Når svenske Hernö Gin leger med fade, gør man klogt i at rette blikket mod nord. Hernö Sipping Gin #1.0 har det magiske touch, der kan forvandle enhver whisky-fan til en gin-fan, og hvad værre er; enhver gin-fan til en whisky-fan.
Hernö Gin har efterhånden modtaget alt den hæder, der er at få i branchen. Siden ejer og destillatør Jon Hillgren præsenterede sin første gin den 1. december 2012, er det gået stærkt for det lille, svenske destilleri, og i dag er Hernö Gin et af de det bedst dekorerede ginproducenter verden.
Destilleriet ligger godt 400 kilometer nord for Stockholm i den lille by Dala, lidt uden for Härnösand. Siden etableringen af Hernö Gin i 2012 er det oprindelige rødmalede skur udvidet med tilbygninger som årringe i et egetræ – et for hvert år. Med en 1000-liter stor Holstein-destillator (plus den oprindelige 250-liters Christian Carl-destillator) og et mindre hold af passionerede medarbejdere er Jon Hillgren godt i gang med at erstatte IKEA som det bedst kendte svenske varemærke i verden.
Ginner som Hernö Swedish Excellence Gin, Hernö Juniper Cask Gin og Hernö Blackcurrant er på rekordtid blevet moderne klassikere og et absolut ‘must have’ i ethvert barskab. Og med så karakterstærke ginner i porteføljen er der masser af plads til at lege lidt med udviklingen af nye og anderledes produkter, og den ekstremt limiterede udgivelse af Hernö Sipping Gin – version #1.0 – kan meget vel gå hen og gøre Hernö Gins øvrige ginner selskab i ginnens imaginære Hall of Fame.
Billeder: Hernö Distillery i det smukke, svenske vinterlandskab. Foto: Michael Sperling.
Hernö Sipping Gin (version #1.0) er på mange måder ”bare” en fadlagret udgave af den oprindelige Hernö Gin. Men det er slet ikke en beskrivelse, der yder ginnen den retfærdighed, den så rettelig har fortjent.
Hernö Sipping Gin (version #1.0) er lavet med selv samme grundopskrift på otte botanicals som destilleriets øvrige ginner. De tæller traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø, kassiabark, sort peber og citronskal, og mere utraditionelle botanicals som vanilje, tyttebær og mjødurt – alle er økologiske, selvfølgelig. Men en vinderopskrift kræver også en vindermetode, og i dette tilfælde er der tale om en lettere arbejdskrævende vindermetode.
Til at starte med bliver den neutrale alkohol fra økologisk hvede destilleret alene i destillatoren – hvilket reelt set gør første fase til en vodkaproduktion. Derefter udblødes enebær og korianderfrø i den nydestillerede vodka i 18 timer, hvorefter det redestilleres sammen med de øvrige seks botanicals. Det færdige gindestillat fyldes efterfølgende i fad nummer 152 – et amerikansk egetræsfad på 39,25 liter der startede sit liv som bourbonfad, sidenhen som fad hos Box Distillery til opbevaring af røget (peaty) whisky i 4,5 år. Og til sidst som ginfad hos Hernö Gin hvor gindestillatet hviler i 21 dage, inden det nedvandes til den endelige alkoholprocent på 48% vol. og flaskes i den velkendte Hernö Gin-flaske.
Øverst: Den 1000-liter store Holstein-destillator. Nederst: Ejer og destillatør Jon Hillgren. Foto: Michael Sperling.
Tasting notes
21 dage på fad lyder jo ikke af meget, men der kan faktisk ske en hel del med en spiritus på så kort tid. Med egetræsfadets historik i mente med flere år som bourbonfad, 4,5 år som peaty whiskyfad og 21 dage som ginfad, er der masser af komponenter til at præge indholdet.
I næsen er Hernö Sipping Gin (version 1.0) ganske floral med tydelig duft af den højtelskede mjødurt, der har gjort Hernö Gin så berømt. Herefter får man frisk citrus, mild enebær og masser af koriander.
I munden fylder mjødurten lige så meget som i næsen. En sæbet korianderfrø, frisk fyrrenål, og citrus ledsages flot af tilbagetrukken vanilje, vådt træ og ganske lidt peber. Farven er let halmstrågylden og teksturen så cremet og blød, og det synes nærmest utænkeligt, at denne gin er på hele 48% vol. Prikken over i’et er det underspillede røgpræg fra de 4,5 år med Box Whisky. Det er denne lille detalje, der gør hele forskellen.
Hernö Sipping Gin #1.0 blev frigivet den 2. juli 2016 med et antal på kun 522 flasker og er for længst udsolgt fra destilleriet selv. Du skal derfor være usandsynlig heldig, hvis du falder over en flaske derude. Men frygt ej. I 2017 blev Hernö Sipping Gin #1.1 frigivet. Her har ginnen hvilet i 21 dage på et ikke-røget whiskyfad (non-peaty), der tidligere har været anvendt til sherry. Det er på mange måder en helt anden gin, men stadig et bekendtskab værd.
Hernö Sipping Gin i cocktails
Ja, jeg ved godt, at det grænser til blasfemi, med hvad nu hvis man ikke nøjes med at nippe til Hernö Sipping Gin, som etiketten foreskriver? Hvad nu hvis man benyttede den i en cocktail?
For mig er denne gin det oplagte valg til fx en negroni. Den høje alkoholprocent klæder den søde vermouth, den blomstrede profil klæder den bitre appelsin i Campari, og den tilbagetrukne røgede whiskynote er en flot detalje i denne italienske cocktailklassiker. Du finder opskiften her. Prøv den også i en martinez.
Konklusion
Som nævnt ovenfor findes der både en peaty- (version 1.0) og en non-peaty (version 1.1) udgave af Hernö Sipping Gin. Selvom jeg bestemt ikke er den store fan af røget whisky (eller af whisky i al almindelighed), foretrækker jeg helt klart den røgede version 1.0. Hvor version 1.1 er langt mere detaljeret og rund, er version 1.0 mere rå og whiskypræget. Man har en langt bedre fornemmelse af fadets historik i version 1.0 på grund af både bourbon- og whisky-periodens tydelige præg på ginnen. Det føles autentisk og som et legende eksperiment fra destillatørens side. Man har en tydelig fornemmelse af, at Hernö Sipping Gin #1.0 startede som et ”let’s see what happens”-projekt, og resultatet er skide sjovt og interessant – og lever fuldt ud op til resten af Hernö Gins produkter.
Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Master Distiller og ejer af Hernö Gin, Jon Hillgren himself. Tusind tak for den spændende smagsoplevelse.