Anmeldelse: Kongsgaard Raw Gin

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Selvom den er produceret i Cognac i Frankrig, er Kongsgaard Raw Gin en ærkedansk gin i alt fra kvalitet og design til kulturelle referencer og brugen af danske æblesorter.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.Sammen med jordbær og bacon finder man nok ikke noget mere dansk end æbler. Det har de danske ginproducenter også fået øjnene op for. I 2017 fik vi både Batch 16 og Batch 18 fra Radius Distillery, Premium Dry Gin fra bornholmske Østersøens Brænderi, og Red Love Gin fra Mosgaard Whisky – alle sammen tilsmagt med danske æbler.

En septemberdag i 2018 er jeg taget til æblernes danske Mekka, Sakskøbing Frugtfestival, hvor jeg skal mødes med folkene bag en anden af Danmarks æbleginner – Kongsgaard Raw Gin. Ginnen ramte de danske butikshylder i julen 2016, og er på alle måder en kærlighedserklæring til de danske æblesorter. Men Kongsgaard Raw Gin er faktisk slet ikke dansk. Der står danskere bag brandet, der er danske æbler i opskriften, men den er produceret i Cognac i Frankrig. Ser man bort fra denne lille teknikalitet, er der intet ved Kongsgaard Raw Gin, der ikke føles ærkedansk og nordisk.

Jeg har mødt Søren og Bettina Kongsgaard ved flere lejligheder. Typisk på diverse ginfestivaler i Danmark. Der har dog aldrig rigtig været mulighed for fordybelse og en længere snak om gin og æbler, og netop derfor er Sakskøbing Frugtfestival den perfekte arena for et længere interview om Kongsgaard Raw Gin og de danske æblers centrale rolle i ginnen.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Da Søren og Bettina Kongsgaard for alvor kastede sig ud i deres livs gineventyr i 2014, var det med et ønske om at lancere en dansk gin af højeste kvalitet og internationalt potentiale. Med Bettinas baggrund som mediegrafiker og Sørens fortid i salg og marketing besad ægteparret nogle af de vigtigste kompetencer til at skabe et stærkt ginbrand midt i den opblomstrende ginbølge. Tilbage stod blot at finde en producent, der kunne destillere selve ginnen.

– Da vi startede i 2014, var der ikke ret mange ginproducenter i Danmark. Vi kiggede derfor til England, hvor de har en lang tradition for produktion af gin. Vi finder små setups [destillerier, red.], der værner meget om deres egne produkter, og hos de store setups havde vi ikke mulighed for at have hands-on med i produktionen af hverken alkoholbasen og selve destillationen af vores egen gin, fortæller Søren Kongsgaard og fortsætter:

– På et tidspunkt støder vi på Miko Abouaf og hans Audemus Spirits via diverse internetsøgninger. Han er australier, er opvokset med destillation, og rejste i en ung alder til Frankrig for at destillere for de helt store Cognac-huse. Efter et møde med Miko og hans kompagnon i London var vi ret sikre på, at vi havde fundet den helt rigtige samarbejdspartner til produktionen af Kongsgaard Raw Gin.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Danske æbler som nøgleingrediens

Søren Kongsgaard er en kæmpe æblenørd. Han er opvokset omgivet af æbler i alle afskygninger. Derfor var der heller ingen tvivl, da han og konen Bettina gik i gang med at udvikle deres gin. Helt fra starten har danske æbler været hjertet af Kongsgaard Raw Gin. Og det er bestemt ikke tilfældigheder, der ligger til grund for udvælgelsen af hvilke æblesorter, der egner sig bedst til ginnen.

– Vi kalder vores flagskib “Raw Gin”, fordi vi vil tilbage til den friske, rå smag. Det vil sige det rå bid af et æble, hvor man får sødme, lette krydrede noter, og den friske syrlighed. Og noget af det der kendetegner de danske æbler bedst, er den friske syre, fortæller Søren.

Vigtigheden af netop de tre egenskaber hos æblerne gør, at Søren og Bettina hvert efterår er på jagt efter de helt rigtige æbler, der kan mostes til brug i deres gin. Æbler kan nemlig variere meget fra år til år, så det er vigtigere at finde en æblesort, som besidder den helt rette sødme, krydderhed og friske syrlighed, end at der anvendes den samme æblesort år efter år. Udvælgelsen af æblesorterne til Kongsgaard Raw Gin afhænger fuldt ud af æblernes kvaliteter og egenskaber det pågældende år.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Der findes flere hundrede sorter af æbler, men ifølge Søren er det ikke alle æblesorter, der egner sig til brug i Kongsgaard Raw Gin.

– En sæson [en årgang af Kongsgaard Raw Gin, red.] kan godt have den samme sort af æbler to år i træk. Det handler om, at det er den mest spændende, friske og bedste æblemost, vi bruger til ginnen.

Til den allerførste årgang af Kongsgaard Raw Gin fra 2016 benyttede de æblesorten Guldborg. Søren betegner Guldborg-æblet som både “skrøbeligt og fint” og som et “æblerovs-æble, der friskplukket fra mormors træ har en let rosa tint, tynd skal og frisk på syren”. Det skal mostes med det samme, fordi der ikke er så meget vand i.

LÆS OGSÅ: Selvfølgelig skal der æbler i din gin

I 2017 faldt valget på Holsteiner Cox, der er en lidt mere krydret og mindre syreholdigt æblesort end Guldborg. Holsteiner Cox er en sort af Cox Orange-æblet fra Schleswig-Holsten, og ifølge Søren, er Holsteiner Cox det fineste og bedste spise- og presæble af Cox i Danmark.

Til Kongsgaard Raw Gin anvendes mosten fra æblerne. Alle æbler til brug i ginnen er håndplukkede fra træerne, og afhængig af sorten ligger æblerne og fordamper de første par uger på plantagen. Fordampningen gør æblerne mindre sprøde og saftige, men på den måde bibeholder man alle sukker- og aromastoffer, der, ifølge Søren, er ideel til most. Derefter pasteuriseres mosten minimalt til en temperatur på 60-70 grader i blot 30 sekunder. Det sikrer friskheden. Længere pasteurisering vil ændre mosten pga. karamellisering. Herefter sendes æblemosten til destilleriet i Cognac for at indgå som botanical i Kongsgaard Raw Gin.

Cognac, Frankrig. Photo by Michael Sperling.
Cognac, Frankrig. Photo by Michael Sperling.

Beyond the apples

Den danske æblemost er selvfølgelig ikke den eneste botanical i Kongsgaard Raw Gin. Der er i alt elleve botanicals at finde i ginnen. Udover æblerne er ginnen tilsmagt med bulgarsk enebær, friske citroner, ingefær, forkullet egetræ, harpiks, kanel, korianderfrø, galangarod, lakridsrod og jordmandler (også kaldet Chufa).

Produktionen foregår hos Audemus Spirits i Cognac på en 800-liter stor Charentais-destillator over åben ild. Her destilleres den neutrale alkoholbase på 96,3% vol. over flere omgange. Alkoholbasen er lavet på fransk vinterhvede fra Picardy i det nordlige Frankrig. Denne særlige hvedesort har en anelse anis i smagen og en stråstruktur, der er yderst velegnet til destillation.
Hvedebasen fortyndes langsomt med vand fra Gensac-kilden i Grand Champagne i Cognac. Den legendariske kilde er elsket for sit særligt mineralholdige vand pga. kalksten i undergrunden. Det giver alkoholen en fløjlsblød tekstur, som udgør det perfekte fundament til at opbygge ginnens komplekse smagsnoter.

kongsgaard-raw-gin-5

Et nordisk udtryk

Der er gået utallige timer med at udvikle smagen af Kongsgaard Raw Gin. Men der er lagt mindst lige så meget tid og kærlighed i designet af flaske og hele brandets visuelle udtryk.

– Flasken er i virkeligheden en Calvados-flaske, som vi fandt meget oplagt, eftersom vi har så stor fokus på æbler i vores gin og fordi ginnen er produceret i Frankrig. Så valget af flaske gav ret hurtigt sig selv, fortæller Bettina Kongsgaard.

Den mørke, bredskuldrede Calvados-flaske skal samtidig give associationer til den dystre, skandinaviske skov, som det nordisk klingende Kongsgaard-navn er dybt forankret i. Det er den rå natur, og den våde, mørke og kolde skov.

Den ishvide etiket med nedsænket font, logo og kobbertråd som symbol på kobberdestillatoren i Cognac emmer af kvalitet og gennemarbejdet design. Ordene ‘Apple’ og ’Raw Gin’ er highlighted i kobber, og bag på etiketten kan man se vintageårgangen og den anvendte æblesort.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

– Det har været vigtigt for os at holde det i et meget skandinavisk look. Altså det her cleane design man er vant til fra Danmark. Lige så snart man kommer til udenlandske markeder som fx England, er det at være dansk et kvalitetsstempel i sig selv. Når noget kommer fra Danmark forventer man design og kvalitet. Det har vi været meget opmærksomme på i arbejdet med både flaske og design af Kongsgaard Raw Gin, så vi kan leve op til folks forventninger, siger Bettina Kongsgaard.

Bettinas mangeårige erfaring med både grafisk design og branding ses tydeligt i det stemningsfulde og stilsikre nordiske udtryk, der går igennem hele Kongsgaard Raw Gins meget visuelle markedsføring og storytelling. Våde træer, disede skovveje, grovbarkede træer, og dybrøde, plukkeklar æbler pryder Kongsgaard Raw Gins instagram– og Facebook-profil. Det bliver aldrig klichefyldt eller overdrevent, men derimod en smagfuld og medrivende fortælling om Kongsgaards Raw Gins ophav. Det er ginverdenens nordic noir.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Med forkullet egetræ, harpiks, æbler, kanel, enebær og citron blandt de i alt elleve botanicals er det ikke så underligt, at Kongsgaard Raw Gin er en uhyre kompleks gin.

Duften er frisk og indbydende med citrus og mild enebær, svage æblenoter og en anelse kanel.

Præcis som Søren Kongsgaard forklarede med Gensac-kildens fløjlsbløde egenskaber, er Kongsgaard Raw Gin blød og rund fra start til slut. Behagelig med en flot og let tekstur.
Smagen indledes af let krydrede noter af enebær, kanel og korianderfrø, efterfulgt at frisk citrus og sprødt æble. Den korte eftersmag starter med friske jordede noter domineret af ingefær, og slutter med en mild fyrrenål, let floral kanel og et hint af sødlig lakridsrod.

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.
Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Kongsgaard Raw Gin & Tonic

For mig er Kongsgaard Raw Gin den perfekte gin til æble-gintonics. Ginnens let krydret fyrrenål, sprøde æble, og friske citrus fortjener at blive parret med de bedste, nyplukkede æbler, man overhoved kan opdrive.

Mulighederne med Kongsgaard Raw Gin er faktisk mange, når det kommer til Gin & Tonics. Selv er jeg ret glad for en efterårsservering med Fever-Tree Aromatic Tonic, pyntet med et par skiver Cox Orange-æbler og enten en stjerneanis eller kanelstang.
Jeg kan også anbefale en mere sommerlig Gin & Tonic med Erasmus Bond Botanical Tonic, en skive grønt og let syrligt æble (a la Granny Smith) og en timiankvist.

LÆS OGSÅ: 5 Gin & Tonics til efteråret

Konklusion

Som jeg også gav udtryk for i min anmeldelse af den danske æblegin Mosgaard Red Love Gin, er jeg ret vild med æbler. Hele efteråret serveres der æbleflæsk, æbletærte, æblegrød i det lille hjem. Æblesæsonen er bare et af højdepunkterne på året.

Ginner som den nordfranske Calvados-gin Le Gin og den midtengelske William Chase Elegant Crisp Gin står stærkt som nogle af mine personlige favoritter inden for æblegin-genren. Der er bare noget virkelig smukt i parringen af enebær, æbler og citrus, der passer virkelig godt sammen. Og Kongsgaard Raw Gins let krydrede fyrrenål, sprøde æble og friske citrus har kun gjort min glæde ved disse æbleginner endnu større.

Det er ginner som Kongsgaard Raw Gin, der med lige dele kompleksitet og versatilitet pirrer både amatør-bartenderen og ginnørden i mig. Det er en kæmpe fornøjelse at nørde sig ned i detaljerne på en gin som denne, hvor tilblivelsen med al tydelighed er udført af passionerede håndværkere med sans for kvalitet. Og Søren og Bettina Kongsgaards store viden om æble gør bestemt ikke min glæde mindre.

Æble. Photo by Michael Sperling.

Baggrunden for denne anmeldeIse af Kongsgaard Raw Gin er et flere timer langt og meget æblenørdet interview, jeg lavede med Søren og Bettina Kongsgaard under Sakskøbing Frugtfestival midten af september 2018. En kæmpe fornøjelse som kun har øget min fascination for og kærlighed til æbler – især æbler i gin.

4 Comments on “Anmeldelse: Kongsgaard Raw Gin

  1. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

  2. Pingback: Æblegin For the Win – En Verden af Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Mosgaard Filippa Gin – En Verden af Gin

  4. Pingback: Tre favoritter – i én pakke

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: