Singapore Sling-smagning på Kester Thomas

Vi prøver igen! Kester Thomas og En Verden af Gin indbyder endnu engang til cocktailsmagning, hvor vi går helt tæt på den klassiske gincocktail Singapore Sling.

Konceptet er enkelt: Tre forskellige versioner af en klassisk cocktail, lavet med tre forskellige ginner.

Torsdag den 10. september giver vi den prisbelønnede bartender Erwan Le Bonniec fra cocktailbaren Kester Thomas kunstnerisk frihed til at fortolke den klassiske cocktail Singapore Sling på tre forskellige måder.

Grundet corona-restriktioner og ønsket om en tryg og hyggelig aften er deltagerantallet denne gang begrænset til 12 deltager.

Billetter til arrangementet kan købes via Place2book her.

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke byttes eller refunderes.

Anmeldelse: Bivrost Arctic Gin

Arktisk Gin & Tonic med Bivrost Arctic Gin, Fever-Tree Indian Tonic og citronskive. Photo by Michael Sperling.

En arktisk gin lavet af det nordligste destilleri i verden. Bivrost Arctic Gin fra nordnorske Aurora Spirits er beviset på, at gin vitterlig kan laves overalt i verden.

Bivrost Arctic Gin by Aurora Spirits Distillery. Photo by Michael Sperling.

Siden frigivelsen af Hernö Gin i 2012, har den nordiske ginscene undergået en enorm forvandling. Fra nærmest ikke-eksisterende til at være et ungt og trendy hotspot med nogle af de mest eftertragtede ginbrands i verden.
I modsætning til Danmark har spiritusproducenterne i Finland, Sverige og Norge arbejdet i et marked præget af statsmonopoler på både spiritusproduktion og spiritussalg. Selvom statsmonopolerne sandsynligvis har gavnet den generelle folkesundhed i de tre lande, har det utvivlsomt forsinket opblomstringen af den moderne gin i Sverige, Finland og Norge. Men nu ser det derimod lidt lysere ud. Nye producenter skyder frem mange steder i Norden med spændende lokale ginner inspireret af hjemlandets smage og dufte. Ginstilen er ekstraordinær frisk, nærmest som at træde ind i en nordnorsk nåleskov på en frostklar morgen. Sprød fyrrenål, citrus, lette blomsternoter eller bærsødme synes at være de foretrukne komponenter for den nordiske ginstil.

Helt i tråd med den ekstraordinært friske ginstil i Norden, finder man norske Bivrost Arctic Gin. Den er produceret af verdens nordligste destilleri, Aurora Spirits, et par timers kørsel nordøst fra Tromsø. Aurora Spirits, oprindeligt grundlagt som et whiskydestilleri i 2015, er dybt inspireret af de arktiske omgivelser, de er omgivet af, og ikke mindst den kulturelle forankring i den nordiske mytologi, som Norden er kendt for. Det gælder især nordlyset, som er en hyppig gæst på de kanter. Destilleriet er opkaldt efter det latinske navn for nordlys, “Aurora Borealis”, der også har givet inspiration til deres spirituslinje Bivrost, som er en reference til den nordiske mytologi, hvor fænomener som nordlys og regnbuer anses for broen Bivrost (på dansk Bifrost), der forbinder Asgård, hvor guderne bor, med Midgård, hvor menneskene bor.

Bivrost Arctic Gin
Aurora Spirits ved solopgang. Photo by Michael Sperling.

Som det nordligste destilleri i verden er det selvfølgelig med en vis spænding, at man kaster sig ud i især whiskyproduktion, for ingen ved, hvad det vil komme til at betyde for produktion og produkt, at temperaturerne svinger fra -20 C om vinteren til +20 C om sommeren. Det er forhold, som utvivlsomt vil præge den tid whiskyen modner i fadene. Men for produktionen af gin kan de arktiske forhold i Nordnorge være en kæmpe fordel. Ikke bare i forhold til markedsføringen, men også for den måde man kan indarbejde det lokale i produktet.

– Her nordpå i det arktiske har vi dagslys 24 timer i døgnet i sommermånederne. Men ikke særlig varme temperaturer. Den megen lys gør, at bærrene heroppe vokser konstant, men langsomt, hele døgnet rundt. Og det giver nogle helt andre bær end i resten af verden. Bærrene er mere søde og har mere smag. Den sødme bruger vi til at balancere enebærrenes bitterhed, forklarer Gjermund Stensrud, chief distiller hos Aurora Spirits med ansvar for destilleriets produktion og produktudvikling.

Valget faldt derfor på i alt 23 botanicals, inkl. den obligatoriske enebær. Til at tøjle enebærrenes bitterhed har Gjermund Stensrud og hans destillationshold håndplukket blåbær, hindbær, tyttebær, multebær og sortbær på bjergskråningerne i lokalområdet.

Resten af de 23 botanicals i Bivrost Arctic Gin tæller mere traditionelle ginbotanicals som enebær, kardemomme, kvanrod, orrisrod, muskat, kanel, stjerneanis, citronskal, appelsinskal og limeskal, m.fl. – alt sammen botanicals som man faktisk finder i langt de fleste ginner.
Når selve produktionen af Bivrost Arctic Gin er gennemført i destilleriets 1200-liters kobberdestillator, hviler gindestillatet et par uger i ståltanke, inden det fortyndes med smeltevand fra de nærliggende gletsjere – man er vel i Arktis.

Bivrost Arctic Gin by Aurora Spirits Distillery. Photo by Michael Sperling.
Bivrost Arctic Gin by Aurora Spirits Distillery. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Ginnens nordiske friskhed fornemmes i samme øjeblik flaskens prop kommet af. Duften af sprød fyrrenål og levende citrus fylder næseborene.

I munden fortsætter friskheden fra næsen. Fra start er Bivrost Arctic Gin frisk og klar, med fyrrenål fra enebærrene i front. Citrusnoterne står tydeligt frem, med en underliggende fylde af bærsødme – nærmest en subtil marmelade-agtig frugtighed og sødme.
Frem mod eftersmagen finder også noter af peber og en let og delikat anis-krydderhed.

Arktisk Gin & Tonic med Bivrost Arctic Gin og Fever-Tree Indian Tonic. Photo by Michael Sperling.
Arktisk Gin & Tonic med Bivrost Arctic Gin og Fever-Tree Indian Tonic. Photo by Michael Sperling.

Bivrost Arctic Gin & Tonic

Under mit besøg hos Aurora Spirits i Nordnorge i starten af marts 2020 opstod muligheden for en vaskeægte arktisk Gin & Tonic i vaskeægte arktiske omgivelser. Godt med sne, en mindre snestorm om ørene og masser af gin og tonicvand i glasset. Her matchede jeg Bivrost Arctic Gin med Fever-Tree Indian Tonic pga. dens friske citrus, lette bitterhed og passende sødme, der klæder Bivrost Arctic Gin virkelig flot. Pyntet med en skive citron og frosne tyttebær.

Alternativ kan man mixe med en anden Indian Tonic fra fx Thomas Henry eller Erasmus Bond, eller den knastørre og let florale Gents Swiss Roots Tonic Water. Udover citronskive og tyttebær, vil oplagt pynt til en G&T med Bivrost Arctic Gin være citronskal, hindbær, brombær, blåbær, topskuddet af en myntekvist eller en kanelstang.

Spektakulære arktiske opgivelser omkring Aurora Spirits. Photo by Michael Sperling.
Spektakulære arktiske opgivelser omkring Aurora Spirits. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Et frisk pust fra Arktis. Bivrost Arctic Gin fra nordnorske Aurora Spirits er pokkers godt tænkt og udført. Den fortolker med sin ekstraordinære friskhed på bedste vis de arktiske omgivelser i flaskeform – uden at gå på kompromis med ginnens konventioner. Krystalklar fyrrenål, frisk citrus og så endelig den underliggende bærsødme fra de lokale bær, som på én gang forankrer ginnens til lokalområdet og giver den det unikke særpræg, som en gin bør og skal have på dette tidspunkt i den moderne ginbølge.

I starten af marts 2020 rejste jeg til Aurora Spirits for at interviewe Gjermund Stensrud, chief distiller hos Aurora Spirits, til en artikel om ginproduktion til Whisky & Rom Magasinet. Artiklen vil være at finde i udgave #40 af magasinet fra juni 2020, hvor du kan læse meget mere om produktionen af Bivrost Arctic Gin hos Aurora Spirits.

Bivrost Arctic Gin
Aurora Spirits laver meget andet end Bivrost Arctic Gin. Photo by Michael Sperling.

The Bird’s Virtuelle Ginsmagning

The Bird’s Virtuelle Ginsmagning

Kom med på en virtuel tour de force i det danske ginlandskab, når ginbaren The Bird & The Churchkey live-transmitterer Danmarks største virtuelle ginsmagning i samarbejde med 5 danske ginmagere fra allerøverste hylde.

Menuen står på Gin & Tonic lavet med danske ginperler som Herbie Gin, ELG Gin, Trolden Destilleri, OriGIN CPH og Nordisk Brænderi og ikke mindst tonicvand fra Oh DEER Tonic.

Smagningen vil være fyldt med gin, drinks, underholdning og virtuelle destilleribesøg hos aftenens ginstjerner. Fra studiet vil vært, Anders Mundelin fra Craftmakers Collective, minutiøst gennemgå hver gin & tonic sammen med The Bird’s egen fader Christian Tønnesen og mig – selvudnævnt gin explorer med En Verden af Gin.

Det er allerede nu muligt at bestille den helt særudviklede ginsmagningskasse til arrangementet, så man som seer kan smage med på de samme herligheder som i ”studiet” på Gammel Strand i København.

Smagningen foregår online, Store Bededag den 8. Maj fra kl. 15-18. Billetter og smagekasse kan købes her: craftmakerscollective.com/vare/the-birds-virtuelle-ginsmagning/ 

Jeg håber, vi alle ses den 8. maj til masser af dansk gin!

Tre favoritter – i én pakke

En Verden af Gin-ginpakke hos Collection Spirits til tilbudspris.

Annonce/Reklame – Ubetalt samarbejde med Collection Spirits

I anerkendelse af, at corona-krisen har ramt spiritus-branchen hårdt på verdensplan, har jeg indgået et ubetalt samarbejde med den danske spiritusimportør og -distributør Collection Spirits om en helt særlig En Verden af Gin-pakke med tre af mine favoritginner til en rigtig, rigtig god pris. Ginpakken består af Dry Island Gin, Kongsgaard Raw Gin og den nye Copenhagen Dry Gin, som faste læsere her på siden helt sikkert ved, jeg holder meget af.

Få mine bedste tips til drinks lavet med de tre ginner nedenfor og køb de tre ginner som en samlet pakke til en særlig tilbudspris hos Collection Spirits her

Vigtig info: Jeg tjener ikke på salget, men til gengæld sparer du ekstra meget på købet – og producenten får lidt cash i kassen.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Kongsgaard Raw Gin

For Kongsgaard Raw Gin er de danske sæsonmodne æbler noget helt særligt. Udover ingredienser som enebær, harpiks, citron, kanel, forkullet træ og ingefær finder man også most af danske æbler fra Falster på ingredienslisten. Hvilke æblesorter der ender i ginnen skifter fra årgang til årgang, og afhænger fuldstændig af æblehøsten. Således indeholdte første årgang fra 2016 æblesorten Guldborg, i 2017 var det Holsteiner Cox, og seneste årgang fra 2018 indeholder sorten Rød Aroma. Selve produktionen af ginnen foregår i Cognac i Frankrig i områdets karakteristiske Charentais-destillator over åben ild. Det er præcist så idyllisk, som det lyder. Kongsgaard Raw Gin er kompleks og alsidig med let krydret fyrrenål, sprød æble og frisk citrus.

Serveringsforslag:
Miks Kongsgaard Raw Gin med Thomas Henry Indian Tonic, og pynte med to skiver rødt æble og en kanelstang.

Dry Island Gin – Four Pillars x Hernö

Dry Island Gin & Tonic - Hernö x Four Pillars. Photo by Michael Sperling.

Midt under den historisk varme sommer i 2018 frigav australske Four Pillars Gin og svenske Hernö Gin collab-ginnen Dry Island Gin. Det er et eksperiment af den fineste slags, hvor man har sat sig for at undersøge, hvad der sker, når det kolde nord møder det varme syd i en gin.
Med ingredienser som river mint, strawberry gum og lemon myrtle, der er unikke for den australske flora og Four Pillars, og korianderfrø, mjødurt og friske citroner, der kendetegner den svenske Hernö Gin, er Dry Island Gin lige præcis den skizofrene oplevelse et godt collab-projekt skal være. Hele vejen gennem den citrusfriske gin bliver man kastet frem og tilbage mellem den australske outback og det svenske højland.

Serveringsforslag:
For den bedste Gin & Tonic kan du mikse Dry Island Gin med Thomas Henry Elderflower Tonic, og pynte med en myntekvist og en citronskive.

Copenhagen Dry Gin

Nordic Negroni med Copenhagen Dry Gin, Campari og Regal Rogue Bold Red Vermouth. Photo by Michael Sperling.

Den skandinaviske spiritustradition er dybt forankret i akvavitten, og den arv løfter Copenhagen Distillery nu ind i relanceringen af deres Copenhagen Dry Gin. Den tidligere mjødbase er skiftet ud med en simplere økologisk hvedebase, der er redestilleret og tilsmagt med enebær, dild og kommen blandt ginnens i alt otte ingredienser. Copenhagen Dry Gin balancerer smukt på vippen mellem gin og akvavit, og den vil uden tvivl udfordre ginelskere såvel som akvavitelskere.

Serveringsforslag:
Copenhagen Dry Gin er uforglemmelig i en negroni sammen med den australske vermouth Regal Rogue Red Bold. Pynt med en appelsinskal, som vrides over cocktailen.

Du kan købe de tre ginner som en samlet pakke til en særlig tilbudspris her

Gin & Tonic med Hernö Pink BTL Gin

Hernö Pink BTL Gin. Photo by Michael Sperling.

Annonce: Flasken har jeg modtaget fra Hernö Gin

Hernö Pink BTL Gin går imod strømmen med en pink gin, som slet ikke er pink. Og det giver helt nye muligheder for lækre Gin & Tonics til de varme sommerdage.

Jeg har sagt det mange gange før: de frugtige Pink Gins er ikke gin. Ganske enkelt fordi enebær ikke er den dominerende smagsfaktor. Desuden er Pink Gin faktisk en cocktail fra midten af 1800-tallet, hvor datidens gin blev mikset med afkølet mineralvand og en stænk Angostura bitter (ifølge Diffordsguide Bartender’s Bible to Gin: 2 shots gin, 2 shots afkølet mineralvand og 1 dash Angostura bitter).

Mange producenter er ret ligeglade med ovenstående, og sender derfor produkter på gaden, som minder mest om alkoholrig saftevand med smag af blomster, bær eller frugt. Misforstå mig ikke, der er ikke nødvendigvis tale om dårlige produkter – det er bare ikke gin. Selv er jeg ret glad for Tanqueray Flor de Sevilla Gin, især i en negroni, men gin er det altså ikke.

Men der findes faktisk ginproducenter, som ved hvad ægte gin er og respekterer definitionerne for denne. En af dem er Hernö Gin fra det svenske højland godt 400 kilometer nord for Stockholm. I april 2020 frigav de Hernö Pink BTL Gin, der eksplicit tager afstand fra de lyserøde saftevandsprodukter med påskriften “This is not a cocktail. Pink Gin is a cocktail. This is a pink bottle of gin.” Det er da et statement, der vil noget.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af den originale Hernö Gin

Hernö Pink BTL Gin er en klar men frugtig og floral gin tilsmagt med enebær, korianderfrø, jordbær, rosenblade, cassiabark, sortpeber, citronskal og vanilje. Der er masser af sprød enebær og citruskrydret korianderfrø i smagen, som Hernö Gin er så kendt for. De frugtige bærnoter fra jordbærrene ledsages flot en den aromatiske vanilje og friske citrus. Perfekt til sommerens friske Gin & Tonics!

Hernö Pink BTL Gin, 1724 Tonic, limeskive og hindbær. Photo by Michael Sperling.
Hernö Pink BTL Gin, 1724 Tonic, limeskive og hindbær. Photo by Michael Sperling.

Hernö Pink BTL Gin & Tonic

For mig gør Hernö Pink BTL Gin sig ufattelig godt sammen med de mere frugtige tonicvand som 1724 Tonic og Indi Tonic. Som pynt kan anbefales friske jordbær og hindbær, topskuddet af en myntekvist, citronskal og limeskive.

Til denne Gin & Tonic har jeg valgt følgende:

 • 5 cl Hernö Pink BTL Gin
 • 1 fl. 1724 Tonic
 • 1 limeskive
 • 3 hindbær

Fremgangsmåde:
Hæld ginnen i et afkølet glas. Fyld glasset op med isterninger. Top op med tonicvand. Rør gin og tonicvand forsigtigt rundt med en ske. Pynt med limeskive og hindbær.

God fornøjelse!

Hernö Pink BTL Gin. Photo by Michael Sperling.
Hernö Pink BTL Gin. Photo by Michael Sperling.

Nordic Negroni

Copenhagen Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Med Copenhagen Dry Gin får den gode, gamle, italienske cocktail Negroni et friskt nordisk twist fra ginnens fremtrædende kommennoter.

Sammen med Gin & Tonic er Negroni-cocktailen en af de bedste aperitifs, man kan forkæle sig selv med. Og i over 100 år har den italienske negroni tryllebundet alverdens cocktailelskere med dens bittersøde appelsinnoter.

Nordic Negroni med Copenhagen Dry Gin, Campari og Regal Rogue Bold Red Vermouth. Photo by Michael Sperling.
Nordic Negroni med Copenhagen Dry Gin, Campari og Regal Rogue Bold Red Vermouth. Photo by Michael Sperling.

Negroni er min go-to cocktail. På papiret er det en af de simpleste cocktails med lige dele af sød vermouth, Campari og gin. Men negroniens enkelthed er lige præcis det, der gør den så svær at mestre. Det hele ligger i detaljerne. Hvilken gin passer sammen med hvilken vermouth? Og hvordan tøjler man bedst Campariens enorme bitterhed? Det er nogle af de spørgsmål, som enhver bartender har stået med utallige gange.

Normalt går jeg efter stærke ginner til mine negronier – enten af den kraftig og krydrede slags eller den alkoholrige slags til at give modspil til den appelsinbitre Campari. Men så mødte jeg den nye Copenhagen Dry Gin fra Copenhagen Distillery, hvor den skandinaviske spiritustradition med akvavit er løftet ind i ginnen. I den relancerede Copenhagen Dry Gin er den tidligere mjødbase er skiftet ud med en mere simpel økologisk hvedebase, der er redestilleret og tilsmagt med enebær, dild og kommen blandt ginnens i alt otte ingredienser. Copenhagen Dry Gin balancerer smukt på vippen mellem gin og akvavit, og den vil uden tvivl udfordre ginelskere såvel som akvavitelskere. Men i en negroni er der ikke noget at tage fejl af!

Ginnens citrusfriske kommennoter stråler mellem vermouthens druesødme og Campariens appelsinbitterhed. Det giver en markant friskere og lysere negroni. Det gør sig især gældende, når man benytter den australske Regal Rogue Bold Red Vermouth. Den er lavet på Barossa Valley Shiraz-druer med blandt andet lokale peberbær, wattleseed, timian og ret tydelig tørret figen og kirsebær.

Ingredienser

 • 3 cl Copenhagen Dry Gin
 • 3 cl Regal Rogue Red Bold Vermouth
 • 3 cl Campari
 • Appelsinskal som garniture

Fremgangsmåde
Lige dele Campari, gin og vermouth omrøres forsigtigt i en shaker/glas sammen med isterninger, og hældes efterfølgende i et afkølet glas med isterninger (så store isterninger som mulig). Vrid appelsinskallen let i overfladen af cocktailen, og garnér afslutningsvis med appelsinskallen.

God fornøjelse!

Nordic Negroni med Copenhagen Dry Gin, Campari og Regal Rogue Bold Red Vermouth. Photo by Michael Sperling.
Nordic Negroni med Copenhagen Dry Gin, Campari og Regal Rogue Bold Red Vermouth. Photo by Michael Sperling.

Anmeldelse: Botany Bay Gin

Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.

A Clash of Hemispheres! Anden gin fra collab-projektet mellem svenske Hernö Gin og australske Four Pillars, Botany Bay Gin, er alt hvad man kan ønske sig fra to af verdens mest anerkendte ginproducenter.

Til tonerne af ABBA’s ‘Dancing Queen’ går arbejdet i gang. Missionen er at skabe den anden gin i collab-projektet Hernö x Four Pillars, hvor den friske nordiske ginstil møder den krydrede australske ginstil i én og samme gin.
Botany Bay Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.Collab-projektets første gin, Dry Island Gin, blev skabt i 2017, hvor Jon Hillgren fra Hernö Gin tog til Four Pillars Distillery i Healesville lidt uden for Melbourne i Australien. Sammen med Cameron MacKenzie, medgrundlægger og destillatør hos Four Pillars, skabte de den friske og eksperimenterende Dry Island Gin inspireret af Hernö Gins svenske ophav og Four Pillars’ australske ditto, tilsmagt med de otte ingredienser, enebær, korianderfrø, river mint, ristede wattleseeds, strawberry gum, lemon myrtle, mjødurt og friske citroner.

I anden etape af collab-projektet er situationen omvendt og ingredienslisten helt anderledes. Four Pillars er taget til Hernö Distillery i Dala, godt 400 kilometer nord for Stockholm. Datoen er den 10. juli 2018 og Skandinavien er ramt af en historisk hedebølge med temperaturer på langt over 30 grader i det midtsvenske. Samme dag er første gin i collab-projektet, Dry Island Gin, blevet frigivet på verdensplan. Men hverken rekordhøje temperaturer eller ABBA’s insisterende toneleje kan slukke entusiasmen hos de to destillatører, der sammen har sat sig for at skabe opfølgeren til populære Dry Island Gin.

LÆS MERE OM: Dry Island Gin fra Hernö x Four Pillars

Det er set før, at destillerier laver forskellige former for samarbejder. Fx indgik danske Njord Gin et samarbejde med spanske Santamania Destileria Urbana i Madrid i 2016, der resulterede i ginnen Njord Gin United Natures. Selvsamme Santamania samarbejdede  også med australske Four Pillars Gin i 2016 om ginnen Cousin Vera’s Gin. Fænomenet kaldes Collab (kort for Collaboration) og er et eksplorativt samarbejde mellem to producenter, der sætter sig for at undersøge, hvad der sker, når to vidt forskellige ginverdener mødes i en form for ginfusion; et mash-up af to verdener, om man vil. Det er samtidig et bevis på det gode kammeratskab, der ofte er mellem de forskellige destillerier rundt om i verden. Jovist, er de konkurrenter på den internationale ginscene, men de er i lige så høj grad kolleger, venner og samarbejdspartnere, der er sammen om at løfte interessen og kvaliteten for den samlede ginscene.

Botany Bay Gin og Dry Island Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.
Botany Bay Gin og Dry Island Gin by Hernö Gin x Four Pillars Gin. Photo by Michael Sperling.

Hernö Gin og Four Pillars har kendt hinanden igennem nogle år. De har haft samme importør og distributør i både Danmark og Storbritannien, og har stået side om side på et utal af spiritusmesser rundt om i verden. Så de to producenter har gennem årene knyttet et tæt og venskabeligt bånd med gensidig respekt og beundring for hinandens produkter.

– It’s been clear to us for a long time that Hernö Gin and Four Pillars have a lot in common. Especially when it comes to ambitions and philosophy. But also in flavor profile. We both produce bright and vibrant gins, forklarer Cameron MacKenzie.

Ifølge Cameron var der derfor et godt udgangspunkt for et samarbejde mellem Four Pillars og Hernö Gin om en fælles gin, sammensat af elementer fra begge ginbrands, fra begge lande, fra begge ginverdener.

Made in Sweden

Op til australiernes besøg hos Hernö Distillery var der derfor fra begge parters side blevet brainstormet, researchet og testet mulige ingredienser og smage af. For hvilken vej skal man gå med den nye collab-gin?

– De krydderier og urter jeg udtænkte i Australien har smage og karakterer som totalt adskiller sig fra alt andet jeg tidligere er stødt på. At udforske disse sammen med Cameron Mackenzie på Four Pillars har været en sanselig opdagelsesrejse, fortæller Jon Hillgren.

Udgangspunktet for Botany Bay Gin er historien om den svenske botanist Daniel Solander, som sejlede verden rundt med HMS Endeavour sammen med den engelsk opdagelsesrejsende James Cook. I 1770 – 250 år før frigivelsen af Botany Bay Gin – sejler HMS Endeavour op langs Australiens østkyst og går i land i en lille bugt – en bugt der senere blev navngivet Botany Bay, opkaldt efter Daniel Solander og hans assistent.

Cameron MacKenzie og Jon Hillgren. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie og Jon Hillgren. Photo by Michael Sperling.

Ingredienslisten i Botany Bay Gin kalder Jon Hillgren for “En botanikers drøm”. Den afviger væsentligt fra opskriften til Dry Island Gin og består af to svenske ingredienser, tyttebær og mjødurtblomst; tre australske ingredienser, tasmanske peberbær, frø fra akacietræet (wattleseed) og citronbladet lemon myrtle; og endelig tre klassiske giningredienser, som også står stærkt i de oprindelige ginner fra både Hernö Gin og Four Pillars, enebær, korianderfrø og citronskal.

De otte ingredienser er destilleret med økologisk, neutral alkohol fra hvede i Hernös 1000-liters Arnold Holstein-destillator. Efterfølgende er destillatet fortyndet med vand fra destilleriets egen kilde, og tappet i en alkoholstyrke på 43% vol. på 500 ml-flasker med den eventyrlige etikette med Daniel Solander afbilledet, mesterligt illustreret af den svenske kunstner @artbyhansforsell.

Cameron MacKenzie og Jon Hillgren plukker frisk mjødurtblomst til brug i Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie og Jon Hillgren plukker frisk mjødurtblomst til brug i Botany Bay Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Det hemisfæriske mix af ingredienser fra den nordlige og sydlige halvkugle sætter som ventet sit præg på ginnens udtryk.

I næsen finder man noter af harpiksagtig fyrrenål, massivt med citrus og tydelig mjødturtblomst, som Hernös ginner er så kendt for.

I munden lyser citrusnoterne gevaldigt op. Flot og frisk citrusprofil med klar og tydelig, nærmest sprød og kølig, enebær, og et distinkt Hernö-aftryk med den blomstrede mjødurt, der i kombination med de tydelige citrusnoter giver associationer til den australske version af ‘Lemon meringue pie’ med skumfidus-agtige marengs på toppen.
I baggrunden ligger en varm og prikkende peber fra de tasmanske peberbær, der sammen med den krydrede korianderfrø intensiveres smagen igennem og topper i eftersmagen.

Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin and Fever-Tree Mediterranean Tonic. Photo by Michael Sperling.
Hernö x Four Pillars Botany Bay Gin and Fever-Tree Mediterranean Tonic. Photo by Michael Sperling.

Botany Bay Gin & Tonic

Et godt sted at starte når det kommer til Gin & Tonics med Botany Bay Gin er en simpel servering med Fever-Tree Indian Tonic og frisk citronskal. Det er super lækkert og dejlig friskt.
Men hvis du skal imponere vennerne, hiver du den lidt mere urtede (og en anelse sødere) Fever-Tree Mediterranean Tonic frem fra køleskabet, og pynter med en skive citron og fire-fem hindbær. I kombination med Fever-Tree Mediterranean Tonic får man lidt mere sommer, og de blomstrede hindbær spiller rigtig godt sammen med Lemon meringue pie-associationen.

Botany Bay Tom Collins. Photo by Michael Sperling.
Botany Bay Tom Collins. Photo by Michael Sperling.

Botany Bay Gin Cocktail

Hernö Gin er selv kommet med et par forslag til cocktails med Botany Bay Gin. Særligt deres Ruby Club med citronsaft og hindbær/tyttebærsirup ser interessant ud.

Min egen favoritcocktail med Botany Bay Gin er den klassiske Tom Collins, som er lidt i samme retning som Hernös egne cocktailforslag med brug af rigelige mængder citronsaft.

Ingredienser: 

 • 45 ml. Botany Bay Gin
 • 30 ml. frisk citronsaft
 • 20 ml. Sukkerlage (50/50 sukker og vand)
 • Ca. 40 ml. danskvand
 • Garnér med citronskal

Fremgangsmåde:

Omrør gin, citronsaft og sukkerlage i en kop/glas sammen med isterninger, ind til sukkerlagen er opløst. Si indholdet op i et drinksglas fyldt med isterninger, og top op med danskvand. Pynt til sidst med et par skiver citron.

Konklusion

Der er ingen grund til at pakke det ind. Jeg er meget begejstret for Botany Bay Gin – ligesom jeg var det med Dry Island Gin. Både Hernö Distillery og Four Pillars Distillery er blandt mine absolut favoritproducenter, og for mig er dette collab-projekt det bedste, der er sket i ginbranchen i flere år.

Begge producenter har formået at skabe en gennemgående, unik smagsprofil dybt forankret i den nationale identitet. Hernö Gin med dens friske citrus og fyrrenål og Four Pillars med dens kraftige og krydrede profil. Begge producenter har været toneangivende for henholdsvis Sveriges og Australiens ginidentitet og nationale smagsprofil. Og Botany Bay Gin er et perfekt mash-up af de to verdener. Et sandt Clash of Hemispheres!

Da jeg skrev om den første collab-gin, Dry Island Gin, beskrev jeg den som “lige præcis den skizofrene oplevelse, et godt mash-up skal være.” og “Det er en smagsoplevelse, der fra første sekund sender mig frem og tilbage mellem det svenske højland og den australske outback.” Det samme gør sig gældende for Botany Bay Gin. Hernös signatur med frisk citrus og mjødurt og Four Pillars’ unikke, pebervarme, australske udtryk sender sanserne og hjernen på overarbejde. Det er selvfølgelig associationer genereret af mit indgående kendskab til de to brands og mine besøg hos både Hernö Gin i Sverige og Four Pillars i Australien, men jeg vil vove den påstand, at det ikke kun er mig, som kan se det geniale i Botany Bay Gin og hele collab-projektet Hernö x Four Pillars.

LÆS OGSÅ: Min anmeldelse af Hernö Dry Gin

Jeg var selv tilstede hos Hernö Distillery i Dala, da Botany Bay Gin blev udviklet og destilleret i juli 2018. De tre dage på sidelinjen i destilleriet var som ABBA synger i ‘Dancing Queen’, “Having the time of your life” – himmelsk for en ginnørd som mig, hvor jeg fik et godt indblik i det komplicerede arbejde i at skabe et godt mash-up mellem den friske, nordiske profil og den krydrede australske profil. Ufattelig spændende, og resultatet kan de i høj grad være stolte af.

dry-island-gin-11

Navy Strength Ginsmagning

AFLYST PGA. CORONA

Fredag den 20. marts skruer vi op for procenterne og begiver os ud på gyngende grund med en ginsmagning udelukkende bestående af Navy Strength Gin. Altså kun gin på omkring de 57,2% vol.!

Ingen har gjort det før, så alene af den grund er det en god idé at hylde den sagnomspundne Navy Strength Gin på hele 57% vol. med sin helt egen ginsmagning. Med rødder i kolonitidens sejladser var denne potente spiritus sømændenes faste holdepunkt på vej mod ukendt land. Så det kan kun blive godt!

Aftenens program lyder som følgende seks ginner:

 • Radius Distillery Batch 38
 • Plymouth Navy Strength Gin
 • Great Ocean Road Gin – Split Point
 • Ginscape Navy Strength Gin
 • NB Gin Navy Strength
 • Never Never Distilling Co. Juniper Freak 2018

Smagningen foregår, fredag den 20. marts 2020 kl. 19.00, i Tullinsgade 4 på Vesterbro i København – og som altid slutter vi af med drinks på en af aftenens navy strength ginner.

Prisen er 275 kroner per billet (plus Place2Book-gebyr).

Tilmeld dig arrangementet her

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke byttes eller refunderes.

%d bloggers like this: