Flavored Tonic er kommet for at blive

De første smagssatte tonicvand har indtaget Danmark. Første produkt på de danske hylder var Ledger’s Tonic, men brands som tyske Thomas Henry, engelske Peter Spanton og giganten Schweppes laver alle smagssatte tonicvand, der rækker langt udover den traditionelle sødme og bitterhed.

Peter Spanton Beverages. Photo by Michael Sperling.Ideen med såkaldte flavored tonics synes at være, at tonicvanden skal spille en større rolle i en Gin & Tonic end sædvanlig. Den bidrager udover den traditionelle sødme og bitterhed også med smag og aroma, som man typisk får fra garnituren. Det kan være alt fra lakridsrod og kanel til kardemomme og chokolade.
I Spanien er de smagssatte tonicvand ganske populære, men både England og Tyskland er ved at bløde op over for mere utraditionelle Gin & Tonics, og det giver disse flavored tonics mulighed for at ekspandere forretningen fra den Iberiske Halvø til Storbritannien og Centraleuropa. Jeg har indtil videre ikke været super begejstret for smagssatte tonicvand, fordi det er svært at matche tilfredsstillende med gin. Men da Peter Spanton i England for nylig spurgte mig, om jeg havde lyst til at smage deres ”range of flavored tonics”, var det svært at sige nej tak. Af og til finder man jo en lille perle blandt alt det rådne tang.

De seneste år har den britiske Peter Spanton Beverages-tonicserie vundet indpas blandt de mere legesyge G&T-drikkere i især London. Peter Spanton nøjes dog ikke bare med at gå efter gin-folket, de vil også have rom-, brandy- og vodka-drikkerne med. Peter Spantons tonicserie hedder Beverages, og består indtil videre af fem numre: No. 1 London Tonic, No. 4 Chocolate Tonic, No. 5 Lemongrass Tonic, No. 6 London Soda, og No. 9 Cardamom. Hvorfor No. 2, 3, 7 og 8 mangler, melder historien ikke noget om.
Beverage No. 1 er en traditionel tonicvand med mild kininbitterhed, der som den eneste i Beverage-serien benytter sig af kunstigt sødemiddel, hvilket var lidt af en nedtur. Jeg er slet ikke til kunstige aspartam-holdige lightprodukter, der for mig mangler dybde og fylde, og efterlader én med en lang og kunstig sødme i munden. Det skal dog siges, at dem der rent faktisk godt kan lide den kunstige sødme (du ved, dem der påstår, at man ikke kan smage forskel på Coca Cola Zero og almindelig Coca Cola), fortæller mig, at Beverage No. 1 er en udmærket tonicvand.

Peter Spanton Beverages. Photo by Michael Sperling.

Til gengæld gav både No. 4 Chocolate Tonic og No. 9 Cardamom et par overraskende gode Gin & Tonics. Førstnævnte anbefales til rom, brandy eller amaretto, hvilket jeg først opdagede, da jeg havde serveret den med Bulldog Gin og appelsingarniture (hvem læser også de pokkers brugsanvisninger inden brug). Heldigvis er chokoladen i tonicvanden akkompagneret af anelse mint, der sammen med den milde Bulldog Gin og appelsin faktisk giver acceptabel drink. En lidt mild og alkoholholdig udgave af en After Eight-chokolade. Der skal nok lige et par glas mere ned, inden jeg er helt solgt, men jeg er ikke helt afvisende.
Peter Spanton Beverage No. 4 Chocolate og Bulldog Gin. Photo by Michael Sperling.Bedst var No. 9 med kardemomme – uden tvivl. Den sødlige og aromatiske kardemomme er en crowd pleaser. Der er uendelige muligheder for gode match med No. 9. Jeg kastede mig ud en G&T med Martin Miller’s Gin, garneret med vaniljestang og appelsinskal. Det er rent slik, og det er svært ikke at følge op med endnu en G&T. Prøv også Beverage No. 9 med Sipsmith Gin, Tanqueray No. Ten og Hendrick’s Gin.

De gode folk fra Peter Spanton forsikrede mig om, at deres Beverage-serie faktisk kan købes i Danmark. Jeg har dog aldrig set produkterne på de danske hylder. Hvis nogen ved noget, hører jeg meget gerne nærmere, for jeg har stadig et par ideer til No. 4 og No. 9, der skal afprøves ved lejlighed.

5 Comments on “Flavored Tonic er kommet for at blive

 1. Hej,
  Hvor kan man købe disse tonic med smag ?
  Har haft skrevet til jer før, da jeg har fået mange skønne tonic med smag i Spain, og rigtig gerne vil ha fat i dem, her i DK.
  Jeg har aldrig hørt fra jer.
  Venlig hilsen
  Gittemarija Storm

  • Hej Gittemarija,

   Dine andre beskeder må være havnet blandt de godt 50 daglige spambeskeder – ligesom denne. Heldigvis opdagede jeg den denne gang.
   Som jeg skriver i denne artikel om Peter Spanton, ved jeg faktisk ikke, hvor og om de kan købes i Danmark. Jeg har i hvert fald aldrig set dem på danske hylder.
   Jeg har tidligere skrevet om Ledger’s Tonic, der også har samgssatte varianter. Dem kan man blandt andet købe hos http://www.blok18.dk.

   Mvh. Michael

   Update:
   Efter nærmere eftersyn, har du faktisk fået svar på din tidligere henvendelse. Se i kommentartråden nederst på siden her: https://enverdenafgin.com/2013/03/04/den-bedste-tonic-til-din-gin/

 2. Pingback: Charles Ledger var en verdensmand | En Verden af Gin

 3. Købes i dk hos “Revel” i Århus – kardemomme er fantastisk med Geranium

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: