Anmeldelse: Monkey 47

Med en eventyrlig baggrundshistorie og et uhørt antal ingredienser skriver den tyske Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin sig ind i historien som den mest vanvittige og fantastiske gin, der i den grad sætter smagsløgene på overarbejde.

Monkey 47. Photo by Michael Sperling.Den Lille Rødhætte, Hans og Grete og mange andre eventyr af Brødrene Grimm foregår angiveligt i den store sydtyske skov Schwarzwald. Men faktisk har Den Sorte Skov også lagt kvadratmeter til eventyret om Monkey 47:

Der var engang en Royal Air Force pilot, der efter et helt liv i Indien flyttede til den store tyske hovedstad, Berlin, for at hjælpe med genopbygningen af Berlin Zoo efter Anden Verdenskrig. Den lille soldat savnede sine venner i Indien så forfærdelig meget, men en dag mødte han heldigvis en abe ved navn Max. Den lille soldat og aben blev hurtig gode venner.

Da den lille soldat var færdig med at genopbygge den zoologiske have, flyttede han til en stor, mørk, og uhyggelig skov i Sydtyskland, kaldet Schwarzwald. Den nu pensionerede soldat elskede at lave gin, og rundt omkring i den store, mørke skov fandt han en masse mærkelige ingredienser som han sammen med en masse indiske ingredienser, brugte til at lave den mest vidunderlige gin, kaldet ’Max the Monkey – Schwarzwald Dry Gin’ efter sin gode gamle ven i Berlin Zoo.

Det er ikke lige frem Brødrene Grimm, men i det mindste er det en nogenlunde sandfærdig historie. Under renovationen af et gammelt hotel, der var ejet af den lille soldat, hvis rigtige navn var Montgomery Collins, fandt man en lille æske hvori der lå en flaske gin og opskriften på Collins’ gin.

Monkey 47 Miniatures. Photo by Michael Sperling.
Søde små Monkey 47 Miniatures. Photo by En Verden af Gin.

I 2008 blev opskrift, historie og Collins’ tegninger af aben Max købt af The Black Forest Distillers med det formål at producere denne særprægede gin. De navngav ginnen Monkey 47, dels efter aben Max og dels efter antallet af ingredienser i ginnen.
Langt de fleste gin ligger på 6-10 ingredienser og med Monkey 47’s 47 ingredienser, springer tyskerne rammerne for, ikke bare hvor mange ingredienser man kan putte i en gin, men også hvilke ingredienser man kan putte i en gin: lokale enebær, cubeb, cassia, hibiscus, korianderfrø, grains of paradise, pimento, abelmoschus, jasmin, iris, lavendel, honeysuckle, monarda didyma, acacia, citrongræs, angelikablomst, pomelo, kaffir limeblade, bitter orange, citronskal, citronblomst, grankogle, brombær, slåenbær, hyldeblomst, hunderose for bare at nævne nogle få. Nogle af ingredienserne vokser rundt omkring i Schwarzwald, andre stammer fra egnen hvor Collins voksede op i Indien. Den totale ingrediensliste er hemmelig.

Tasting notes

Med så lang en ingrediensliste kan man frygte, at mange nuancer går tabt. Heldigvis er det ikke tilfældet, men Monkey 47 er en intens og aromatisk oplevelse. Næse og smagsløg er i den grad på overarbejde.
Næsen er fyldt med enebær og citron som man kender det fra mange andre gin, men dernæst fyldes næsen med blomsternoter fra lavendel og hibiscus og en anelse jasmin.

På paletten er Monkey 47 et smagsinferno, som til at starte med kan være meget overvældende. Munden fyldes med blomster- og citrusnoter. Enebærren synes noget afdæmpet men dog til stede, og tilsammen skaber de 47 ingredienser faktisk en utrolig afbalanceret, dog kraftig aromatisk, smag.

Monkey 47 Gin & Tonic

Monkey 47 Gin and TonicDen meget aromatiske og blomstrede smag kan være en udfordring for langt de fleste tonicvand. Jeg vil dog til enhver tid vælge Fentiman’s Tonic Water, der deler flere ingredienser med Monkey 47: kaffir limeblade, enebær og citrongræs. Sammen forstærkes citrusnoterne og den blomstrede lavendel og jasmin skaber en unik og fremragende Gin & Tonic, der giver plads til og forstærker visse noter i ginnen. Og der er ikke behov for at garnere yderligere.

Konklusion

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin er en meget usædvanlig gin, der med sine aromatiske og blomstrede noter vil virke overvældende på de fleste. Det er en af de gin, man nyder lige så meget ren som i en drink, og hvor smagsløgene i den grad har brug for et hvil bagefter.
Monkey 47 gør ondt på pengepungen. Jeg har købt min flaske hos Juul’s Vinhandel til 385 kroner (500 ml.). Du kan læse meget mere om Monkey 47 på det officielle website og se aben Max komme til live i En Verden af Gin’s egen gif animation af Monkey 47 her.

I maj 2014 var jeg forbi destilleriet i Schwarzwald for at se, hvor Monkey 47 bliver produceret. Læs min beretning og se de mange billeder fra min tur her.

Aben Max på Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Aben Max på Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.

24 Comments on “Anmeldelse: Monkey 47

 1. Pingback: Den store garniture-krig | En Verden af Gin

 2. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

 3. Er relativ ny i ginverdenen, og må først og fremmest rose dig for en rigtig fed blog! Kom gerne med nogle flere anmeldelser 🙂

  Har netop købt Monkey 47 gin’en, efter at have læst din mening om den, og må sige at det virkelig er en stor oplevelse. Nu skal jeg bare til at eksperimentere med forskellige tonics…

  • Tak, Sjønne. Du vil ikke fortryde dit køb af Monkey 47. Smager fremragende med Fever-Tree Tonic og fuldstændig fantastisk med Fentiman’s Tonic Water. God fornøjelse med den og tak for dine pæne ord om bloggen.

 4. Hej Michael!

  Super fed blog og gode anmeldelser – også tak for en meget lærende side om tonic!
  Min kollegaer kommer forbi til en omgang “Tour de Chambres” og jeg har netop bestilt en kasse Fever Tree til min Monkey 47. Henholdsvis nogle flasker alm. tonic, 1 flaske light tonic og 2 flasker ginger ale.

  Har du nogle forslag til gode drinksopskrifter :)?

  Mvh
  Nikolaj

  • Hej Nikolaj,

   Tusind tak for de pæne ord. Og hvor er det fedt, at du er hoppet på Monkey 47. Absolut en af mine favoritter.
   Hvis du tænker på drinks, hvor Monkey 47 indgår i opskriften, er jeg mest til de meget enkle af slagsen. Monkey 47 er nemlig så kompleks en gin, at jeg har svært ved at styre den.
   For nogle måneder siden faldt jeg over denne belgiske blog, hvor Monkey 47 håndteres ved hjælp af især garnituren: http://grilled.be/article/297. Monkey 47, Fever-Tree Tonic og en rabarberstængel er simpel og genial. Syrligheden fra rabarberen giver virkelig ginnen modspil.
   På samme side finder du en Monkey 47 med vermouth. Virkelig godt.

 5. Pingback: Anmeldelse: Geranium Gin | En Verden af Gin

 6. Har netop smagt Monkey 47, og hold da op en oplevelse – det er virkelig godt! Sådan en flaske bliver jeg nødt til, at ha’ hjem i mit skab sammen med lidt Fentiman’s Tonic.. Hvilket forhold vil du anbefale at lave G&T med Monkey 47? 1:2-1:3?

  • Ja, Monkey 47 er en virkelig, virkelig god gin. Jeg plejer at anvende lidt over 50 ml Monkey 47 til en 200ml-flaske af Fentiman’s Tonic. Ginnen er nemlig meget dominerende.

   • hej har lige købt en flaske Monkey 47 til 280 kr . Men der findes også en Monkey 47 Sloe Gin – kender du den ?

   • Ja, der findes i den grad en Monkey 47 Sloe Gin. Den er knapt så sød som andre slåenbærgin, men besidder Monkey 47’s kompleksitet og dybde. Kan klart anbefales. Prøv også Monkey 47 Distiller’s Cut, årgang 2011 eller 2012.

 7. Pingback: På Monkey Safari i Schwarzwald | En Verden af Gin

 8. Pingback: Anmeldelse: Ferdinand’s Saar Dry Gin | En Verden af Gin

 9. Super blog! Really enjoying it….my Danish is good enough to understand what I read but not really good enough to write much….Anyway, as a Monkey 47 fan,my favorite drink is the Monkey Negroni with Punt E Mes…..but recently tried Monkey with Fever Tree, slices of cucumber and freshly ground black pepper…it was interesting

 10. Pingback: Ginsmagning hos KlosterCaféen i Aarhus | En Verden af Gin

 11. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 | En Verden af Gin

 12. Pingback: TuesdayGT: The Monkey 47 Becher | En Verden af Gin

 13. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 | En Verden af Gin

 14. Pingback: Anmeldelse: Siegfried Rheinland Dry Gin | En Verden af Gin

 15. Pingback: Den bedste tonic til din gin – enverdenafgin.com – Fentimans

 16. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 – En Verden af Gin

 17. Har i dag prøvet at tilføre Fever-Tree Angostura…… smager virkelig godt!

 18. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

 19. Pingback: Confessions of a non-collector – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: