The Fitzgerald

Man møder ofte cocktailen The Fitzgerald på lister over ”forgotten cocktails”. Hvis folk virkelig har glemt alt om denne skønne, syrlige cocktail, er det vist på tide at genopfriske deres hukommelse.

The Fitzgerald Cocktail med Vor Gin. Photo by Michael Sperling.

The Fitzgerald er i al sin enkelthed et twist på den klassiske Gin Sour – en simpel blanding med 2 del gin, 1 del citronsaft og 1 del sukkerlage. I en Fitzgerald udvides grundopskriften fra gin sour med to dashes af Angostura Bitters – that’s it.
Hvor Gin Sour er en af de helt gamle cocktails fra midten/slutningen af 1800-tallet, er The Fitzgerald angivelig af en noget nyere dato. Den er eftersigende opfundet af Dale DeGroff, a.k.a. King Cocktail, der bag disken i den legendariske bar Rainbow Room i New York, revolutionerede cocktailscenen op gennem 1980’erne og 1990’erne.
The Fitzgerald optrådte første gang i Dale Degroffs bog ’The Essential Cocktail’ fra 2008, men selve cocktailen har Dale serveret utallige gange op gennem 80’erne og 90’erne.

Vor Gin. Photo by Michael Sperling.Det bedste ved både den oprindelige Gin Sour og dermed også The Fitzgerald er deres alsidighed. Man kan uden videre udskifte ginnen med både whisky og rom – hvis man er til den slags unoder – og cocktailen smager stadig fremrangende. Derfor har jeg til denne opskrift valgt den noget atypiske islandske gin Vor Gin – lavet ved at redestillere bygmalt i en lille pot still sammen med islandske ingredienser som rabarber, mos, birkeblade, tang, grønkål, timian og selvfølgelig enebær.
Resultatet af Vor Gins noget anderledes ingrediensliste er en smagsmættet, kraftig, maltet, krydret, urtet og potent gin på hele 47% vol. – en gin som ingen anden jeg har smagt. Helt perfekt til en Fitzgerald.

Opskrift:

  • 60 ml. Vor Gin
  • 30 ml. friskpresset citronsaft
  • 15 ml. sukkerlage (1 del vand, 2 del sukker)
  • 2 seriøse dashes Angostura Bitters

Fremgangsmåde:

Shake alle ingredienserne med is og strain ned i et afkølet cocktailglas. Garnér med citronskal.

Jeg har nedtonet mængden af sukkerlage i forhold til den oprindelige Gin Sour med 2 del gin, 1 del citronsaft og 1 del sukkerlage. Jeg foretrækker syrlige cocktails, og Vor Gins maltede noter klæder den fremtrædende citronsaft rigtig godt.

The Fitzgerald Cocktail med Vor Gin. Photo by Michael Sperling.

2 Comments on “The Fitzgerald

  1. Pingback: Ginsmagning hos KlosterCaféen i Aarhus | En Verden af Gin

  2. Pingback: Gin i æteren | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: