Anmeldelse: Siegfried Rheinland Dry Gin

Der sker meget på ginområdet i Tyskland i disse år. Seneste skud på stammen hedder Siegfried Rheinland Dry Gin, der bag den tætte tåge af storytelling faktisk gemmer på fremragende smagsoplevelser.

Siegfried - Rheinland Dry Gin . Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.Den enorme medvind som tysk gin har oplevet efter lanceringerne af Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin i 2009 og Ferdinand’s Saar Dry Gin i 2014 har givet plads til en ny bølge af tyske ginner, der hellere end gerne kaster sig ud i kampen mod førnævnte ginmastodonter. Men hvor både Monkey 47’s og Ferdinand’s Saar Dry Gins mission var at udfordre folks opfattelse af, hvad gin er og kan være, synes den nye generation af tyske ginner at være mere tro til de officielle definitioner af gin. Der er med andre ord tale om genkendelige ginner, men med et twist fra en signaturingrediens. Her kan nævnes en gin som Gin Sul fra Hamburg med stenbedsplanten Cistus, og den vesttyske Siegfried Rheinland Dry Gin fra Bonn med lindetræsblomst.

Bag Siegfried Rheinland Dry Gin står Raphael Vollmar og Gerald Koenen med deres fællesprojekt Rheinland Distillers. De to herrer har haft aldeles vind i sejlene, siden de lancerede deres Siegfried Rheinland Dry Gin tilbage i foråret 2015. Det er blevet til adskillige priser ved alverdens spirituskonkurrencer – blandt andet dobbelt guld ved The World Spirits Award 2015, der blev afholdt hos Braunstein Distillery i Køge.
Det er ingen hemmelighed, at jeg mest af alt ser disse spirituskonkurrencer som føde for marketingfolkenes evindelige strøm af pressemeddelelser. Men man skal ikke underkende den effekt et godt resultat ved en anerkendt konkurrence kan have for en nystartet gin. For Siegfried Rheinland Dry Gin har det uden tvivl gjort det muligt at rejse en opmærksomhed omkring ginnen, der ellers kan være svær at facilitere. Og der er rigeligt med konkurrence på det tyske ginmarked i øjeblikket.

Siegfried - Rheinland Dry Gin . Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

De samme marketingfolk har også været på overarbejde under udtænkningen af baggrundshistorien for Siegfried Rheinland Dry Gin. Ginnen er tilsyneladende inspireret af legenden om Siegfrieds bad i en besejret drages blod i Nibelung-sagaen. Et blad fra et lindetræ lander på Siegfrieds ryg under badningen, og forhindrer ham i at blive fuldstændig usårlig, som han ellers havde håbet på.
Det er svært at vide, hvad man skal bruge den historie til. Det er bullshit storytelling som så mange andre ginner også er omgivet af i disse år. Desværre forsvinder fortællingen om selve ginnen, om håndværket, i fortællingen om Nibelung og Siegfried. Og det er synd, for Siegfried Rheinland Dry Gin er faktisk en fremragende gin.

Siegfried - Rheinland Dry Gin . Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Lidt research har givet mig følgende fakta om Siegfried Rheinland Dry Gin. Udover brandowner Rheinland Distillers, finder man også det familieejede destilleri Eifel-Destillerie Schütz i den vesttyske by Lantershofen lidt syd for Bonn. Etableret som landbrugsdestilleri i 1925 har Eifel-Destillerie gennem tre generationer oparbejdet et imponeret sortiment med alt fra frugtlikører til gin og lokal urtespiritus – heriblandt Siegfried Rheinland Dry Gin. Ginnen bliver altså destilleret af aldeles kyndige folk fra Eifel-Destillerie.
Destilleriets destillator(er) og andre faciliteter er tilsyneladende en dyb hemmelighed. Ligeså er de fleste detaljer omkring Siegfried Rheinland Dry Gin. Vi ved dog, at Siegfried Rheinland Dry Gin indeholder 18 botanicals, heraf er kun enebær, lindetræsblomst, lavendel, timian og bitter appelsin blevet afsløret. Gerald Koenen har derudover informeret mig om, at ginnen er lavet på neutral alkohol fra korn, og at der i produktionsprocessen indgår en form for maceration af de 18 botanicals. Så det er med andre ord ikke meget, vi ved om Siegfried Rheinland Dry Gin.

Siegfried - Rheinland Dry Gin . Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Tasting notes

Som sagt er Siegfried Rheinland Dry Gin faktisk en fremragende gin. Masser af smag, ganske kompleks, og vigtigst af alt: genkendelig som gin med en hel del enebær i både næse og mund.
I næsen finder man udover en tydelig fyrrenål fra enebær, også lavendel, sødlig kardemomme, svage urtede noter og en hel del citrus fra appelsin.
I munden er Siegfried Rheinland Dry Gin ganske kraftig og blød med masser af enebær, appelsin og blomst. En anelse bittersød i smagen. Der er både jordede rodnoter og svage urtede og krydrede noter at spore i mellemsmagen. Eftersmagen er forholdsvis lang for en gin, med enebær, blomst og en anelse krydrede noter.

Siegfried Rheinland Dry Gin & Tonic

Med en gin som Siegfried Rheinland Dry Gin er der et vælg af muligheder, når det kommer til Gin & Tonics. Selv foretrækker jeg en kombination med enten den traditionelle Fever-Tree Tonic eller den lidt mere urtede Fever-Tree Mediterranean Tonic. Her forsvinder ginnens fine kompleksitet ikke bag tonicvandens noter. Garnér med grapefrugtstykker, citronskal eller en smule ingefær.

Gin and Tonic med Siegfried Rheinland Dry Gin og Fever-Tree Mediterranean Tonic. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Konklusion

Der skal ikke være nogen tvivl om, at Siegfried Rheinland Dry Gin faktisk er en fremragende gin. Den er relativ kompleks, velbalanceret, blød og kraftig. Det er en af de bedste tyske ginner derude i øjeblikket.
Desværre forsvinder meget af ginnen i bullshit storytelling om Nibelung, drageblod og lindeblade. Det skal siges, at Nibelung-fortællingen er forankret i Rheinland-området, og lindetræet i sagaen er en fin overgang fra fortælling til produkt. Men folkene bag ginnen, Rheinland Distillers, glemmer at fortælle os, hvad det i virkeligheden er, vi sidder og drikker. Vi ved intet om produktet. Hvordan bliver det lavet? Hvem laver det? Og vigtigst af alt, hvad er der i ginnen? Der burde være plads til både at fortælle historien om Nibelung og om produktet.
Så vidt jeg kan forstå på dette interview med Raphael Vollmar og Gerald fra Rheinland Distillers var deres intension netop at skabe et ærligt produkt. Jeg vil mene, at de har skabt et godt men anonymt produkt: http://www.about-drinks.com/interview-siegfried-gin-say-hello-to-germanys-best-gin/.

Siegfried - Rheinland Dry Gin . Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af importør og forhandler af Siegfried Rheinland Dry Gin, Den Sidste Dråbe. Tak for det. Du finder dem og Siegfried Rheinland Dry Gin i Jægersborggade og i deres nye butik i Torvehallerne i København.

2 Comments on “Anmeldelse: Siegfried Rheinland Dry Gin

  1. Pingback: Årets bedste gins – 2015 | En Verden af Gin

  2. Tak for endnu en god, informativ og brugbar gin anmeldelse. Fik gin’en som gave for noget tid siden, men er først i aften den skal prøves. Godt med lidt baggrundsinfo inden der mikses GT

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: