Med Elegant Crisp Gin har William Chase bevist, at god gin ikke nødvendigvis skal laves på alkohol fra korn. Baseret på æblecider suppleres ginnens enebær og citrusnoter af en frisk sødme fra æbler, der passer særlig godt med tør vermouth i en Gin Martini.
Da William Chase i 2008 solgte 75 procent af sit succesrige kartoffelchipfirma, Tyrrell’s Hand Cooked Potato Chips, var drømmen at etablere Storbritanniens første vertikalt integrerede destilleri, der selv dyrker alle råvarer, gærer, destillerer og flasker egne spiritusprodukter.
Første forsøg resulterede i den prisbelønnede Chase Vodka, lavet på kartofler fra samme marker, der før i tiden leverede til produktionen af kartoffelchips.
Til sit næste projekt havde Chase kig på Herefordshires mest beskattede afgrøde: æbler. Traditionelt er gin jo baseret på vodka, men selvom Chase havde en fremragende vodka lige ved hånden, valgte han alligevel at kaste sig ud i endnu et eksperiment: at lave gin af gærede æbler – æblecider.
Med egne økologiske æbler gæret til cider, og derefter destilleret til vodka havde Chase en enestående base til sin gin. Den færdige vodka destilleres efterfølgende i en 450-liters kobbergrydedestillator fra en af Tysklands ældste destillator-producenter, Christian Carl.
De elleve ingredienser der indgår i Williams Chase Elegant Crisp Gin tæller enebær, korianderfrø, angelikafrø, angelikarod, lakridsrod, orrisrod, appelsinskal, citronskal, humle, tørret hyldeblomst og friske bramley æbler. Alle ingredienser placeres i dampkammeret i destillatorens grydehals, hvor alle spiritusdampe skal passere inden kondensation. Dette giver ginnen en mildere og ekstra frisk og sprød smag og duft. Spiritussen, der kommer ud i den anden ende af destillatoren med en styrke på godt 72% vol., bliver hydreret med renset vand fra gårdens egne kilder til den endelig styrke på 48% vol.
Tasting notes
Ginnen virker i første omgang cremet, sødlig og alkoholrig i næsen, efterfulgt af en mild fyrrenål fra enebærren og citrusnoter fra korianderfrøene. Duften afrundes af en frisk æblesødme, meget lig duften af de kraftigere engelske og franske æblecidere.
Paletten er ligeledes fyldt med enebær og koriander og den kraftige alkohol tager hurtig over. I midten kommer en let blomstret sødme frem, især hvis man lader ginnen ligge i munden i 7-8 sekunder. Den lange eftersmag domineres af friske æbler og en anelse sødme fra hyldeblomsten.
Elegant Crisp Gin and Tonic
Grundet den høje alkoholprocent på hele 48 kan Elegant Crisp Gin være vanskelig at parre med den rette tonicvand. Første og eneste rigtige valg er Fever-Tree Tonic, der med en behagelig bitter smag fra ægte kinin, velbalancerede sødme fra sukkerrør samt tydelige og friske citrusnoter matcher denne gin udmærket. Dertil garneres med en skive citron, der i dette tilfælde er meget vigtigt, da mixet mellem Elegant Crisp Gin og Fever-Tree Tonic frembringer en overraskende bitter eftersmag, som kan kamufleres af citronen.
Det rette match er med vermouth
Selvom mixet mellem gin og tonicvand normalt er en personlig favorit, kommer Williams Chase Elegant Crisp Gin først til sin ret, når den mixes med vermouth i Gin Martini. Med både Noilly Prat Dry Vermouth og Martini Dry Vermouth fremhæves ginnens søde æblenoter og giver derfor en meget anderledes Dry Martini. Fremfor at garnere med oliven eller citronskal, bør man prøve med en skive æble, til at understrege æblesmagen.
Konklusion
William Chases eksperiment med at anvende æblecider som base for en gin er en fryd for smagsløgene. De friske og sødlige æblenoter supplerer enebærren og korianderen rigtig godt. Ginnens 48% vol. er dog en udfordring for selv de bedste tonicvand på markedet. Prøv derfor hellere Williams Chase Elegant Crisp Gin sammen med en dry vermouth i en Gin Martini, garneret med en skive æble.
Williams Chase Elegant Crisp Gin føres af en lang række forhandlere på det danske marked. Mit eksemplar er købt hos Toft Vin / Vinspecialisten på Islandsbrygge i København for 295 kroner i efteråret 2012.
2 thoughts on “Anmeldelse: Williams Chase Elegant Crisp Gin”