Anmeldelse: Dry Island Gin

Hvad sker der, når det kolde nord møder det varme syd i en gin? Det har svenske Hernö Gin og australske Four Pillars Gin sat sig for at undersøge i det nye collab-projekt Four Pillars x Hernö – Dry Island Gin.

Dry Island Gin. Four Pillars Gin og Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.En lun oktober-morgen i 2017 træder Jon Hillgren ind ad døren hos Four Pillars Distillery i Healesville i Australien. Jon Hillgren, grundlægger, ejer og destillatør hos svenske Hernö Gin, er i Australien i forbindelse med den årlige ginmesse Junipalooza i Melbourne, men denne dag er missionen en anden. Sammen med Cameron MacKenzie, medgrundlægger og destillatør hos Four Pillars, skal han skabe en gin inspireret af Hernö Gins svenske ophav og Four Pillars’ australske ditto.

Det er set før, at destillerier laver forskellige former for samarbejder. Fx indgik danske Njord Gin et samarbejde med spanske Santamania Destileria Urbana i Madrid i 2016, der resulterede i ginnen Njord Gin United Natures. Selvsamme Santamania samarbejdede med australske Four Pillars Gin i 2016 om ginnen Cousin Vera’s Gin. Fænomenet kaldes Collab (kort for Collaboration) og er et eksplorativt samarbejde mellem to producenter, der sætter sig for at undersøge, hvad der sker, når to vidt forskellige ginverdener mødes i en form for ginfusion; et mashup af to verdener, om man vil. Det er samtidig et bevis på det gode kammeratskab, der ofte er mellem de forskellige destillerier rundt om i verden. Jovist, er de konkurrenter på den internationale ginscene, men de er i lige så høj grad kolleger, venner og samarbejdspartnere, der er sammen om at løfte interessen og niveauet for hele ginbranchen.

Four Pillars x Hernö collab-projektet hedder Dry Island Gin og er som nævnt produceret hos Four Pillars Distillery i Healesville, godt en times kørsel nordøst for Melbourne.
Siden etableringen i 2013 er Four Pillars vokset betragteligt i størrelse. Produktionen er gået fra at foregå i et lille vindblæst skur til i dag at være et topmoderne destilleri med hele fire destillatorer på henholdsvis 50 (Eileen), 450 (Wilma), 600 (Jude) og en 2000 liter (Beth) – alle fra den tyske destillatorproducent CARL – tilhørende ginbutik og en topklasses cocktailbar, der kan få tårene til at trille hos selv den mest enebærforskrækkede vodkadrikker.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Distillery i Healesville, Australien. Photo by Michael Sperling.

Hernö Gin og Four Pillars har kendt hinanden igennem nogle år. De har haft samme importør og distributør i både Danmark og Storbritannien, og har stået side om side på et utal af spiritusmesser rundt om i verden de seneste par år. Så de to producenter har gennem årene knyttet et tæt og venskabeligt forhold med gensidig respekt og beundring for hinandens produkter.

Som Stuart Gregor, medgrundlægger af Four Pillars Gin og selskabets omrejsende PR-guru, på sin helt egen måde formulerer det til engelske Craft Gin Club:

– I can still remember the first time we came across Hernö Gin. It was love at first sight, kind of like seeing ABBA’s premier at Eurovision. You just knew they were gonna be big. (citatlink). Og har man haft fornøjelse af Stuarts selskab, ved man, at en sammenligning med ABBA ikke bliver meget større i hans bog.

dry-island-gin-4
Dry Island Gin flankeret af Four Pillars Rare Dry Gin og Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.

Australien møder Sverige

– It’s been clear to us for a long time that Hernö Gin and Four Pillars have a lot in common. Especially when it comes to ambitions and philosophy. But also in flavor profile. We both produce bright and vibrant gins, forklarer Cameron MacKenzie, da jeg tilslutter mig MacKenzie, Stuart Gregor og Jon Hillgrens reunion party på en stegende hed sommerdag i 2018 hos Hernö Distillery.

Ifølge Cameron var der derfor et godt udgangspunkt for et samarbejde mellem Four Pillars og Hernö Gin om en gin, sammensat af elementer fra begge ginbrands, fra begge lande, fra begge ginverdener.

Valget faldt på otte botanicals: enebær, korianderfrø, river mint, ristede wattleseeds, strawberry gum, lemon myrtle, mjødurt og friske citroner.

Den oplagte fællesnævner er selvfølgelig enebærrene, men derudover er det svenske bidrag til Dry Island Gin citron, korianderfrø og mjødurt (mjødurten er den eneste lokale, svenske botanical i Dry Island Gin), der alle er kernen af Hernö Gins produkter.

Fra Australien kommer lemon myrtle, der er en af de mest populære botanicals på den australske ginscene, og de aromatiske citrusblade er også at finde i de fleste Four Pillars’ ginner. Strawberry gum benytter Four Pillars i deres asiatisk-inspireret Pure Kisumé Gin. River mint og wattleseed finder man i en lang række australske ginner, men er ligesom lemon myrtle og strawberry gum lokale, australske ingredienser.

Cameron MacKenzie (tv) og Jon Hillgren (th) tasting gin. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie (tv) og Jon Hillgren (th) tasting gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

De otte botanicals fra henholdsvis Sverige og Australien danner et væld af noter, der på hver sin måde trækker ginnen i en superfrisk retning.

I næsen er Dry Island Gin citrusfrisk på et helt andet niveau end de fleste andre ginner. Det er især lemon myrtle og korianderfrø, man får i duften. Først derefter kommer den sprøde enebær i spil, akkompagneret af et strejf af mjødurt.

Ginnens tekstur er fløjlsblød og mildt cremet (en effekt afledt af den ristede wattleseed, fortæller Cameron MacKenzie) og smagen sprød og klar, med stor citrus friskhed, der kombineret med mjødurten (og måske også strawberry gum) giver associationer til friskbagt citrontærte med marengstop.
Man fornemmer allerede efter de første par sekunder, hvordan river minten er med til at løfte citrusfriskheden helt op, for derefter at blive afløst af den let citruskrydrede korianderfrø, som ledsager den sprøde fyrrenål fra enebærrene og blomstersødmen fra mjødurten ud i den relativt lange eftersmag.

Dry Island Gin. Four Pillars Gin og Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.

Dry Island Gin & Tonic

Der er ingen tvivl om, at Dry Island Gin er skræddersyet til brug i Gin & Tonics (hvilket man jo kan sige om langt de fleste ginner). Den store citrusfriskhed, sprøde fyrrenål og milde blomstersødme matcher både klassiske og tørre tonicvand.

Et mix med den tørre Alpe-tonic, Gents Swiss Roots Tonic Water, med den bitre rod fra blomsten Gul Ensian, understøtter og fremhæver Dry Island Gins blomstrede noter fra mjødurten.
I et mix med en mere klassisk tonicvand som Fever-Tree Indian Tonic forstærkes ginnens citrusnoter til en superfrisk Gin & Tonic.
I begge tilfælde bør du pynte drinken med citronskal og en kvist af enten timian eller rosmarin.

Har du mod på det, bør du virkelig unde dig selv at smage Dry Island Gin som en martini. Grundet ginnens blødhed og friskhed, bliver cocktailen allerbedst i forholdet 6:1 med fx Dolin Dry Vermouth. En martini lige efter Winston Churchills hoved. Pynt din martini med et citrontwist. Servér is-hamrende-kold.

Magnus Ernstsson fra Hernö Gin tester martinis. Photo by Michael Sperling.
Magnus Ernstsson fra Hernö Gin tester martinis. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Der ingen grund til at lægge skjul på det. Jeg er svært begejstret for Dry Island Gin. Både Hernö Distillery og Four Pillars Distillery er blandt mine absolut favoritproducenter, og derfor var nyheden om et samarbejde mellem de to ginbrands den bedste ginnyhed i flere år.

Begge producenter har formået at skabe en gennemgående, unik smagsprofil dybt forankret i den nationale identitet. Hernö Gin med dens friske citrus og fyrrenål; Four Pillars med dens kraftige og krydrede profil. Begge producenter har været toneangivende for henholdsvis Sveriges og Australiens ginidentitet og nationale smagsprofil. Og collab-projektet Dry Island Gin er et perfekt mash-up af de to verdener.

Er man kender af Hernö og Four Pillars, vil man uden tvivl kunne nikke genkende til, at Dry Island Gin er lige præcis den skizofrene oplevelse, et godt mash-up skal være. Hernös signatur med frisk citrus og mjødurt og Four Pillars’ unikke, krydrede, australske profil sender sanserne og hjernen på overarbejde. Det er en smagsoplevelse, der fra første sekund sender mig frem og tilbage mellem det svenske højland og den australske outback. Det er selvfølgelig associationer genereret af mit indgående kendskab til de to brands og mine besøg hos både Hernö Gin i Sverige og Four Pillars i Australien.
For folk, hvor Dry Island Gin er første bekendtskab med Hernö Gin og/eller Four Pillars Gin, må denne gin uden tvivl være den perfekte anledning til at invitere de to producenters øvrige ginner indenfor i ginskabet. Det vil man helt sikkert ikke fortryde. Der venter jer store smagsoplevelser. Det lover jeg.

Ginnen til denne anmeldelse smagte jeg under et besøg hos Hernö Distillery i sommeren 2018, Cameron MacKenzie og Stuart Gregor fra Four Pillars også var tilstede. Og der blev drukket negroni. Masser af negroni!

dry-island-gin-11

5 Comments on “Anmeldelse: Dry Island Gin

  1. Pingback: Den bedste tonic til din gin – En Verden af Gin

  2. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

  3. Pingback: Introducing Botany Bay Gin

  4. Pingback: Anmeldelse: Botany Bay Gin

  5. Pingback: Tre favoritter – i én pakke

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: