Anmeldelse: Ferdinand’s Saar Dry Gin

Med tredive botanicals og infusion af rieslingvin er Ferdinand’s Saar Dry Gin seneste skud på stammen af den innovative bølge af tyske gin. En kompleks og velsmagende gin, der løfter både cocktails og G&Ts til nye højder.

Ferdinand's Saar Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Der bliver lanceret rigtig mange gin i disse år, men hvis man vil finde de innovative, banebrydende og grænseoverskridende gin, skal man tage en tur til Tyskland. De fleste kender efterhånden den fuldstændig fantastiske Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, og få kender nok den caribiskinspirerede Simon’s Bavarian Pure Pot Still Gin Next Level. Det seneste bevis på tyskernes overlegenhed er en lille rieslinginfuseret landbrugsgin fra Saarland ved navn Ferdinand’s Saar Dry Gin.

I det sydvestlige hjørne af Tyskland, klemt inde mellem Frankrig i syd, Luxenbourg i vest og Reinland-Pfalz i nord og øst finder man den lille tyske delstat Saarland. Regionen er kendt for sine fremragende rieslingvine, og det er netop dette, der gør Ferdinand’s Saar Dry Gin til noget helt særligt – ginnen er nemlig infuseret med rieslingvin.

Ferdinand’s Saar Dry Gin er et partnerskab mellem Master Distiller Andreas Vallendar hos Avadis Distillery, og ønolog og medejer af vingården Forstmeister Geltz-Zilliken, Dorothee Zilliken. Sammen har de skabt et stilsikkert, eksklusivt og nyskabende produkt, der kan vise sig at være ginnen, der vælter Monkey 47 af pinden (pun not intended, but appreciated).

Ferdinand's and Gents. Photo by Michael Sperling.

Mange års erfaring på flaske

Ferdinand’s Saar Dry Gin er produceret af Master Distiller Andreas Vallendar hos Avadis Distillery i Wincheringen, hvor Vallendarfamilien har lavet spiritus siden 1824. Men det er ingenting i forhold til Dorothee Zilliken, hvis familie har dyrket vin siden 1724. Altså i hele 272 år! Der er med andre ord flere hundrede års erfaringen bag Ferdinand’s Saar Dry Gin.

Til produktionen af Ferdinand’s Saar Dry Gin i Avadis Distillerys riesling-omgivede bygninger, anvendes en ca. 150-liters håndbygget kobbergrydedestillator fra Tysklands ældste destillatorproducent, Carl Christian. Destillatoren er specialdesignet til Avadis’ behov i samråd med Andreas Vallendar. Til destillatoren er der tilknyttet en søjledestillator (column still), der gør det muligt at producere alkohol på helt op til 96% vol. Og det er nødvendigt, da Avadis, som én af de eneste gindestillerier i verden, producerer deres egen neutrale alkoholbase fra blandet korn dyrket på egne marker (how cool is that!?).

Avadis pot still. Photo by Avadis Distillery.

Redestillationen af alkoholen og ginnens tredive økologiske botanicals, der for størstedelens vedkommende også er dyrket på egne marker og plantager, foregår ved ekstra høj alkoholvolumen:

– We destill in extra ordinary high volume to get a really mild spirit, fortæller Denis Reinhardt, der arbejder med marketing for Avadis. Og dette er nok en af hemmelighederne bag denne ekstraordinære gin. Den usædvanlig høje alkoholprocent under destillationen giver angivelig en meget mild spiritus med forsvindende lidt alkoholburn, og så er den med til at holde på smags- og aromanoter for de tredive botanicals.

En anden ”hemmelighed” bag Ferdinand’s Saar Dry Gin er anvendelsen af både pot still og vapour infusion, hvor nogle af ingredienserne udblødes i destillatorens gryde, og andre ingredienser placeres i en form for kurv i toppen af destillatoren, hvor alkoholdampene passerer på vej mod kondensatoren. Udblødning og vapour infusion er to forskellige måder at tilegne alkoholen smag og aroma, og når destillatøren ved hvad han/hun gør, kan anvendelsen af begge metoder resultere i en meget kompleks spiritus. Bare se på Monkey 47.

Ferdinand's Saar Dry Gin top. Photo by Michael Sperling.

Til gengæld er langt de fleste af de tredive botanicals i Ferdinand’s rent faktisk hemmelige. Andreas Vallendar har dog afsløret, at den lange liste af botanicals inkluderer citrontimian, enebær, slåenbær, mandelskaller, kvædepære, korianderfrø, hyben, humleblomst, angelikarod, ingefær, rose og lavendel fra braklagte vinmarker i den nærliggende Konzer Talchen-dal.

Og så er der det med rieslingvinen, og en såkaldt infusion af rieslingvin i selve ginnen. I lægmandssprog er der i al sin enkelthed tale om iblanding af en semi-dry rieslingvin fra vingården Forstmeister Geltz-Zilliken direkte i det færdigdestillerede ginkoncentrat. Og selvom der er mange ”hemmeligheder” bag Ferdinand’s Saar Dry Gin, er infusion af rieslingvin helt unikt og med til at gøre denne gin til noget helt særligt. Efter infusionen af rieslingvinen hviler ginnen i fire uger, hvorefter ginnen fortyndes med demineraliseret vand til en endelig styrke på 44% vol. Afslutningsvis flaskes ginnen på smukke og stilsikre halvlitersflasker og forsegles med korkprop.

Tasting notes

Ferdinand's Saar Dry Gin wrap. Photo by Michael Sperling.Jeg skriver ofte i mine anmeldelser, at den omhandlende gin sagtens kan drikkes neat. I tilfældet med Ferdinand’s Saar Dry Gin er virkeligheden dog en helt anden. Her er der rettere tale om en gin, man bør unde sig selv at smage neat. Det er den blødeste gin, jeg nogensinde har smagt, og der er altså tale om en spiritus på 44% vol. Og kompleksiteten er som ingen anden gin på markedet.
I næsen er ginnen mild men kompleks. Fine og delikate noter af sprød fyrrenål, lavendel, citrongræs og overmoden pære.
I munden er ginnen først og fremmest utrolig behagelige med nærmest ingen alkoholburn. Enebærrens sprøde fyrrenål er tydelige men afdæmpet hele vejen gennem til eftersmagen. Og der gives masser af plads til andre noter som ingefær, pære, lavendel, og kanel. Ginnen synes en anelse sødlig, hvilket formentlig er et resultat af iblandingen af rieslingvinen. Eftersmagen er fyldt med blomster og roser, velbalanceret af enebær og svage pebernoter.

Ferdinand’s Saar Dry Gin & Tonic

Jeg er en stor fan af gin and tonics, og hver gang jeg finder frem til nye gins, skal de straks parres med diverse tonicvand, jeg nu måtte have stående i køleskabet. Til Ferdinand’s Saar Dry Gin kastede jeg mig ud i lidt af et eksperiment: et match med den schweiziske tonicvand Gents Swiss Roots Tonic Water – en tonic med afdæmpet bitterhed fra ægte kinin, en let sødme fra sukkerroer, samt en tør og frisk syre fra både de sicilianske citroner og roden fra alpeblomsten gentian.
Kombinationen af Gents Tonic og Ferdinand’s Gin er ret interessant og anderledes. Ginnens sødme og lavendel-, pære-, citron- og rieslingnoter matcher tonicvandens tørre citron og lette bitterhed overraskende godt. Jeg savnede dog en anelse mere bitterhed, derfor blev drinken garneret med to store skiver lime.
Jeg kan ligeledes anbefale Ferdinand’s sammen med både Fever-Tree og Thomas Henry. Der er tale om to mere traditionelle tonicvand end Gents, men de matcher Ferdinand’s virkelig godt.

Ferdinand's Saar Dry Gin GT. Photo by Michael Sperling.

Ferdinand’s Saar Dry Gin i cocktails

Selvom Ferdinand’s Saar Dry Gin giver exceptionelt gode gin og tonics, kan denne gin meget mere end det. Ginnens kompleksitet gør den til en uovertruffen cocktailgin efter min mening. Jeg er bestemt ikke ekspert i cocktails, men selv jeg kan se mulighederne i denne gin.
Den cocktail jeg vil fremhæve, er en twist på en Bee’s Knees, hvor jeg udover Ferdinand’s Saar Dry Gin anvendte Ferdinand’s Winerose and Lavender Bitter, til at give den friske gin, citron og honning-cocktail et strejf af blomster. Ganske enkelt og ganske lækkert. Du kan læse mere om ingredienser og fremgangsmåde her.

Bee's Knees with Ferdinand's Saar Dry Gin and bitter. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Når jeg skriver anmeldelser, sker det ud fra følgende kriterier: det håndværksmæssige, det unikke, den gode historie og smagen. Ferdinand’s er spot on på alle parametre. Det er denne type gin, jeg var på jagt efter, da jeg startede med at skrive om gin for snart et par år siden. Der findes meget få gin i samme liga som Ferdinand’s Saar Dry Gin, og den er for mig et skoleeksempel på den udvikling, ginnen har gennemgået: gin er virkelig ikke længere bare gin.

Jeg er derfor fuld af beundring over Ferdinand’s Saar Dry Gin og folkene bag ginnen. Det er en sand fornøjelse, at et destilleri og en vingård med så mange år på bagen, kan løsrive sig fra traditioner og konversioner, og introducere en så innovativ gin, der kan løfte hele spirituskategorien. Ferdinand’s Saar Dry Gin har hævet barren for kommende gin.

Mit første møde med Ferdinand’s var under en tur til Berlin, og siden da har jeg haft adskillige flasker i hænderne. Flasken til denne anmeldelse har jeg købt i Galeria Kaufhof i Berlin tilbage i marts til den nette sum af 37 Euros – et fund for de penge efter min mening. Heldigvis behøver jeg ikke længere at rejse hele vejen til Berlin, når jeg løber tør næste gang. Ferdinand’s Saar Dry Gin er netop lanceret på det danske marked.

16 Comments on “Anmeldelse: Ferdinand’s Saar Dry Gin

 1. Enig – en fantastisk gin der sagtens drikkes rent. En kommende no. 1 på ginmarkedet 🙂

 2. Pingback: The Gins of Scotland | En Verden af Gin

 3. Pingback: This Month in Gin – Juli 2014 | En Verden af Gin

 4. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

 5. Pingback: 5 udsøgte Gin & Tonics | En Verden af Gin

 6. Pingback: En anderledes martini | En Verden af Gin

 7. Pingback: Nytårets cocktails | En Verden af Gin

 8. Pingback: Årets bedste gins – 2014 | En Verden af Gin

 9. Pingback: Ginsmagning i Turbinehallen i Aarhus | En Verden af Gin

 10. Pingback: Ginaften i Odense, Aarhus og Brøndby | En Verden af Gin

 11. Pingback: Vind en luksuriøs G&T-smagekasse | En Verden af Gin

 12. Pingback: TuesdayGT: Lavender Dream | En Verden af Gin

 13. Pingback: Junipalooza er et must | En Verden af Gin

 14. Pingback: Den kompromisløse luksusgin | En Verden af Gin

 15. Pingback: TuesdayGT: Saarland Gin and Tonic | En Verden af Gin

 16. Pingback: Anmeldelse: Siegfried Rheinland Dry Gin | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: