Mens vi venter på de rigtig gode bøger om gin

Når du er løbet tør for Fifty Shades of Grey-bøger, kan du passende kaste dig over de mange bøger om gin, der findes på markedet. Men der er meget skrammel derude, så her får du to bud på gin-litteratur, hvor du får noget for pengene.

Når det kommer til litteraturen, har gin-kategorien stadig meget at lære af publikationer om whisk(e)y, cognac og i særdeleshed vin. Det er fortrinsvis bloggere og skribenter som mig selv, der selvudgiver bøger om ginnens historie, produktionsmetoder og gode gin-cocktails. Men hvor er ginnens svar på Søren Franks bog ’Barolo – vinene fra Alba’ og Michael Jacksons ’Whisky: The definitive world guide to scotch, bourbon and whiskey’ med en gennemresearchet, kritisk og dybdegående behandling af ginnen, og de farverige og imponerende illustrationer som kan omvende selv den mest kritiske gin-hader?

Lad det være sagt med det samme. Bloggernes viden er der ikke noget i vejen med. Når man dagligt følger en række blogs om gin og andre alkoholiske drikkevarer, er det meget tydeligt, at disse bloggere ved, hvad de skriver om. Sammen med det rette forlag og i selskab med en fotograf, er jeg sikker på, at der kan komme noget rigtig godt ud til de tomme boghylder.

Til oktober udkommer Diffordsguides længe ventede bog om gin, Diffordsguide Gin: The Bartender’s Bible, og hvis den lever op til tidligere publikationer fra Diffordsguide, er der noget at glæde sig til. Indtil da kan vi underholde os med et par af de bedre bøger om gin, der på nuværende tidspunkt kan købes hos diverse online bogbutikker.

Cover of The Craft of Gin. Foto: Michael SperlingThe Craft of Gin: I 2012 gik de to bloggere Aaron J. Knoll fra den amerikanske gin-blog The Gin is In og David T. Smith fra den britiske gin-blog Summer Fruit Cup sammen for at arbejde på en fælles bog. De to blogs er nogle af de mest anerkendte og mest besøgte i verden, og selvom det transatlantiske samarbejde må være en udfordring, er den akkumulerede viden fra de to hoveder overvældende. Tilsammen har de skrevet langt over 400 anmeldelser af gin og utallige features om destillerier, barer og events.

I The Craft of Gin giver Knoll og Smith en introduktion til ginnens verden og en kort gennemgang af ginnens historie, produktionsmetoder og interviews med udvalgte craft (håndværks) destillerier. Højdepunktet er uden tvivl kapitlet hvor de mest almindelige gin-ingredienser som enebær, koriander, citrus m.fl. tages under behandling. Det er informativt og glimrende fortalt.

Illustrations in The Craft of Gin. Foto: Michael Sperling

For mig skuffer bogen dog på to områder. Det visuelle udtryk er begrænset til nogle få håndtegnede illustrationer af ingredienser, gin-flasker og destillatorer. Det passer perfekt til e-bogslæsere som Kindle, hvor E Inc-teknologien sætter mange begrænsninger i forhold til detaljer og farver. Men når man sidder med en hardback, virker det en anelse tamt.
Derudover er gennemgangen af udvalgte craft distillers i USA og resten af verden desværre kun blevet til en opremsning af craft gins og tasting notes. Det er ærgerligt, for det kunne have været passende med en analyse af hvad craft distilling kan være og hvordan det fortolkes forskelligt af de mange destillerier.

Alt i alt er The Craft of Gin en hæderlig og informativ introduktion til ginnens verden, der gør sig bedst som e-bog. Hvis du bare er lidt interesseret i gin, så gør dig selv den tjeneste, at klik forbi deres blogs i ny og næ.

The Craft of Gin er på 79 sider og udkom i juni 2013 fra forlaget White Mule Press.

The bartender’s GIN compendium. Foto: Michael SperlingThe bartender’s GIN compendium: Den amerikanske bartender, forfatter og skribent Gaz Regan begik i 2009 bogen, The bartender’s GIN compendium, der uden tvivl er den bedste bog om gin på markedet på nuværende tidspunkt. Det er meget tydeligt, at Regans mission var at gøre op med det støvede ry, som gin før i tiden led under.
Bogens 372 sider giver blandt meget andet en detaljeret gennemgang af ginnens og cocktailens historie, produktionsmetoder, udførlige opslagsværk over gin-cocktails og de mange ingredienser, der ofte anvendes i produktionen af gin, samt overblik over et utal af destillerier med historisk gennemgang, gins, ingredienser, tasting notes og anmeldelser. Der er ydermere blevet plads til lovteksterne, der definerer gin i blandt andet EU.

The bartender’s GIN compendium er et imponerende informativt værk, der ikke efterlader mange spørgsmål. Den er fortalt i et uformelt og levende sprog, som Regan er kendt for i sine mange klummer. Desværre er der ikke blevet råd til en fotograf. Bogen er fyldt med pressebilleder og lidt amatøragtige billeder fra barer, destillerier og diverse events. Det er bestemt bedre end ingenting, men ambitionsniveauet måtte gerne have været lidt højere.

Der er desværre også nogle konverteringsproblemer med Kindle-udgaven. Font-størrelsen vælter rundt og flere sider mangler. Det er dog velkendte problemer med de lidt ældre e-bøger og Kindle-læsere.

The bartender’s GIN compendium er som sagt på 372 sider og udkom i 2009 fra forlaget Xlibris Corporation.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: