Anmeldelse: Hernö Dry Gin

Fra det kolde nord kommer denne svenske perle af en gin. Med en frisk, klar, sprød enebær, tydelig citrus og detaljeret, sødlig mjødurt er Hernö Dry Gin som at træde ind i en nordsvensk nåleskov på en frostklar morgen. Enestående smagsoplevelse.

Hernö Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Vi er efterhånden godt bekendte med gin fra England, Skotland, Spanien og USA, men svenskerne kan i den grad også lave gin. Godt 400 kilometer nord for Stockholm finder man det lille gindestilleri Hernö Distillery i byen Dala. Destilleriet, der eftersigende er det nordligste gindestilleri i verden, blev etableret i 2011 af grundlægger og destillatør Jon Hillgren.

Hernö Distillery startede op med den 250-liter store Christian Carl-destillator. I 2015 udvidede de med den specialbyggede Holstein-destillator på hele 1000 liter. 1. december 2012 var Hernö Gin klar med sin første gin, Hernö Dry Gin (oprindelig kaldet Hernö Swedish Excellence Gin), i det svenske Systembolaget. I dag er Hernö Gin den eneste svenske gin til at opnå fuld udbredelse i samtlige af Systembolagets butikker i Sverige.

Hernö Dry Gin er et moderne tag på den klassiske London Dry Gin. I destillationen indgår otte ingredienser: enebær, koriander, mjødurt, kassiabark, sort peber, vanilje, tyttebær og citronskal. Alle ingredienser bliver lagt i økologisk alkohol fra hvede i 18 timer inden selve destillationen og kun vand er efterfølgende tilført.
Den færdige gin på 40,5 % vol. bliver hældt på 500 ml. flasker med håndskrevet batch- og flaskenummer på flaskens etikette.

Hernö Distillery by winter. Photo by Michael Sperling.
Hernö Distillery. Photo by Michael Sperling.

Hernö Distillery. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Den forholdsvis lave alkohol procent på 40,5 gør det nemt at nyde Hernö Dry Gin ren (neat). Ginnen er behagelig (smooth) men man skal være opmærksom på, at enebærren kan virke ret voldsom. Hvis man tør at drikken den ren, venter der dog en smagsoplevelse uden sammenligning.

I næsen er Hernö Dry Gin fuld af frisk og sprød enebær, en klar citrus og let og fjern blomstret sødme.
På paletten får man til at starte med en intens og frisk enebær – nærmest som en mentolfrisk fyrrenåleskov. Dernæst en tydelig citrus fra koriander, der sammen med den blomstrede sødme fra mjødurten leder tankerne i retning af bergamotte. Den lange eftersmag er fyldt med frisk enebær og citrus.

Jon Hillgren, Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.
Jon Hillgren, Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.

Hernö Gin and Tonic

Selvom Hernö Dry Gin er behagelig nok til at drikke ren, kan det til enhver tid anbefales at kaste sig ud i et mix med en god tonicvand. Til denne anmeldelse blev der testet med to forskellige tonics: Fentiman’s Tonic Water og Fever-Tree Premium Indian Tonic Water.

Fentiman’s er i sig selv en smagsbombe uden sidestykke. Med ingredienser som kaffir limeblade, enebær, ekstrakt fra citrongræs er tonicvandens kraftige citrus, tydelige bitre kinin (især i eftersmagen) og behagelig sødme for stor en mundfuld for Hernö Dry Gin. Ginnens friskhed overdøves af tonicvandens sødme. Tilbage står en kraftig enebær, og en voldsom og tung citrus.

Med Fever-Trees tonicvand var oplevelsen heldigvis en helt anden. Fever-Trees behagelig bitre smag fra ægte kinin, velbalancerede sødme fra sukkerrør samt tydelige og friske citrus er et perfekt match for Hernö Dry Gin. Alle ginnens nuancer bibeholdes og ledsages af tonicvandens sødme og citrus. Man kan mærke ginnen i hver en tår og ginnens mentolfriske fyrrenål ledsages nu af en let og frisk citrus.

De otte botanicals listet på bagsiden af Hernö Dry Gin-flasken. Photo by Michael Sperling.
De otte botanicals listet på bagsiden af Hernö Dry Gin-flasken. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Hernö Dry Gin er beviset på, at de mange år med brændevin har gjort svenskerne i stand til at mænge sig med alverdens førende gin brands. Med sin markante og mentolagtige friske enebær og lette blomstrede sødme adskiller Hernö Dry Gin sig fra alle andre gin på markedet. Selvom ginnen er smooth nok til at drikke ren, må man ikke snyde sig selv for en Hernö Gin med Fever-Tree Tonic – a mix made in heaven.

Opdateret efterskrift (maj 2014)

Hernö Dry Gin landede på det danske marked i maj 2014, og koster mellem 350-400 kroner.
Flasken der er anvendt til denne smagning, er venligst doneret af Hernö Distillerys destillatør, Jon Hillgren.

Udover Hernö Dry Gin laver destilleriet også Hernö Navy Strength Gin, Hernö Old Tom Gin og den fadlagrede Hernö Juniper Cask Gin.

Hernö Gin Cocktail Awards 2019
Hernö Gin range. Photo by Michael Sperling

25 Comments on “Anmeldelse: Hernö Dry Gin

 1. Pingback: This Week in Gin – uge 24 | En Verden af Gin

 2. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

 3. Pingback: This Week in Gin – uge 28 | En Verden af Gin

 4. Pingback: This Week in Gin – uge 32 | En Verden af Gin

 5. Pingback: Fadlagret gin stormer frem | En Verden af Gin

 6. Pingback: De 5 bedste gin fra 2013 | En Verden af Gin

 7. Pingback: Anmeldelse: Hernö Juniper Cask Gin | En Verden af Gin

 8. Pingback: Anmeldelse: Hernö Old Tom Gin | En Verden af Gin

 9. Pingback: Tom Collins | En Verden af Gin

 10. Pingback: Ginsmagning i Turbinehallen i Aarhus | En Verden af Gin

 11. Pingback: Hernö Gin indtog Copenhagen Gin Walk | En Verden af Gin

 12. Pingback: Vind en luksuriøs G&T-smagekasse | En Verden af Gin

 13. Pingback: Anmeldelse: Hernö Navy Strength Gin | En Verden af Gin

 14. Pingback: Lad os fejre gin med meget mere gin | En Verden af Gin

 15. Pingback: Junipalooza er et must | En Verden af Gin

 16. Pingback: Den kompromisløse luksusgin | En Verden af Gin

 17. Pingback: I audiens hos Jon Hillgren – Hernö Gin | En Verden af Gin

 18. Pingback: Anmeldelse: Hernö Sipping Gin #1.0 – En Verden af Gin

 19. Pingback: Hernö Gin Cocktail Awards 2018 – En Verden af Gin

 20. Pingback: Ginsmagning – Vores nordiske venner – En Verden af Gin

 21. Pingback: Anmeldelse: Fragrant Harbour Gin – En Verden af Gin

 22. Pingback: Hernö Gin Cocktail Awards 2019

 23. Pingback: Anmeldelse: Botany Bay Gin

 24. Pingback: Gin & Tonic med Hernö Pink BTL Gin

 25. Pingback: Anmeldelse: Bivrost Arctic Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: