Anmeldelse: Hernö Juniper Cask Gin

I 2013 dukkede noget så usædvanligt som en gin lagret på fade af enebærtræ op hos det svenske Systembolaget. Ginnen hed Hernö Juniper Cask Gin, og har på kort tid cementeret Hernö som Sveriges førende ginproducent.

Hernö Juniper Cask Gin. Photo by Michael Sperling.Svenske Hernö Brenneri er på rekordtid blevet et verdenskendt destilleri. Hernö er angiveligt verdensnordligste destilleri, og da de lancerede deres første gin, Hernö Swedish Excellence Gin, tilbage i december 2012, var der næppe nogen, der havde turde håbe på, hvad det næste år ville bringe. Som helt ny på den internationale ginscene, opnåede Hernö den prestigefulde titel som Gin Grand Master 2013, for at være det mest vindende brand ved The Spirits Masters Award i 2013. Det blev til intet mindre end to Master, to Gold og én Silver for henholdsvis Hernö Navy Strength Gin og Hernö Swedish Excellence Gin. Og jeg var da mindst lige så begejstret, da jeg smagte Hernö Swedish Excellence Gin for første gang i april 2013.

Den store succes har dog ikke fået destillatøren bag Hernö Brenneri, Jon Hillgren, til at ligge på den lade side. Den 6. august 2013 annoncerede han således verdens første gin lagret i fade af enebærtræ. Hvorfor ingen har gjort det før, er mig en gåde. Ifølge det engelske gin site GinFoundry.com er der dog en god forklaring:

“juniper bushes in Europe don’t grow big enough to supply a sufficient amount of wood to shape into a barrel. Also, the casks are much more porous than American or European oak (as is more commonly seen in whisky) – and moreover – juniper wood will have a high sap content that permeates into the spirit over time.” – GinFoundry.com.

Jon Hillgren har derfor importeret amerikansk enebærtræ til Sverige, og hyret en af Sveriges eneste tilbageværende bødkere til at fremstille et lille fad på beskedne 39,25 liter. Der er tale om håndværk i særklasse.

Oprindelige design versus nye design af Hernö Juniper Cask Gin. Photo by Michael Sperling.
Oprindelige design versus nye design af Hernö Juniper Cask Gin. Photo by Michael Sperling.

Hernö Juniper Cask Gin er i al sin enkelthed Hernö Swedish Excellence Gin lagret på fade af enebærtræ i 30 dage. Hernös gin er økologiske og indeholder otte ingredienser: enebær, koriander, mjødurt, kassiabark, sort peber, vanilje, tyttebær og citronskal. Alle ingredienser bliver lagt i økologisk alkohol fra hvede i 18 timer inden selve destillationen. For mere indgående beskrivelse af den oprindelige Hernö Swedish Excellence Gin se min beskrivelse og anmeldelse her.
Ginnen hældes i fadet med en alkoholstyrke på 75 procent, og fortyndes efter 30 dage i fadene med lokalt kildevand fra destilleriets egen brønd til en endelig styrke på 47% vol. Det giver lidt over 100 halvliters flasker pr. batch.

Tasting notes

Det bedste ved fadlagrede gin er uden tvivl den kompleksitet, fadene tilfører spiritussen. Hver gang jeg får mulighed for at smage fadlagrede gin, ynder jeg at smage ginnen neat ved forskellige temperaturer. Bestemte noter fremkommer nemlig ved forskellige temperaturer, og det kan være meget interessant at se, hvordan ginnen ændrer sig. Denne gang har jeg smagt Hernö Juniper Cask Gin iskold, kølig og ved stuetemperatur.

Iskold (ca. -0 grader)
Efter godt 30 minutter i fryseren er de ca 2 cl. gin godt kolde. Ginnen synes let men fed i teksturen. Næsen er mild af enebær, citron og græssede noter a la hø.
I munden forsætter det græssede tema med en grøn og sprød fyrrenålenote, citrus og koriander. Der er helt klart nogle tørre trænoter at spore. Eftersmagen er frisk og tør med noter af træ, vanilje og den velkendte mjødurt fra den oprindelige Hernö Swedish Excellence Gin.

Kølig (ca. 8 grader)
Direkte fra køleskabet har Hernö Juniper Cask en frisk næse af fyrrenål, citron, appelsin og milde florale noter. I munden er ginnen fed og cremet med masser af fyrrenål, citron og appelsin. Der er desuden en meget urtet smag og tydelige trænoter. Eftersmagen er lang med fyrrenål, citron og en anelse sødlig blomst.

Stuetemperatur (ca. 20 grader)
Direkte fra ginskabet er Hernö Juniper Cask en intens og kompleks oplevelse. Næsen er let genkendelig fra Hernö Swedish Excellence Gin med frisk fyrrenål, appelsin og citron, men har derudover tydelige trænoter, der gør næsen en anelse tør.
I munden er Hernö Juniper Cask en enhanced udgave af Hernö Swedish Excellence på de fleste punkter. Fyrrenålen er stadig frisk men, også ret kraftig og intens. Der er masser af citrus, træ, græs, hø og en anelse blomst at spore. Eftersmagen er lang og frisk med tør enebær. Alkoholen virker dog noget hård ved stuetemperatur.

Hernö Distillery by winter. Photo by Michael Sperling.
Hernö Distillery. Photo by Michael Sperling.

Hernö Juniper Cask i cocktail

Da jeg for nylig afholdte en Copenhagen Gin Walk med fadlagret gin som tema, var ét af formålene at se, hvordan de gode cocktailbarer og bartendere anvender fadlagret gin. Der var mange gode cocktails den eftermiddag, og Holmens Kanal Cocktailbar slog benene væk under mig med deres martinez på den nye Old English Barrel Aged Gin. Trods mine utrolig ringe cocktailevner har jeg forsøgt mig med netop en martinez på Hernö Juniper Cask: Gin, Dolin Sweet Vermouth, Luxardo Maraschino Liqueur og et dash Angostura bitters, og citronskal som garniture. Serveret i et afkølet cocktailglas, naturligvis. Wow. Dejlig intens og sød. Og jeg synes faktisk, jeg kan ane ginnens trænoter og friske fyrrenål bag den søde vermouth.
Alternativt anbefaler den engelske ginblog Summer Fruit Cup at anvende Hernö Juniper Cask i en French 75. Bloggeren nævner desværre ikke hvilken champagne han anvendte, men han beskriver den som “Complex and unusual. Superb.” Meget mere behøver man vist ikke vide.

Konklusion

Hernö Juniper Cask. Photo by Michael Sperling. Denne gyldne Hernö Juniper Cask Gin er et rasende spændende produkt, og det er ikke uden grund, at jeg anser den for være en af de mest interessante lanceringer fra 2013. Det er altid interessant, når folk går, hvor ingen andre har gået før. Hvorfor har ingen tænkt på at lagre gin i tønder af enebærtræ? I have no idea. Men heldigvis både tør og kan Hernö tænke innovativt. Jeg glæder mig til at se, hvad de ellers finder på i fremtiden.

Jeg foretrækker generelt at drikke fadlagret gin neat. Der er bare en helt anden kompleksitet efter lagring på fade, der for mig går tabt, når ginnen anvendes i fx Gin & Tonics. Desuden klæder trænoterne sjældent tonicvandens bitre kinin. Og der er ingen undtagelse ved Hernö Juniper Cask Gin. Den fortjener fuld opmærksomhed fra sin ejer – så gør ginnen den tjeneste og prøv med neat sipping en sommeraften i haven. Det er en ganske unik oplevelse.
For mig nydes Hernö Juniper Cask bedst afkølet. De fremtrædende trænoter kan godt virke ganske hårde ved stuetemperatur. Afkøling bringer desuden friskheden fra den uovertrufne Hernö Swedish Excellence Gin frem i denne fadlagrede udgave.

Der laves kun meget få flasker af Hernö Juniper Cask Gin, og derfor skal man være heldig at finde en flaske på det danske marked – men de findes, det lover jeg. Og hvis du finder en flaske, skal du af med omkring 700 kroner pr. flaske.

Flasken til denne anmeldese er venligst doneret af destillatøren for Hernö Brenneri, Jon Hillgren.

Hernö Gin Cocktail Awards 2019
Hernö Gin range. Photo by Michael Sperling

10 Comments on “Anmeldelse: Hernö Juniper Cask Gin

  1. Pingback: Fadlagret gin stormer frem | En Verden af Gin

  2. Pingback: Anmeldelse: Hernö Swedish Excellence Gin | En Verden af Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Hernö Old Tom Gin | En Verden af Gin

  4. Pingback: Ginsmagning i Turbinehallen i Aarhus | En Verden af Gin

  5. Pingback: Hernö Gin indtog Copenhagen Gin Walk | En Verden af Gin

  6. Pingback: Anmeldelse: Hernö Navy Strength Gin | En Verden af Gin

  7. Pingback: Den kompromisløse luksusgin | En Verden af Gin

  8. Pingback: I audiens hos Jon Hillgren – Hernö Gin | En Verden af Gin

  9. Pingback: Anmeldelse: Hernö Sipping Gin #1.0 – En Verden af Gin

  10. Pingback: Anmeldelse: Citadelle Réserve Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: