariens voldsomme, bittersøde appelsinnoter – især sammen med den franske vermouth Dolin Rouge. Jo, Andet Sind er også en god oplevelse i en Gin & Tonic, men for mig er det i en negroni, at dette østjyske mesterværk virkelig kommer til sin ret.

best-of-gin-6Radius Distillery Batch 38: Det har været et kæmpe år for Radius Distillery. I oktober flyttede de fra deres oprindelige lokaler i Knardrup til Orremandsgaard Gods ved Præstø. Her venter et eventyrligt partnerskab til godsets ejere, der blandt andet vil byde på masser af eksperimenteren med æbler. Dertil kommer en række nye produkter i 2019, der tæller både æblebrandy, en sublim solbærlikør, den vidunderlige Batch 37 tilsmagt udelukkende med lokale, friske urter sanket omkring godset. Men den gin der virkelig har bidt sig fast hos mig, er deres Batch 38 – en Navy Strength Gin på 57,5% vol., hvor den blomstrede orrisrod – roden af irrisblomsten – er kørt helt op på et niveau, jeg ikke tidligere har set i en gin. Orrisrod er enormt parfumeret, og holdes normalt i baggrunden sammen med kvanrod for at danne rygraden i ginnens smag. Men ikke i Radius Batch 38! Her er orrisroden helt fremme i smagen sammen med enebærrene. Det burde ikke virke, men det gør det! Radius Batch 38 er lige så mageløs, som den er stærk.

Honourable mentions – som du bliver nødt til at smage snart:

– Radius Distillery Batch 37
– Hernö High Coast Terroir Gin 2019
– Østersøens Brænderi Gin Bornholm

Gin fra 2019 jeg bare må smage i 2020:

– Tarquin’s x Gin Foundry Treth Ha Mog Gin
– Holyrood Dry Gin
– Rock Rose Coastal Edition Gin
– Perry’s Ghost Gin
– Copenhagen Winery Handcrafted Botanical Gin
– Four Pillars Miami Pink Gin

Ovenstående liste er som alle andre toplister håbløst subjektiv, og der er mange flere ginner, der kunne fremhæves. Det vil jeg råde bod på i løbet af 2020.

Del endelig dine favoritginner fra 2019 i kommentarfeltet nedenfor – for jeg har med sikkerhed misset et par stykker i løbet af året. Så hvad er din favoritgin fra 2019?

Engelsk Gin & Tapas-aften

AFLYST PGA. CORONA

Den engelske Gin & Tonic-kultur er kendt for sit simple og stramme udtryk, men meget er sket de sidste par år. Med inspiration fra Spanien står englænderne i dag som kongerne af Gin & Tonics! I marts står den på engelsk Gin & Tapas.

To torsdage i marts 2020 går Små Spanske Fristelser og En Verden af Gin all-in på den nye engelske Gin & Tonic-kultur. Oplev The New Normal of Gin & Tonic kombineret med Små Spanske Fristelsers lækre tapasretter til denne helt særlige smagning.

Til arrangementet går vi helt tæt på det engelske mindset med servering af fire Gin & Tonics lavet med fire forskellige engelske ginner, tonicvand, og masser af is og garniture. Dertil serveres et udvalg af tapas-specialiteter, der passer særligt godt til hver Gin & Tonic.

Arrangementerne afholdes den 12. og 26. marts 2020 kl. 19.00 hos Små Spanske Fristelser i Nordhavn. Adresse: Sandkaj 19, 2150 København. Deltagelse koster 300 kroner.

Tilmeld dig til arrangementet den 12. marts her

Tilmeld dig til arrangementet den 26. marts her

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke returneres eller ombyttes til andre arrangementer.

EKSTRA Gin & Tapas-aften

UDSOLGT, men vi har flere Gin & Tapas i kalenderen her

Interessen for vores Gin & Tapas-aften den 6. februar har været overvældende, og arrangementet blev udsolgt på bare tre dage. Så derfor gør vi det igen – allerede den 27. februar.

Den spanske Gin & Tonic-kultur er noget helt særligt. Festligt, farverig og yderst velsmagende. Og så er der det særlige ved den, at den er skræddersyet til en omgang tapas.

Torsdag den 27. februar 2020 går Små Spanske Fristelser og En Verden af Gin igen all-in på spansk ginkultur. Oplev de festlige “gintonics” kombineret med Små Spanske Fristelsers lækre tapasretter i en smagning udover det sædvanlige.

Til arrangementet går vi helt tæt på det spanske mindset med servering af fire festlige Gin & Tonics lavet med fire forskellige ginner, tonicvand, og masser af is og garniture. Dertil serveres et udvalg af spanske specialiteter, der passer særligt godt til de enkelte Gin & Tonics.

Arrangementet afholdes den 27. februar 2020 kl. 19.00 hos Små Spanske Fristelser i Nordhavn. Adresse: Sandkaj 19, 2150 København. Deltagelse koster 300 kroner.

Køb billetter via Place2book her. UDSOLGT

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke returneres eller ombyttes til andre arrangementer.

Anmeldelse: Tanqueray Flor de Sevilla Gin 

God gin behøver ikke koste en formue. Og selvom Tanqueray Flor de Sevilla Gin ikke ligefrem er hverken revolutionerende eller dagsordensættende som gin, så er den i den grad leveringsdygtig i gode drinks og cocktails. 

Pink gin, frugtgin, infuseret gin. Kært barn har mange navne. De frugtige og søde ginner, som Spanien blev så kendt for op gennem 00’erne, er tilbage med fornyet styrke. Meningerne er delte og kvaliteten er mildest talt svingende på disse frugtige ginner, men populariteten kan ingen fornægte.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Heldigvis er der ikke længere kun tale om dårlig gin maskeret med syntetisk frugtsirup. Jovist, den type pink gin findes stadig, men der findes også perler, der bestemt kan noget. Her bør man fremhæve That Boutique-y Gin Companys Rhubarb Triangle Gin infuseret med “forced” rabarber fra Midtengland, britiske Pinkster Gin hvis hindbærinfuserede gin egenhændigt kickstartede hele Pink Gin-bølgen, og den australske Four Pillars Bloody Shiraz Gin, hvor ginnen er infuseret med shiraz-vindruer i otte uger.

Med Tanqueray Flor de Sevilla Gin hoppede den britiske gingigant i 2018 med på bølgen af frugtgin. Tanqueray er jo en velkendt og respekteret ginproducent med en lang historie bag sig. Den første gin fra grundlæggeren Charles Tanqueray begyndte at flyde fra det oprindelige destilleri i Vine Street i London allerede i 1830. Opskriften med de fire botanicals, enebær, kvanrod, lakridsrod og korianderfrø, og første batch af den legendariske Tanqueray Gin menes dog at stamme fra 1838, og siden har Tanqueray ikke set sig tilbage. En fusion med Gordons & Company i 1898, Tanquerays systematiske indsmugling af gin til USA under 1920’ernes Prohibition, og sønderbombningen af London-destilleriet i 1941 er blot nogle af højdepunkterne i Tanquerays 190-års levetid. I 1986 blev Tanqueray købt af United Distillers, der i dag hedder Diageo, og siden har Tanqueray lanceret en række spændende ginprodukter: Den sødere cocktailgin Tanqueray Malacca med fremtrædende grapefrugt fra 1997 (relanceret i begrænset oplag i 2013), martini-ginnen over dem alle, Tanqueray No. Ten, fra 2000, den lidt skarpe Tanqueray Rangpur med bl.a. rangpur limes, ingefær og laurbærblade fra 2006, og endelig den frugtige Tanqueray Flor de Sevilla fra foråret 2018.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Den officielle historie bag Tanqueray Flor de Sevilla lyder, at Sevilla-appelsiner udgjorde en stor del af Charles Tanquerays opskriftsbog fra 1830’erne. Sandsynligvis inspireret af rejser til det sydlige Spanien.
Der er ikke noget i Tanquerays markedsføring og beskrivelser, der siger, at Tanqueray Flor de Sevilla er lavet direkte fra en opskrift fra grundlæggerens opskriftsbog, så den er nok blot inspireret derfra.

LÆS OGSÅ: Min anmeldelse af Tanqueray Ten.

Tanqueray Flor de Sevilla er produceret hos Diagoes enorme destilleri, Cameronbridge Distillery, i Fife i Skotland. Den lavet på en neutral alkoholbase fra korn, som er redestilleret med de fire botanicals fra den oprindelige Tanqueray Dry Gin, enebær, kvanrod, lakridsrod, korianderfrø, og efterfølgende blended med en sød cordial smagsat med appelsin og appelsinblomst. Tanqueray selv kalder denne opskrift for “a taste of the Mediterranean Sea”.
Blendingen med den søde appelsin-cordial er også årsagen til, at flaskens label indeholder betegnelsen ‘Distilled Gin’. I ‘London Dry Gin’, som Tanqueray Dry Gin og Tanqueray Ten tilhører, er det nemlig ikke lovligt at tilføje andet en vand (og en anelse sukker) til destillatet inden tapning. Så tilføjelsen af denne søde appelsin-cordial post destillation, anbringer Tanqueray Flor de Sevilla i kategorien ‘Distilled Gin’.

Den endelige alkoholstyrke er på 41,3% vol.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Tanqueray Flor de Sevilla bærer på alle fronter stærkt præg af at være en frugtgin. Ginnen har en gylden, nærmest solbrændt, appelsinfarve, så det er let at afkode, at dette ikke er en normal gin.

Duften er domineret af appelsinskal og en mild grapefrugt-agtig bitterhed. Der skinner ikke meget af ginnens fire botanicals igennem, men alligevel fornemmer man en let fyrrenål bag den tætte appelsin.

Smagen følger langt hen ad vejen duften med solvarm og sødmefuld appelsin, efterfulgt af let parfumeret appelsinblomst, og en fed men flot fyrrenål fra enebærrene langt ud i eftersmagen. Ginnen afrundes af en sødlig note a la appelsinmarmelade.

Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.

Tanqueray Flor de Sevilla i drinks

Den oprindelige motivation bag anskaffelsen af et par flasker Tanqueray Flor de Sevilla, var rygtet om dens overraskende egenskaber i en negroni. Det burde egentlig ikke komme som en overraskelse, at denne appelsinrige gin gør sig godt i denne klassiske, italienske, appelsinbitre cocktail fra 1919. Matchet med den rette vermouth, kan Tanqueray Flor de Sevilla levere fantastiske negronis. Da Tanqueray Flor de Sevilla er ret sød, kræver det en mindre sød vermouth som Dolin Vermouth Rouge eller Regal Rogue Bold Red. Mix i lige dele med den obligatoriske Campari orangebitter, og så har du en verdensklasse negroni.

Alle ginner skal selvfølgelig også kunne gøre sig i en Gin & Tonic. I min egen favorit med Tanqueray Flor de Sevilla trækker jeg den søde gin i en mere tør retning med letkrydrede Fever-Tree Aromatic Tonic. Mix gerne 50/50 gin og tonicvand. Pynt med en tynd skive appelsin og seks-syv rosenpebre.

Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Tanqueray Flor de Sevilla har haft en relativt hårdt liv i sin korte levetid. Mest af alt pga. alt for meget snobberi i ginverdenen. Sandheden er, at Tanqueray Flor de Sevilla faktisk er en fremragende gin til negroni og Gin & Tonics, men knap så spændende, når man nørder noter ved detaljerede ginsmagninger. Her kan Tanqueray Flor de Sevilla virke to-dimensionel og ubalanceret med den megen appelsin.

Så mit råd vil være: Drop snobberiet og spring den nærgående noteudforskning over, og gå direkte i baren og lav en negroni. Det vil du ikke fortryde. Og så kan du samtidig sende en venlig hilsen til Charles Tanqueray, der inden sin død i 1868 forelskede sig i de solmodne, spanske appelsiner, men aldrig selv nåede at frigive en appelsingin i sin levetid.

Ginnen til denne anmeldelse har jeg købt i en større dansk supermarkedskæde for 179 kroner per flaske. Og næste gang den kommer på tilbud, skal jeg have et par flasker mere 🙂

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
%d bloggers like this: