Anmeldelse: Mosgaard Red Love Gin

Den æblefriske Mosgaard Red Love Gin er et befriende eksempel på en moderne gin, hvor produktets særegne ikke overskygger ginnens definerende enebærpræg.

Mosgaard Red Love Gin. Photo by Michael Sperling.Det fynske destilleri Mosgaard Whisky er slet ikke færdige med at lege med gin. Heldigvis for det. I 2016 frigav det nyetablerede destilleri de tre ginner: Mosgaard Dry Gin, Mosgaard Tangerine Gin og Mosgaard Oak Aged Cask Gin. Og I 2017 har de så udvidet ginkataloget med yderligere to ginner. Den første er Mosgaard GinGin med dobbelt op på enebærskønhed. Den anden er den æblefriske Mosgaard Red Love Gin.

Whisky- og gindestilleriet Mosgaard blev grundlagt i et nedlagt landbrug tilbage i 2015 af parret Gitte og Jes Mosgaard i den sydfynske by Oure. Og mon ikke, det har været destilleriets udsigt til både æbleplantager og Langelandssund, der har inspireret dem til æbleginnen Red Love Gin?
Det særlige ved Mosgaard Whisky er deres kompromisløse tilgang til både det gode håndværk og målet om 100 procent økologiske produkter. Der anvendes neutral, økologisk kornspiritus som alkoholbase til destilleriets ginner – hvilket faktisk er en nyudvikling fra 2017, eftersom destilleriet startede ud med at producere deres ginner på en økologisk hvedemaltbase.

Mosgaard Red Love Gin og Mosgaard GinGin. Photo by Michael Sperling.

Med Red Love Gin melder Mosgaard Whisky sin ankomst på et af de mest elskværdige områder på den danske ginscene. Her finder man andre danske æbleginner som Nordisk Gin (hvis alkoholbase består af 15% egenproduceret æblebrændevin), Kongsgaard Raw Gin (der benytter danske æbler som ingrediens) og Radius Gin batch 18 (der benytter den lollandske æblesort Holsteiner Cox som ingrediens).
Mosgaard har en lidt anden tilgang til deres æblegin end de øvrige æbleginner på markedet. Red Love Gin er tilsmagt med enebær, lakridsrod, korianderfrø, anis, nelliker, rosenpeber, lime, citron og appelsin, og så er den blevet fortyndet ned til den endelige alkoholstyrke på 40% vol. med en frisk, syrlig og sødmefuld most af æblesorten Red Love (deraf ginnens navn). Æblemosten bliver sødet med økologisk rørsukker og Madagascar vanilje, og tilføjer ikke bare smag og duft til ginnen, men også dets rødlige farve.

mosgaard-red-love-gin-2

Tasting notes

Ejer og destillatør Jes Mosgaard begrunder selv valget af æblesorten Red Love pga. dens specielle rabarber-noter. Og det er faktisk noget, der tildels er lykkedes at videreføre til ginnen. Nok mere i smagen end i duften.

Næsen har et tydeligt æblepræg, en let og frisk floral karakter af rosenblade, krydret anis, enebær og lækker citrus fra især appelsin.

I munden er Red Love en let sødlig men ret frisk gin med et ordentlig spark enebær fra første sekund. Dernæst åbner smagen sig op til et væld smagsnoter med æble, rosen, rabarber, hindbær, vanilje og appelsin lige for. Herefter kommer krydrede noter af anis og nelliker snigende og efterfølges af en lang, frisk og sødlig eftersmag fuld af æble-, vanilje- og blomsternoter.

LÆS OGSÅ: Se listen over alle de danske ginproducenter og deres ginner

mosgaard-red-love-gin-3

Red Love Gin & Tonic

Når det kommer til Gin & Tonic, kan man gå to veje med Red Love Gin: stor og fyldig eller let og frisk. I den store og fyldige gintonic blander man Red Love Gin med den søde og frugtige spanske Indi Tonic. Det giver en stor og sød smag, hvor især appelsin og æble står helt frem frem i glasset. Her kan man garnere med fx hindbær, granatæble, kanel eller appelsinskal.
I den lette og friske gintonic kombinerer man Red Love med den tørre, schweiziske Gents Swiss Roots Tonic Water, der fremhæver ginnens æble- og rosennoter. Pynt drinken med fx citronskal, kanel eller bare en skive rødt æble.

Den lidt mere avancerede udgave laves med 5 cl Mosgaard Red Love Gin, 2 cl Copenhagen Soda Rose Hib Lemonade, 3 cl Copenhagen Soda Indian Tonic, garneret med et par skiver Pink Lady-æbler og otte-ti granatæblekerner. Som sagt lidt mere avanceret, men bestemt arbejdet værd.

Føler du dig modig, bør du virkelig prøve Red Love Gin neat/rent, inden du blander tonicvand i. Det er simpelthen en kæmpe smagsoplevelse, man ikke må snyde sig selv for.

mosgaard-red-love-gin-4

Konklusion

Indrømmet. Jeg har en svaghed for æbler. I bagværk. I madlavning. Most. Cider. You name it. Og når en destillatør vover sig ud i at kombinere gin og æbler, rammer det lige i hjertet hos mig. Det er selvfølgelig en meget subjektiv præference, men Mosgaard Red Love Gin har modsat en del andre æbleginner på det internationale ginmarked, formået at kreere en æblegin, hvor æblepræget ikke overdøver den obligatoriske enebærsmag, som gin retteligt skal have. Kald mig bare gammeldags, men i en tid hvor ginnens definerende egenskab som primært smagssat af enebær er under pres, er det befriende at se producenter som Mosgaard, der legende let videreudvikler den danske ginscene uden at gå på kompromis med ginnens enebærsæregne. Gin er ikke bare gin, og Mosgaard Red Love Gin er et eksemplarisk eksempel på netop dette.

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af Jes Mosgaard himself. Tak for det.

7 Comments on “Anmeldelse: Mosgaard Red Love Gin

  1. Pingback: Årets bedste ginner – 2017 – En Verden af Gin

  2. Pingback: Den bedste tonic til din gin – En Verden af Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Kongsgaard Raw Gin – En Verden af Gin

  4. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

  5. Pingback: Æblegin For the Win – En Verden af Gin

  6. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

  7. Pingback: Anmeldelse: Mosgaard Filippa Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: