Vejen til DM

I 2015 opnåede bartender Ulrich Deleuran Steffensen et af sine største professionelle mål til dato, da han vandt den tekniske pris ved DM i Klassisk Cocktail og Flair. Forud for dette års konkurrence lå ugers forberedelse og træning. Alt sammen for at forsvare titel og ære. En Verden af Gin var med hele vejen.

Forberedelserne foregår på cocktailbaren 1105, hvor Ulrich Deleuran Steffensen arbejder som barmanager. Photo by Michael Sperling.

I en alder af kun 27 år og med adskillige nationale og internationale konkurrencer bag sig er Ulrich Deleuran Steffensen allerede en ganske erfaren herre på den danske barscene. Han er kendt for udtalelser som “Jeg vil være verdens bedste bartender” og sine forrygende cocktails hos nogle af landets bedste cocktailbarer, og med erobringen af den tekniske pris ved DM-mesterskabet i 2015 er han godt på vej mod verdensherredømmet. Næste mål på vejen mod toppen er at gentage sidste års succes ved DM:

– Det største vil være at hive den tekniske pris hjem igen i år. Det er mit mål. For mig er den tekniske pris det største ved DM i Klassisk Cocktail og Flair, fortæller Ulrich da jeg møder ham i cocktailbaren 1105 i Indre By i København, hvor han til daglig arbejder som barmanager.

Billedserie: Tilløbet (klik på billederne for fuld størrelse)

I forsøget på at forsvare titlen har Ulrich udarbejdet et tre ugers træningsprogram, hvor hans cocktail og teknik skal finjusteres.

I den indledende spiritustrækning op til konkurrencen fik Ulrik igen i år tildelt vodka. Dermed skal hans cocktail endnu engang være vodkabaseret. Men det tager han med ophøjet ro:

– Jeg havde håbet på gin, men sådan skulle det ikke være. Til gengæld fandt jeg den smagssatte bisonvodka Zubrowka Vodka, hvor et græsstrå fra russiske bisonenge infuseres i selve flasken. Det giver en masse smag til både vodka og cocktail, fortæller han, imens vi smager på sagerne.

Udover vodkaen består Ulrichs DM-cocktail, Green Velvet, af Xante Liquor, øllen Jacobsen Velvet, citronjuice, Monin honning, æggehvide og ærteskud. Sidstnævnte shakes med og giver cocktailen dens karakteristiske grønne farve. Alt sammen serveret i et papir- og geranium-udsmykket cocktailglas.

Billedserie: Træning af rutinen (klik på billederne for fuld størrelse)

Det hårde træningsprogram består i dels at perfektionere cocktailens mange komponenter, men også i at indøve mixing rutinen, der til et danmarksmesterskab skal times meget nøjagtigt:

– Det gælder ikke om at være hurtigt færdig til et DM. Det kræver timing. Man har syv minutter til at lave sine cocktails. Hvis man er for hurtig færdig, bliver cocktailen varm inden smagedommerne får dem serveret. Bliver man for sent færdig, får man strafpoint. Timing er derfor altafgørende, forklarer den rutinerede bartender.

Til forberedelserne øves rutinen derfor et utal af gange – med det ene øje på iPhonens stopur. Når timingen er perfekt, øves der igen. Og igen.

En Verden af Gin fulgte Ulrichs forberedelser i ugerne op til konkurrencen, og senere under afviklingen af Dansk Bartender Laugs DM i Klassisk Cocktail og Flair i Langelinie Pavillonen i Københavns Havn, søndag den 6. Marts 2016. Selvom vi selvfølgelig havde håbet på gin i Ulrichs cocktail, måtte vi nøjes med vodka – og Ulrichs gode selskab, selvfølgelig.

Billedserie: Showtime (klik på billederne for fuld størrelse)

Desværre blev det hverken til podieplads i kampen om Danmarks bedste cocktail eller som vinder af den tekniske pris. Ulrich Deleuran Steffensens 2016-mesterskab sluttede med en femte plads i hovedkonkurrencen.

Ulrich Deleuran Steffensens DM-cocktail, Green Velvet. Photo by Michael Sperling.
Ulrich Deleuran Steffensens DM-cocktail, Green Velvet.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: