New Yorks lokale ginperler

Efter kun få dage i storbyen stod det klart, at New York er et sandt ginparadis med lokale gindestillerier, verdensklasse cocktailbarer og en stemning, der er mere end fængende.

New York Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

“There is something in the New York air that makes sleep useless.” – Simone De Beauvoir

Efter en uges gineventyr i den amerikanske storby kan jeg kun være enig med den franske, feministiske forfatter og filosof Simone De Beauvoir. New York er hæsblæsende, og når man som jeg var i byen for at se nærmere på de lokale ginperler, blev det mere end et almindeligt hektisk og tætpakket program. For New York er mange ting, blandt andet et sandt ginparadis.

New York-gin er ikke helt ukendt her i Danmark. Vi har i flere år haft fornøjelsen af New York Distilling Companys to fremragende Dorothy Parker Gin og Perry’s Tot Navy Strength Gin, og den noget mere særprægede Chief Gowanus. Og man kan også være heldig at finde en flaske Brooklyn Gin på nederste hylde i den lokale vinbutik.
Tager man turen over Atlanten og begiver så ud på en mindre klapjagt på de lokale ginner, finder man hurtigt skjulte skatte. Som med så mange andre steder, finder man i New York små mikrodestillerier, der endnu ikke er begyndt at sælge til andre end de lokale spiritusforretninger, barer og restauranter. Og det er lige præcis det, der gør det sjovt at tage på gineventyr i byer som New York. Der er nemlig mange lokale perler at opdage.

På min tur til New York i midten af april 2016 lykkedes det mig at besøge tre destillerier, et par barer og et utal af spiritusforretninger, hvor det lykkedes mig at opstøve en håndfuld lokale ginner.

New Yorks Ginner. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

De bedste barer i verden

Er man til gedigne cocktails, kan man lige så godt bestille en flybillet til New York City med det samme. Det er kun London, der i disse år kan konkurrere med The Big Apple, når det kommer til verdensklasse cocktailbarer.
Tager man udgangspunkt i en af de mere anerkendte toplister, Worlds 50 Best Bars, optager NYC’s barscene hele otte pladser på Top 50-listen (til sammenligning har London hele ni barer på listen).

Listens nummer to er ingen ringere end den legendariske The Dead Rabbit  på sydspidsen af Manhattan. Og som nummer fire kommer speakeasybaren Employees Only. Af andre nævneværdige cocktailbarer kan nævnes Attaboy (nummer 11 på listen) og Elephant Bar (nummer 24). Men også Brooklyns egen Clover Club, der dog ikke er at finde på Worlds 50 Best Bars’ liste, men måske burde være det, er et besøg værd.

De lokale ginhelte

Som ginnørd ligger fokus i løbet af dagenes lyse timer dog et andet sted. For New Yorks brokvarterer huser nogle vaskeægte ginhelte, der laver gin så englene synger (ja, du læste rigtig). I skrivende stund kan New York tilskrives seks ginbrands, hvor de fem af dem rent faktisk bliver produceret i New York. Og alle er åbnet inden for ganske få år.

New York Distilling Company. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

New York Distilling Company

New Yorks absolut største gindestilleri ligger i hipsterhøjborgen Williamsburg i Brooklyn. Destilleriet hedder helt enkelt New York Distilling Company og åbnede hanerne på den 1000-liters tyske Christian Carl-destillator for første gang på 78-året for ophævelsen af alkoholforbuddet i USA – den 5. december 2011 – også kaldet Repeal Day. Det er aldeles erfarne typer som Mr. All-things-spirits, Allan Katz, og medstifter af Brooklyn Brewery tilbage i 1987, Tom Potter.

Med ginner som den sødlige Dorothy Parker Gin, den potente Perry’s Tot Navy Strength Gin, og den ret specielle rugmaltbaserede Chief Gowanus hylder New York Distilling Company lokalområdets lange spritushistorie – fra 1600-tallets hollandske geneverkloner til 1920’ernes forbudstid.

New York Distilling Company. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

New York Distilling Company åbner dørene til gratis omvisninger i destilleriet de fleste lørdage. Og så er der selvfølgelig den tilstødende destilleribar Shanty, hvor du som det eneste sted i verden kan smage en fadlagret udgave af destilleriets Perry’s Tot Navy Strength Gin. Good stuff, I tell you.

Astoria Distilling Company

New Yorks nyeste stjerneskud på spiritusscenen er Astoria Distilling Company i Astoria, Queens. Destilleriet er så nyt, at det var under opbygning under mit visit i midten april. Grundlægger og kommende destillatør i foretagendet, Chris Murillo, har indkøbt en lille 100-liters amerikansk hybriddestillator, med hvilken han vil destillere den sødlige Queen’s Courage Old Tom Gin fra sommeren 2016.

Astoria Distilling Company. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Ginnen har indtil videre været produceret offside i nabostaten Pennsylvania, men Chris Murillo ser det som en nødvendighed, at en New Yorker-gin som Queen’s Courage Old Tom Gin, der er lavet på New York-korn og sødet med New York-honning, selvfølgelig også bliver produceret i New York.

Skulle du befinde dig i det sydlige Queens holder Astoria Distilling Company ofte gin- og cocktailsmagninger i destilleriets tastingroom Proof + Gauge.

Greenhook Ginsmiths. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Greenhook Ginsmiths

Midtimellem Astoria Distilling Company og New York Distilling Company, i nabolaget Greenpoint i Brooklyn, finder man Greenhook Ginsmiths. Det var aktiemarkedets kollaps i 2008, der fik brødrene Steven og Phillip DeAngelo til at kaste sig over ginnen. Og efter flere års kamp med etableringen af destilleriet, lancerede de deres første gin, Greenhook Ginsmiths American Dry Gin, i 2012.

Greenhook Ginsmiths. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

I dag er sortimentet udvidet til hele tre ginner: den føromtalte oprindelige gin American Dry Gin, den lagerede Old Tom Gin, der har hvilet i både bourbonfade og sherryfade, og den syrlige ginlikør Beach Plum Gin Liqueur, der er lavet ved at udbløde Long Island Beach Plums i destilleriets American Dry Gin.

Alle Greenhook Ginsmiths’ ginner bliver produceret i destilleriets specialbyggede kobberdestillator fra tyske Arnold Holstein, der er noget så sjældent som en vakuum pot still. Destillation ved lave temperaturer (lidt over stuetemperatur) giver ginnen helt andre karaktertræk – hvilket Greenhook Ginsmiths’ portfolio er et ganske glimrende bevis på.

Eleventh Hour Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Heights Distilling Company

Det er uden tvivl i Brooklyn, der sker mest på ginområdet i New York. I den lidt mere mondæne ende af kvarteret, området Brooklyn Heights, finder man Heights Distilling Company. Det lille mikrodestilleri blev etableret i 2014 af ægteparret Winnie og Jason Siegfried, der deles om alle dele af produktion, markedsføring og salg.

I skrivende stund producerer Heights Distilling Company to produkter: Gold Rabbit Absinthe Supérieure og Eleventh Hour Gin. Sidstnævnte er en meget atypisk gin med tilbagetrukket enebær og fremtrædende noter af kardemomme, kanel, allehånde og muskat.

Desværre giver Heights Distilling Company ikke mulighed for rundvisninger, men de er aldeles aktive med pop up-smagninger hos Brooklyns mange små barer. Hold øje med deres Instagram-profil, hvis du ønsker at fange dem i aktion.

Brooklyn Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Brooklyn Gin

Brooklyns nok mest kendte gin, Brooklyn Gin, bliver overhoved ikke produceret i Brooklyn, men godt 100 kilometer nord for New York hos Warwick Valley Winery & Distillery. Det skal dog retfærdigvis siges, at de to herrer Emil Jättne og Joe Santos, der sammen lancerede Brooklyn Gin tilbage i 2010, fra starten har arbejdet hen mod at etablere et destilleri i Brooklyn. Ginnens manglende Brooklyn-rødder ændrer dog ikke ved, at den er en af de mest ikoniske amerikanske ginner på markedet. Med en frisk citrusprofil og en gudesmuk flaske, har Brooklyn Gin gjort det bedre end godt indtil videre. Lad os håbe, at de snart har råd til at åbne det destilleri i Brooklyn.

Når man sidder på Manhattan er der temmelig langt op til Warwick, men heldigvis er folkene bag Brooklyn Gin meget aktive med smagninger hos New Yorks mange spiritusbutikker og barer. Følg Brooklyn Gins Twitter-profil forløbende opdatering på smagninger.

New York. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Breuckelen Distilling

Et af de mere gådefulde destillerier er Breuckelen Distilling i Brooklyn, der blandt andet laver Glorious Gin. Siden åbningen i 2010 har destilleriet tilsyneladende fokuseret mere og mere på produktion af whiskey, og mindre og mindre på gin. Man skal derfor være heldig at finde en flaske, når man er på ginjagt i New York.
Breuckelen Distilling er i øjeblikket lokaliseret i Sunset Park i Brooklyn, men arbejder tilsyneladende på at finde nye og større lokaler et sted i byen. Der er derfor ikke meget gineventyr at berette fra de kanter. Men deres ginner, den oprindelige Glorious Gin tilsmagt med enebær, citronskal, rosemarin, ingefær og grapefrugtskal, og den fadlagerede udgave Glorious Gin: Oaked, er bestemt et nærmere kig værd.

Overvældende og hæsblæsende

Den amerikanske journalist og forfatter Jimmy Breslin strammede den nok en anelse, da han sagde, “When you leave New York you ain’t going anywhere.” Men Jimmy Breslin var new yorker af hele hjertet, og efter en uges gineventyr i New York forstår man hvorfor Breslin og så mange andre, er så betagede af prægtige by.
Med spændende nyåbnede destillerier og verdensklasse cocktailbarer er New York et must for enhver ginnørd. Men det gælder om at lave sit hjemmearbejde, for New York er udmattende og hæsblæsende, og man kan hurtigt blive overvældet af de mange muligheder.


Smag New Yorks ginperler

New Yorks Ginner. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.Den 23. juni 2016 får du mulighed for at smage nærmere på nogle New Yorks ukendte ginperler ved en eksklusiv ginsmagning på restaurant BØF, når En Verden af Gin øser ud af sine oplevelser fra et sandt gineventyr i New York. Læs mere og tilmeld dig her.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: