Anmeldelse: Mosgaard Filippa Gin

Annonce: Flasken til denne anmeldelse har jeg modtaget af Jes Mosgaard fra Mosgaard Whisky – men synspunkter, research og fotos nedenfor er mine egne.

Med Mosgaard Filippa Gin følger det fynske destilleri op på den succesfulde Red Love Gin fra 2017. Mosgaard Filippa Gin er en frisk og sødmefuld æblegin infuseret med Filippaæbler, der parret med den rigtige tonic, kan give superlækre Gin & Tonics til de lune sommeraftener.

Som ginbølgen ruller derudaf, dukker der flere og flere ginner op, hvor æbler på den ene eller anden måde indgår i opskriften. På den hjemlige ginscene fik vi med Nordisk Gin i 2014 (15% af alkoholbasen er æblebrændevin) den første såkaldte danske æblegin, hvor æblerne spiller en væsentlig rolle i smagen. Siden er mange flere kommet til, fx den semi-danske Kongsgaard Raw Gin (dansk ejet, men destilleret i Cognac, med blandt andet danske æbler som ingrediens), Cold Hawaii Gin with Apple fra Brænderiet Limfjorden, og Radius Distillerys efterhånden veludrustede arsenal af æbleginner med Batch 16, 18, 29, 31 og 33.

I Oure på Fyn finder man destilleriet Mosgaard Whisky, der fra 2016 har produceret gin side om side med deres whiskyproduktionen. Første frigivelse af gin var de tre ginner Mosgaard Dry Gin, Mosgaard Tangerine Gin og Mosgaard Oak Aged Cask Gin. Siden har det fynske destilleri kastet sin kærlighed på æblegin. Først med den søde og blomstrede Mosgaard Red Love Gin i 2017, og senere med den friske og frugtige Mosgaard Filippa Gin i 2018.

LÆS OGSÅ: Se listen over alle de danske ginproducenter og deres ginner

Mosgaard Whisky, der blev grundlagt i 2015 af parret Gitte og Jes Mosgaard, har en lidt anden tilgang til deres æblegin end de fleste andre producenter på markedet.
Fremfor at destillere æblerne med i gryden på linje med alle de øvrige botanicals i ginnen, som langt de fleste andre producenter gør, valgte Mosgaard med Red Love Gin at fortynde destillatet med most fra Red Love-æbler. Til Filippa Gin er de så gået i en helt anden retning.

Mosgaard Filippa Gin. Photo by Michael Sperling.
Mosgaard Filippa Gin. Photo by Michael Sperling.

Filippa Gin er først tilsmagt med enebær, lakridsrod, anisfrø, nelliker, rosa peber, korianderfrø og frisk limeskal, citronskal og appelsinskal. Alle botanicals er økologiske og destilleres på en alkoholbase af økologisk hvedesprit. Efterfølgende trækker gindestillatet med æblestykker af sorten Filippa. Når æblestykkerne har trukket længe nok, destilleres de separat og tilsættes derefter til gindestillatet. Og voila, så har du Mosgaard Filippa Gin nedvandet til en alkoholprocent 40% vol.

Tasting notes

Mosgaard Filippa Gin bærer et tydeligt præg af de infuserede æbler. Ved første øjekast ses det tydeligt, at ginnen ikke er klar som de fleste andre ginner, men i stedet har en let grønlig farve.

Næsen er frisk med tydeligt æblepræg med noter af friskskrællede æbler, anis og citrus.

I munden er Mosgaard Filippa Gin blød, rund og saftig med sødmefuld krop fra de infuserede Filippaæbler. Man finder noter af en anelse græsset fyrrenål, krydret anis-lakrids, korianderfrø og frisk citrus. Hen mod eftersmagen møder man letkrydret peber, appelsinblomst og de let genkendelige nelliker (instant flashback til julekager).

Mosgaard Filippa Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.
Mosgaard Filippa Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.

Mosgaard Filippa Gin & Tonic

Som de fleste æbleginner er Mosgaard Filippa Gin meget taknemmelig, når det kommer til pynt og garniture til Gin & Tonics. Alt hvad der passer godt til æbler i madlavningen går også fint i drinks med denne gin.

Er man til det bitre skal man mixe Mosgaard Filippa Gin med Fever-Tree Indian Tonic, hvor citrus og bitterheden fra tonicvandets kinin står flot frem. Pynt med citronskive, kanel og/eller skiver af æbler.
Er man til det lidt mere søde, kan man mixe Mosgaard Filippa Gin med Fever-Tree Mediterranean Tonic, der er knapt så bitter i smagen og har lækre urtede noter af timian og rosmarin. Pynt drinken med timian, citronskal og/eller skiver af æbler.

Det kan også anbefales at mixe Mosgaard Filippa Gin med Erasmus Bond Botanical Tonic og Lamb & Watt Hibiscus Tonic.

LÆS OGSÅ: Ni lækre æbleginner til dit barskab

Mosgaard Filippa Gin. Photo by Michael Sperling.
Mosgaard Filippa Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at jeg er svært glad for kombinationen af æbler og gin. Og der er ingen tvivl om, at en gin som Mosgaard Filippa Gin rammer rent ind i min personlige præference.

Det er dog ikke meget, enebærrene fylder i smagen af Mosgaard Filippa Gin. Filippaæblerne er hovedkarakteren i denne gin, og netop derfor har jeg også valgt at betegne den som en æblegin. Kritikere og mere konservative gindrikkere kan med rette sætte spørgsmålstegn ved, om Mosgaard Filippa Gin bør betegnes som en gin. Men det gør ikke ginnen til et dårligere produkt, men snarere til et produkt af en tid, hvor EU’s regler for gin konstant sættes på prøve.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Mosgaard Red Love Gin

Mosgaard Filippa Gins sødmefulde æblekrop, komplekse noter og den relativt lave alkoholprocent på 40% er mild og indbydende – især når man drikker den rent.

Valget af tonic har dog ret stor betydning for oplevelsen af Mosgaard Filippa Gin – mere end for de fleste andre ginner. Ginnens mange, fine nuancer går let tabt bag tonicvanden i en Gin & Tonic. Sammenlignet med dens blomstrede og noget sødere storesøster, Mosgaard Red Love Gin, mangler der lidt nogle smagsmæssige muskler i Mosgaard Filippa Gin til at komplementere mange af de tilgængelige tonicvand på markedet. Men holder man sig fra de alt for kraftige tonicvand, er man home safe med store smagsoplevelser forude.

Mosgaard Filippa Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.
Mosgaard Filippa Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.

Flasken til denne anmeldelse har jeg modtaget af Jes Mosgaard fra Mosgaard Whisky. Mange tak for det!

One Comment on “Anmeldelse: Mosgaard Filippa Gin

  1. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: