Gin hører hjemme i tønder

Fadlagret gin er fantastisk som både dram og som komponent i en cocktail. Det beviste nogle af Københavns bedste bartendere, da En Verden af Gin for nylig afholdte en Copenhagen Gin Walk dedikeret til fadlagret gin.

Gin Walking in the Sun. Photo by Michael Sperling.Historisk set er fadlagret gin langt fra en nyhed. Indtil den masseproducerede glasflaske kom frem i slutningen af 1800-tallet, blev den færdige gin tappet på alt, hvad der kunne indeholde væske, og det var derfor helt normalt, at beværtninger fik leveret gin i og skænkede gin fra tønder. Sådan er det desværre ikke længere. Men siden Cognac Ferrand frigav Citadelle Réserve Gin tilbage i 2008, har mange ginproducenter fulgt trop med deres versioner af en fadlagret gin. Indtil videre toppede tendensen i 2013 med frigivelser som Beefeater Burrough’s Reserve Oak Rested Gin, Hernö Juniper Cask Gin og Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged, men 2014 tyder også på at blive et godt år for fadlagret gin.

Personligt er jeg vild med den kompleksitet de fadlagerede gin besidder, men jeg mangler desværre talent til at anvende dem med andet end tonicvand. Derfor arrangerede jeg sammen med nogle af Københavns bedste barer en byvandring, der var dedikeret til den fadlagrede gin: Copenhagen Gin Walk – Barrel Aged Gin.

Burrough’s Reserve at The Bird. Photo by Michael Sperling.

Fadlagret gin er en videnskab

Startskuddet til ‘Copenhagen Gin Walk – Barrel Aged Gin’ lød på The Bird & The Churchkey på Gammel Strand. Her introducerede jeg de 25 deltagere for den historiske såvel som den moderne side af fadlagrede gin. Modsat den nødvendige lagring af gin i 1600-, 1700, og 1800-tallet er fadlagring af gin i dag en langt mere kompliceret proces, der tager mange års erfaring at mestre. Det er en videnskab, der trækker på traditioner fra produktion af whisk(e)y, cognac, vin, sherry og andre fadlagrede produkter.
Som bevis for min påstand om fadlagret gins kompleksitet sluttede vi besøget hos The Bird & The Churchkey med en smagning af en af mine yndlingsgin. den udsøgte Beefeater Burrough’s Reserve Oak Rested Gin, der blevet lanceret i sommeren 2013. På opfordring fra Beefeaters egen Master Distiller, Desmond Payne, serveres Burrough’s Reserve som dram på The Bird, frem for de sædvanlige gin & tonics, stedet ellers er så kendt for.

Rolls Royce på Ruby. Photo by Michael Sperling.

DIY Old Fashioned og fadlagret cocktail

Gin walkens andet stop var Ruby Cocktailbar kun hundrede meter fra The Bird. Her havde barchef Nick Kobbernagel Hovind dækket op i barens overdækkede baggård, så deltagerne kunne nyde det gode vejr. Hovin lagde ud med en do-it-yourself session med en Old Fashioned lavet på Smooth Ambler Barrel Aged Gin, sukkerlage og bitters, hvor ginnen (Smooth Ambler Greenbrier Gin) er blevet lagret på både nye bourbonfade og brugte Smooth Ambler Old Scout bourbonfade i tre måneder.
Det var dog ikke DIY-cocktails det hele. Besøget hos Ruby sluttede med den fadlagrede cocktail Rolls Royes lavet på Rubys egen bathtub gin, den italienske vermouth Punt E Mes, den franske vermouth Noilly Prat og en barske Dom Bénédictine.

Martinez på Old English Barrel Aged Gin. Photo by Michael Sperling.

En verdenspremiere på Holmens Kanal

Som noget ganske særligt bød gin walken på en vaskeægte verdenspremiere. På Holmens Kanal Cocktailbar fik deltagerne som nogen af de første i verden mulighed for at smage Hammer & Sons nyeste produkt – en fadlagret udgave af Old English Gin. Bar manager på Holmens Kanal Cocktailbar, Viktor Hägglund, og skaberen bag Old English Gin (og Geranium Gin), Henrik Hammer, præsenterede sammen det nye vidunder. Op til selve afsløringen fortalte Hammer på vanlig indlevende og entusiastisk vis, hvordan tidligere tiders opbevaring af gin på tønder i barerne, havde inspireret ham til at udvikle en gin på fad, der gav bartenderne mulighed for at arbejde aktiv med lagringen af ginnen. De fem liters Old English Gin-fade bliver eksklusivt solgt til barer, og vil ikke kunne købes i detailhandlen. Afslutningsvis blev der serveret den klassiske gincocktail over dem alle, en Martinez, lavet på Old English Barrel Aged Gin.

Sommerpunch, cocktail og hindbærdessert

Have A Heart. Photo by Michael Sperling.En anelse forsinkede nåede vi frem til fjerde og sidste stop på eftermiddagens gin walk, Candeur i Ny Adelgade. Her lagde bar manager Elias Malmberg ud med en frisk velkomstpunch lavet på Citadelle Reserve Gin, Pimms No. 1, hjemmelavet Ginger Beer, friskpresset citronjuice, agurk, mynte, citrus, og Amarillo & Citra India Pale Ale. Og det sluttede selvfølgelig ikke her. Malmberg øste ud af sin enorme viden om Citadelle Réserve Gin, som han tilegnede sig under et besøg hos producenten bag Citadelle Gin, Cognac Ferrand, tilbage i januar. Men man kan jo ikke komme forbi Candeur uden at få en gang perfekt matchet dessert og cocktail. Til at afslutte denne Copenhagen Gin Walk, blev der budt på cocktailen Have A Heart med Citadelle Reserve Gin, Swedish Punsch krydret med Ørne Rom, hjemmelavet granatæblesirup og friskpresset limejuice. Dertil blev der serveret en dessertø med hindbærsorbet, krystalliseret hvid chokolade, grapefrugt, hindbærmarengs og frysetørret hindbær. What a treat.

Velkomstpunch. Photo by Michael Sperling.

De seneste års medvind for gin har givet producenterne mod og lyst til at kaste sig ud i ret avancerede gintyper. Selvom den fadlagrede gin kun udgør en meget lille andel af den samlede ginkategori, er der stor variation at finde. Og det bedste er den alsidighed den fadlagrede gin besidder. Nu kan gin både være en kompleks spiritus som cognac og whisk(e)y, og et glimrende komponent i en cocktail. Det beviste de talentfulde bartendere fra The Bird & The Churchkey, Ruby Cocktailbar, Holmens Kanal Cocktailbar og Candeur under denne gin walk.

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvad fadlagret gin er for en størrelse, skrev jeg tilbage i december 2013 et længere indlæg om historien bag barrel aged gin: Fadlagret gin stormer frem.

Se de mange billeder fra Copenhagen Gin Walk – Barrel Aged Gin i billedserien nedenfor.

One Comment on “Gin hører hjemme i tønder

  1. Pingback: Anmeldelse: Hernö Juniper Cask Gin | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: