Fra rendyrket vintagegin til blending og lagring i verdens første æggeformede fad. Siden 2008 har Cognac Ferrand med deres Citadelle Réserve Gin gang på gang hævet barren for fadlagring af gin.
Der er efterhånden en del ginproducenter, der lagrer gin i tønder. Her på sitet har jeg både skrevet om Beefeater Burrough’s Reserve og Hernö Gin Juniper Cask og mange flere. Men den første til at lancere en fadlagret gin på markedet var franske Cognac Ferrand, der siden frigivelsen af den første Citadelle Réserve Gin i 2008 over flere omgange har hævet barren for fadlagring af gin.
Udgangspunktet for Citadelle Réserve er den oprindelige Citadelle Gin (lanceret i 1996), hvis inspiration kom fra Ludvig 16.s sagnsombundne destilleri fra 1775. Udstyret med tolv skinnende kobberdestilatorer skulle det legendariske destilleri i citadellet i den nordfranske by Dunkerque levere verdensklasse genever til hele det franske kongerige. Det hele styrtede selvfølgelig til jorden med Den Franske Revolution (1789-1799) og henrettelsen af blandt andre Ludvig 16. Tilbage var kun fortællingerne om et overdådigt destilleri, helt i Ludvig 16.s ånd.
LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Citadelle No Mistake Old Tom Gin.
Opskriften til den oprindelige Citadelle Gin er inspireret af de ingredienser, man typisk benyttede på destillerier ved Ludvig 16.s tid. Den endelige opskrift landede på 19 botanicals – et usædvanligt højt antal i 1996: enebær, orrisrod, violrod, korianderfrø, mandler, citronskal, appelsinskal, kvanrod, kardemomme, muskat, cassiabark, kanel, fennikelfrø, paradiskorn, Javapeber, lakridsrod, spidskommen, stjerneanis og sommersar. Alle 19 botanicals destilleres ved åben ild sammen med neutral alkohol fra hvede i Cognac Ferrands ni traditionelle Petite Charentais pot stills på hver 2500 liter. Den endelige gin nedvandes til 44% vol.
Citadelle Réserve startede som vintagegin (2008 – 2012)
Da Citadelle Réserve første gang så dagens lys i 2008, var der tale om en vintagegin, der ændrede sig fra årgang til årgang – både i opskrift og i produktionsmetode. Den var i al sin enkelthed en fadlagret udgave af Citadelle Gin, men intet forbliver så simpelt, når der er tale om en fransk ginpioner fra Cognac-området.
I de efterfølgende år blev der eksperimenteret i en grad, der var helt uset i ginsammenhænge på det tidspunkt. Fra 2008 og frem til 2012 blev Citadelle Réserve frigivet én gang om året med små og store variationer – såkaldte vintage-årgange. Lagringsperioden, fadenes træsorter, forkulningsgraden og opskriften på ginnen ændrede sig en anelse fra år til år. Fx blev der i 2010 tilføjet ekstra meget viol, orrisrod og peber til opskriften.
I vintage 2012 blev der tilføjet tre nye botanicals til de oprindelige 19 fra Citadelle Gin: Yuzufrugt, Génépi og kornblomst. Og så steg alkoholprocenten fra 44 til 44,7.
Billeder: Cognac Ferrands destilleri i Cognac med de ni Petite Charentais pot stills på hver 2500 liter. Photos by Michael Sperling.
Blended fadlagret gin (2013 – 2017)
Med ønsket om at gøre Citadelle Réserve Gin til en fast del af Cognac Ferrands ginportfolio, ensarte produkterne, opnå konsistente årgange og tilpasse produktionen til den øgede efterspørgsel, blev Citadelle Réserve Gin relanceret med nyt flaskedesign og produktionsmetode i 2013. Citadelle Réserve overgik fra at være en vintagegin til at være en blended gin, lavet ved at blande gin lagret fra forskellige typer af fade. Ikke mere vintage. Personligt er jeg vild med vintage gin, men hvis man ønsker ensarte årgangene, er blending-metoden da en af de mere arbejdstunge måder at gøre det på – og det kan jeg godt lide.
Afrundet i æggeformet fad (2018 – )
Men bare fordi Cognac Ferrand ensartede produktionen af Citadelle Réserve Gin, behøver det jo ikke at betyde, at udviklingen af ginnen står stille.
Inspireret af Citadelle Réserve Gin Vintage 2012 genindførte Alexandre Gabriel, ejer af og Master Distiller hos Cognac Ferrands, i 2017 de tre botanicals Yuzufrugt, Génépi og kornblomst, så det totale antal botanicals i Citadelle Réserve Gin landede på 22.
Efter destillationen lagres ginnen nu i fem måneder i seks forskellige typer af fade: kirsebærtræ, morbærtræ, acacietræ, valnøddetræ, franske egetræsfade der tidligere har været anvendt til opbevaring af Pineau de Charentes, og franske egetræsfade der tidligere har været anvendt til opbevaring af Cognac på lagringsloftet på Chateau Bonbonnet – Cognac Ferrands hovedkvarter.
The Ovum på 2000 liter til afrunding af Citadelle Réserve Gin. Photo by Michael Sperling.
Gin fra de seks fade som blendes sammen i The Ovum. Photo by Michael Sperling.
I 2017 erhvervede Cognac Ferrand ligeledes et 2000-liter stort og 2,45 meter højt, æggeformet fad kaldet The Ovum, hvor ginnen fra de seks fade blendes og afrundes i en kortere periode.
Fadet er udviklet af den lokale Cognac-bødker Tonnellerie Taransaud eksklusivt for Cognac Ferrand. Én Ovum består af nøje udvalgte egetræsstave fra rundt regnet 300 forskellige træer, og dens helt særlige æggeform skaber en naturlig, konstant men stille konvektion af ginnen inde i fadet.
Ifølge Alexandre Gabriel kan dette særlige æggeformede fad noget helt særligt:
– This unique aging method intensifies the citrus notes of Citadelle Reserve Gin and creates an elegant softness in the mouth.
Ved tapning fortyndes det fadlagrede gindestillat til den endelige alkoholprocent på 45,2% vol.
Tasting notes
Fra første øjekast er man ikke i tvivl om, at der er tale om en fadlagret gin. Citadelle Réserve Gin er let gylden, næsten strågul, i farven.
Næsen er præget af en klar fyrrenål, aromatisk citron og blomstret appelsinskal, nyfældet træ (a la et savværk), krydret peber og kanel og let urtethed i retning af timian.
I munden har Citadelle Réserve en cremet tekstur og ret kompleks smag ledt af en elegant enebær, fremtrædende citron og appelsinskal, og efterfuldt af både blomstrede noter i retning af lavendel og viol. Fadpræget er tydeligt uden at være påtrængende med vanilje og vådt træ lige for.
Eftersmagen en lang med frisk fyrrenål, let krydret med peber, kanel og anis samt lavendel.
Citadelle Réserve Gin i cocktails
Normalt vil jeg fraråde, at man benytter en fadlagret gin i Gin & Tonics. Der går bare en masse detaljer fra lagringen tabt, når ginnen blandes med tonicvand. Men når det kommer til lige præcis Citadelle Réserve Gin, lavede jeg for nogle år siden en gintonic mikset med Fever-Tree Indian Tonic og garneret med revet tongabønne på toppen. Vaniljenoterne fra egetræet, og appelsin-, viol- og kardemommenoter fra ginnen passer perfekt til de eksotiske, søde bønner.
Prøv også et miks med Citadelle Réserve Gin, Thomas Henry Tonic, en stjerneanis og 3-4 enebær.
Bedst er Citadelle Réserve nok i cocktails som Martini. Jeg foretrækker et miks med Dolin Vermouth Blanc i blandingsforholdet 6:1 (jeg kan godt lide stærke Martinis) garneret med et citrontwist, hvor ginnens florale noter fremhæves på fornemste vis.
Jeg er også ret vild med Citadelle Réserve i en Bee’s Knees. Shake 6 cl. Citadelle Réserve Gin, 3 cl. friskpresset citronsaft, 3 cl. honning sammen med is i en shaker. Strain indholdet ned i et afkølet cocktailglas. Pynt med med et citrontwist. Fuldstændig magisk match mellem honningen og de blomstrede noter i ginnen.
Konklusion
Jeg har længe haft et godt øje til Citadelle Réserve Gin. Den første fadlagrede gin jeg købte, var en vintage 2012. Derefter gik jagten ind på at finde de øvrige årgange. Det lykkedes mig dog aldrig, men i skrivende stund har jeg både en vintage 2009 og en vintage 2010 stående i skabet. 2012’eren er forlængst drukket, og de to andre er godt på vej i samme retning.
Men det var med en anelse skuffelse, at jeg i 2013 modtog nyheden om, at Cognac Ferrand gik bort fra deres vintage-frigivelse, for der er noget smukt ved disse unikke og meget begrænsede årgange, der ændrer sig fra år til år. Alligevel har Cognac Ferrand med Alexandre Gabriel i spidsen formået at føre an i den fadlagrede ginkategori. Senest med indførelsen af både blendingen af de seks forskellige træfade og ikke mindst det ufattelig smukke Ovum-fad. Om The Ovum overhoved gør en forskel for smagen, kan jeg ikke med sikkerhed sige ja til. Men imponerende er det. Alexandre Gabriel tror på dets evner, og er gået all-in. Om ikke andet har han i hvert fald endnu engang hævet barren for fadlagret gin – både når det kommer til produktionsmetode og storytelling i markedsføringen af ginnen.
Disclaimer: I maj 2018 besøgte jeg Cognac Ferrand i Cognac sammen med den danske importør af Citadelle Gin, Juul’s Vin & Spiritus. Min indgående viden om produktionsprocessen af Citadelle Gin og billederne ovenfor stammer fra dette besøg. Men ginnen anvendt til denne anmeldelse har jeg selv betalt.
One thought on “Anmeldelse: Citadelle Réserve Gin”