Anmeldelse: Double You Gin

Med over tusinde års bryggerierfaring, er det ikke mærkeligt, at belgierne kan deres kram, når det kommer til øl. Hos Brouwerij Wilderen har man taget det bedste fra ølproduktionen, og proppet det i den noget atypiske Double You Gin.

Double You Gin. Photo by Michael Sperling.Det siges, at Belgien er god for intet mindre end 1500 forskellige typer øl. Belgisk øl har dog langt fra altid været så populært og anerkendt som det er i dag. Svigtende salgstal, lukninger og fusioner har siden Anden Verdenskrig reduceret antallet af belgiske bryggerier fra 775 i 1946 til 160 i dag. Men folk som den britiske øl- og whisk(e)yskribent Michael Jackson viste verden i 70’erne og 80’erne, at belgisk specialøl er enestående og i en klasse for sig. Og siden 1990’erne er en lang række lokale mikrobryggerier åbnede eller genåbnede med særlig fokus på egnsspecifikke specialøl.

I 2000’erne blev konkurrencen hårdere og enkelte belgiske mikrobryggerier fik blod på tanden og kastede sig derfor også over produktion af gin og andre spiritusser. Et af dem er Brouwerij Wilderen i byen Wilderen, godt 50 kilometer øst for Brussels. Bryggeriet blev oprindelig grundlagt i 1642 som en del af et selvforsynende landbrug. Først 248 år efter – i 1890 – blev landbruget udvidet med et destilleri. Her destillerede man neutral alkohol på 95% vol. af gårdens egen korn, som blev solgt videre til Belgiens mange gin- og genever producenter.
I 1939 bukkede gården desværre under for det økonomiske pres, og blev først i 2011 vækket til live, renoveret og moderniseret. I dag brygges der ikke bare øl i lange baner. Der destilleres også whisky, gin og en eau-de-bière (link), hvor deres populære Kanunnik Triple øl på 8.2% vol. destilleres til en eau-de-vie lignende spiritus.

Double You Gin. Photo by Michael Sperling.
Double You Gin har et halsbånd med symboler for både englen og djævlen.

Destilleriet hos Brouwerij Wilderen består af en 500-liters tysk kobber pot still med tilhørende column still til produktions af egen alkoholbase til alt deres spiritus. I dag er kornet dog indkøbt, men mæskning og gæring foregår i bryggeriet, præcis som det gjorde for flere hundrede år siden.

Brouwerij Wilderen producerer to forskellige gin: Wilderen Graanjenever (en Dutch grain gin) og den noget specielle Double You Gin, der er lavet på 21 botanicals. De nærmere detaljer er en skarpt bevogtet hemmelighed, men de afslører dog, at opskriften inkluderer enebær, humle, rosen, blomster og koriander. Dertil kommer æbler og lakridsrod, som er afbilledet på flaskens symbolpakkede etikette.

Double You Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Selvom det kunne være interessant med den komplette liste af botanicals, er de få ingredienser vi kender til, faktisk dem finder tydeligt kan finde i både aroma og smag. Næsen er meget speciel med svag enebær, fremtrædende rosenblomst, gærede bær, æbler, rødder og måske lidt nød. Aromaen er blomstret og frugtig på samme tid, og faktisk en anelse tung.
I munden er ginnen knapt så kompleks som i næsen. Væsken er fed og cremet, og ganske behagelig med kun en anelse alkoholburn. Enebærren er klart til stede, ledsaget af en fremtrædende og altdominerende smag af rosenblade. Søde noter fra æbler, humle, rødder, nødder og blomster fylder munden fra forsmag til eftersmag, men der er også svage krydrede noter til stede i midten af smagen. Eftersmag er kort og sødlig af blomst, enebær og rødder.

Double You Gin & Tonic

Double You Gin. Photo by Michael Sperling.Brouwerij Wilderen anbefaler selv at servere Double You Gin som gin og tonic og en lakridsrod som garniture. Og selvom både citron, lime og grapefrugt fungerer udmærket, er det faktisk med lakridsroden, der gør sig bedst – også selvom ginnen er relativt sød i forvejen. I kombination med Fever-Tree Tonic og lakridsrod gør Double You Gin sig faktisk godt i en gin og tonic – omend en anelse tung og sød. Blomsterne fylder utrolig meget, men i takt med at lakridsroden frigiver mere og mere smag, flyttes fokus væk fra blomsterne, og over på tonicvandens citrusnoter og lakridsrodens jordede sødme. Det er bestemt en anderledes G&T, men det fungerer faktisk udmærket. Som alternativ til Fever-Tree Tonic, kan jeg anbefale både den schweiziske Gents Tonic og den tyske Thomas Henry.

Konklusion

I mine øjne er der ingen tvivl: Double You Gin er mere sjov end god. Med humle, lakridsrod, enebær og rosenblomster er Double You Gin i den søde og tunge ende af skalaen – i en sådan grad, at jeg vil kalde den ude af balance. Der mangler især noget syre.
Jeg er dog ret vild med Brouwerij Wilderens lange tradition for både bryggeri og destillation, og det faktum, at de har trukket Belgiens anerkendte tradition for ølbryggeri ind i ginnen med brug af både humle og produktion af egen mæsk i bryggeriet. Herhjemme har vi vores egen version af en gin med humle i form af Mikkeller Botanical Gin, der er langt klassisk i smagen, og hvor humlen blot bidrager med en anelse sødme. Med Double You Gin får man i det mindste en meget atypisk og unik spiritus.
Misforstå mig ikke. Double You Gin er en meget interessant gin, og kan bestemt anbefales til dit ginskab. Og det vil helt sikkert blive en af de mest specielle gin, skabet vil kunne byde på.

Flasken til denne anmeldelse er købt under en tur til Berlin, og kostede i omegnen af 33 euro.

Double You Gin. Photo by Michael Sperling.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: