Fra det kolde nord kommer denne svenske perle af en gin. Med en frisk, klar, sprød enebær, tydelig citrus og detaljeret, sødlig mjødurt er Hernö Dry Gin som at træde ind i en nordsvensk nåleskov på en frostklar morgen. Enestående smagsoplevelse.
Vi er efterhånden godt bekendte med gin fra England, Skotland, Spanien og USA, men svenskerne kan i den grad også lave gin. Godt 400 kilometer nord for Stockholm finder man det lille gindestilleri Hernö Distillery i byen Dala. Destilleriet, der eftersigende er det nordligste gindestilleri i verden, blev etableret i 2011 af grundlægger og destillatør Jon Hillgren.
Hernö Distillery startede op med den 250-liter store Christian Carl-destillator. I 2015 udvidede de med den specialbyggede Holstein-destillator på hele 1000 liter. 1. december 2012 var Hernö Gin klar med sin første gin, Hernö Dry Gin (oprindelig kaldet Hernö Swedish Excellence Gin), i det svenske Systembolaget. I dag er Hernö Gin den eneste svenske gin til at opnå fuld udbredelse i samtlige af Systembolagets butikker i Sverige.
Hernö Dry Gin er et moderne tag på den klassiske London Dry Gin. I destillationen indgår otte ingredienser: enebær, koriander, mjødurt, kassiabark, sort peber, vanilje, tyttebær og citronskal. Alle ingredienser bliver lagt i økologisk alkohol fra hvede i 18 timer inden selve destillationen og kun vand er efterfølgende tilført.
Den færdige gin på 40,5 % vol. bliver hældt på 500 ml. flasker med håndskrevet batch- og flaskenummer på flaskens etikette.

Tasting notes
Den forholdsvis lave alkohol procent på 40,5 gør det nemt at nyde Hernö Dry Gin ren (neat). Ginnen er behagelig (smooth) men man skal være opmærksom på, at enebærren kan virke ret voldsom. Hvis man tør at drikken den ren, venter der dog en smagsoplevelse uden sammenligning.
I næsen er Hernö Dry Gin fuld af frisk og sprød enebær, en klar citrus og let og fjern blomstret sødme.
På paletten får man til at starte med en intens og frisk enebær – nærmest som en mentolfrisk fyrrenåleskov. Dernæst en tydelig citrus fra koriander, der sammen med den blomstrede sødme fra mjødurten leder tankerne i retning af bergamotte. Den lange eftersmag er fyldt med frisk enebær og citrus.

Hernö Gin and Tonic
Selvom Hernö Dry Gin er behagelig nok til at drikke ren, kan det til enhver tid anbefales at kaste sig ud i et mix med en god tonicvand. Til denne anmeldelse blev der testet med to forskellige tonics: Fentiman’s Tonic Water og Fever-Tree Premium Indian Tonic Water.
Fentiman’s er i sig selv en smagsbombe uden sidestykke. Med ingredienser som kaffir limeblade, enebær, ekstrakt fra citrongræs er tonicvandens kraftige citrus, tydelige bitre kinin (især i eftersmagen) og behagelig sødme for stor en mundfuld for Hernö Dry Gin. Ginnens friskhed overdøves af tonicvandens sødme. Tilbage står en kraftig enebær, og en voldsom og tung citrus.
Med Fever-Trees tonicvand var oplevelsen heldigvis en helt anden. Fever-Trees behagelig bitre smag fra ægte kinin, velbalancerede sødme fra sukkerrør samt tydelige og friske citrus er et perfekt match for Hernö Dry Gin. Alle ginnens nuancer bibeholdes og ledsages af tonicvandens sødme og citrus. Man kan mærke ginnen i hver en tår og ginnens mentolfriske fyrrenål ledsages nu af en let og frisk citrus.

Konklusion
Hernö Dry Gin er beviset på, at de mange år med brændevin har gjort svenskerne i stand til at mænge sig med alverdens førende gin brands. Med sin markante og mentolagtige friske enebær og lette blomstrede sødme adskiller Hernö Dry Gin sig fra alle andre gin på markedet. Selvom ginnen er smooth nok til at drikke ren, må man ikke snyde sig selv for en Hernö Gin med Fever-Tree Tonic – a mix made in heaven.
Opdateret efterskrift (maj 2014)
Hernö Dry Gin landede på det danske marked i maj 2014, og koster mellem 350-400 kroner.
Flasken der er anvendt til denne smagning, er venligst doneret af Hernö Distillerys destillatør, Jon Hillgren.
Udover Hernö Dry Gin laver destilleriet også Hernö Navy Strength Gin, Hernö Old Tom Gin og den fadlagrede Hernö Juniper Cask Gin.

25 thoughts on “Anmeldelse: Hernö Dry Gin”