This Week in Gin – uge 34

Citadelle snart klar med solera-lagret gin

Citadelle Reserve Gin. Foto fra www.luxist.comVi kender allerede den franske Citadelle ganske godt her i Danmark. Citadelle, der produceres i Cognac-regionen, laver på nuværende tidspunkt to forskellige gin: Den oprindelige Citadelle Gin og den tøndelagrede Citadelle Reserve Gin. Og de er de snart klar med en solera-lagret gin.
Det er Citadelle Reserve Gin, der er særlig interessant i forhold til solera-metoden. Det er en vintage gin, der siden lanceringen i 2008 har varieret meget fra år til år. Fx var første årgang karakteriseret ved seks måneders lagring i gamle og forkullede egetræstønder.
Anden årgang fra 2009 blev kun lagret i fem måneder i væsentlig mindre forkullede tønder.
I 2010 tilføjede Citadelle ekstra meget viol, iris og guineapeber til opskriften og lagrede ginnen i seks måneder i let forkullede egetræsfade.
De seneste to årgange, 2011 og 2012, er meget lig hinanden. Begge har ud over de 19 ingredienser fra den almindelige Citadelle Gin fået tilført tre nye: Yuzu, Génépi og Bleuet. Ginnen blev lagret i seks måneder på let forkullede egetræsfade, og alkoholprocenten hævet fra 44 til 44,7. Det er dermed kun selve egetræstønderne, der er forskellen mellem årgang 2011 og 2012.
Disse ulige årgangene gør nyheden om en kommende solera-variant særlig interessant. For her blandes årgangene efter helt særlig metode, man især kender fra sherry.

Et avanceret lagringssystem

Ordet ’solera’ er spansk og betyder ’gulv’ og er et særlig lagringssystem, hvor tønder med hver sin årgangsvin er stablet oven på hinanden fra gulvet og op, med den ældste årgang nederst. Der er typisk tale om fem årgange, men der findes også versioner med op til otte årgangstønder. Hvert år tapper man fx 10 procent fra den ældste (nederste) tønde, der derefter fyldes op med vin fra den næstældste tønde, der igen bliver fyldt op med vin fra den tredjeældste vin og så fremdeles. Den øverste og yngste tønde fyldes op med helt ung vin (der ved sherry altid er mindst ni måneder gammel).
Grundideen i solera-systemet er, at den yngre vin optager den ældre vins karakter, når den kun bliver tilføjet i ganske små mængder.

Solera-systemet. Foto: www.rumforum.de

Med solera-systemet kan Citadelle opnå en helt særlig blanding af deres fadlagret Reserve Gin. Citadelle regner med at lancere deres solera-lagret gin, Citadelle Solera-aged Gin, senere i 2013 til en pris på omkring 35 dollars for 750 ml. på det amerikanske marked. Endnu ingen meldinger om prisen på det europæiske marked.

Opdateret med detaljer om Citadelle Reserve Gin vintage 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012.

Kilde: Shankennewsdaily.com og Cognacferrand.com

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: