5 Gin and Tonics til efteråret

Kongsgaard Raw Gin. Photo by Michael Sperling.

Dagene bliver kortere, temperaturen falder, men efterårets komme behøver slet ikke at være dyster. Her er fem Gin and Tonics, der vil gøre dine efterårsdage lidt lysere.

Kongsgaard Gin & Tonic

Æbleflæsk, æblekage og selvfølgelig æblegin. Noget af det bedste ved efteråret er æblehøsten. For Kongsgaard Raw Gin er de sæsonmodne æbler noget helt særligt. Udover enebær, harpiks, citron, kanel og ingefær finder man også danske æbler fra Falster på den ingredienslisten. Hvilke æbler der ender i ginnen skifter fra årgang til årgang, og afhænger fuldstændig af æblehøsten. Således indeholdte premieresæsonen i 2016 æblesorten Guldborg, og i 2017 var det Holsteiner Cox.

Kongsgaard Raw Gin har en let krydret fyrrenål, sprødt æble og frisk citrus. Servér den sammen med Fever-Tree Aromatic Tonic, og pynt med et par skiver rødt æble og enten stjerneanis eller kanelstang.

Gin Bothy Original. Photo by Michael Sperling.
Gin Bothy Original. Photo by Michael Sperling.

Gin Bothy & Tonic

Hvad der startede med marmelade og frugtlikører, forvandlede sig hurtigt til et gineventyr for grundlæggeren af Gin Bothy, Kim Cameron. For bag enhver god likør finder man altid en god grundspiritus, og i dette tilfælde er der tale om Gin Bothy Original.

Skotske Gin Bothy Original fra Angus Glens ved Aberdeen i Skotland er på alle måder indbegrebet af skotsk gin: mørk og kraftig som en efterårsaften i højlandet. Udover enebær er ginnen tilsmagt med fyrrenåle, rosmarin, lyng, citron, appelsin, marietidsel, stokroserod og havtorn. Og det gør Gin Bothy Original ideel til servering  med Fever-Tree Indian Tonic, en citronskive og en rosmarinkvist.

Mist Gin. Photo by Michael Sperling.
Mist Gin. Photo by Michael Sperling.

Nyborg Mist Gin & Tonic

Med inspiration fra de fynske kystlinjer har Nyborg Destilleri udviklet deres Mist Gin på hele 57% vol. – en såkaldt Navy Strength Gin. Det er på alle måder en vild omgang. Tilsmagt med ti botanicals, der blandt andet tæller enebær, tang og salturt, er Mist Gin som at stå på en strand midt i en efterårsstorm. Det er hav, strand, skaldyr skænket i et glas.

Det kan måske virker som en underlig anbefaling til en Gin & Tonic, men spiller man med på hele havtemaet, er der store smagsoplevelser at finde i Mist Gin. Prøv fx en servering med Nyborg Destilleri Mist Gin, 1724 Tonic, og pynt med en citronskive og salturt. Da Mist Gin er på hele 57% vol., kan du med fordel benytte lidt mindre gin end normalt.

ELG No. 1 Gin. Photo by Michael Sperling.
ELG No. 1 Gin. Photo by Michael Sperling.

ELG Gin No. 1 & Tonic

Nogle gange er enkelthed bare det bedste. Destilleriet Stone Grange i Fredensborg har siden 2016 produceret ginserien ELG Gin. Det er effektiv minimalisme på flaske, lavet med kun tre botanicals: enebær, korianderfrø og gulerod. Men selv så simpel en opskrift kan være overraskende kompleks. Krydrede citrus, fyldig og fed fyrrenål, og sødmefuld rod. ELG Gin No. 1’s enkelthed gør den ret alsidig, når det kommer til drinks. Så der er masser af muligheder for at vove sig uden for den klassiske citronskive. Prøv fx en servering med Erasmus Bond Botanical Tonic, og pynt med gulerod og cilantro (korianderblade).

Filliers Dry Gin 28 & Tonic

Det traditionsrige belgiske destilleri Filliers Distillery startede med at producere genever i 1880, men i 1928 kastede de sig for første gang over gin med sin Filliers Dry Gin 28 med hele 29 botanicals (28 + enebær) fordelt på citrusfrugter, urter og rødder. Til trods for det ret høje antal botanicals er der faktisk tale om en helt igennem klassisk gin med stor citrusfriskhed fra citron, appelsin og korianderfrø, og en solid enebær hele vejen igennem smagen.

Om sommeren skal du servere Filliers Dry Gin 28 med den klassiske Thomas Henry Tonic, appelsinskal og rosmarin. Men her i efteråret skal du servere den sammen med den schweiziske alpetonic Gents Swiss Roots Tonic Water, et par skiver æbler og frisk timian.

autumn-gin-and-tonics-6
Filliers Dry Gin 28. Photo by Michael Sperling.

One Comment on “5 Gin and Tonics til efteråret

  1. Pingback: Anmeldelse: Kongsgaard Raw Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: