Anmeldelse: Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Ginbrandet Citadelle Gin har længe været spydspidsen af den franske ginscene, og med Citadelle No Mistake Old Tom Gin beviser Cognac Ferrand endnu engang, at de udmærket ved, hvad de laver – og hvad vi elsker.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

4 år før Hendrick’s Gin. 14 år før Sipsmith Gin. 17 år før Hernö Gin. Da Cognac Ferrand lancerede Citadelle Gin tilbage i 1995, var verden et anderledes grumt sted med langt mindre lækker gin, end vi har adgang til i dag.
Hvad der delvist startede med et ønske om at benytte cognac-destilleriets traditionelle pot stills ud over produktionsperioden fra november til og med marts, som den franske AOC-applikation dikterer, er sidenhen blevet til et sandt gineventyr, der var med til at kickstarte den ginbølge, vi nyder så godt af i dag.

Den oprindelige blå Citadelle Gin var en sjælden kompleks gin da den blev frigivet på det franske marked. Lavet på en neutral alkoholbase fra hvede, destilleret på traditionelle Charentais pot stills ved brug af åben ild, og tilsmagt med hele 19 botanicals, der ud over enebær tæller både kanel, lavendel, kvanrod, appelsinskal, citronskal, korianderfrø, fennikelfrø, peber, muskat med flere.
Selv her 22 år efter lanceringen er Citadelle Gin stadig en relevant gin med sin tydelige enebær og fine noter af især appelsin, lavendel, kanel og muskat.

Vi var mange, der bestemt heller ikke blev skuffede, da Cognac Ferrand som en af de første producenter introducerede en fadlagret gin – i dette tilfælde en fadlagret version af Citadelle Gin kaldet Citadelle Resérve Gin, der fra første årgang i 2008 til og med 2012 var vintage årgange med små variationer i opskrift, lagringsperiode og alkoholprocent.
Lagringsperioden var typisk på enten fem eller seks måneder, og forkulningsgraden af fadene varierer fra kraftigt mellemforkullede i 2008 til let forkullede i 2009, 2010 og 2011 og 2012. Opskriften på ginnen ændrede sig i løbet af årene, og alkoholprocenten steg fra 44 til 44,7 i 2010.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Fra årgang 2013 introducerede Citadelle Réserve den særlige solera-lagringsteknik, kendt fra især produktion af sherry. Ginnen bliver fordelt i forskellige typer fade – nogle lavet af europæisk eg, andre amerikansk hvideg. Fadene er genbrugsfade fra produktionen af Pineau de Charente og cognac. Lagringsperioden veksler fra to til fem måneder, og det færdige produkt er dermed en blanding af disse meget forskellige fade.

Enter No Mistake Old Tom

I efteråret 2016 skete der så endelig noget igen. Citadelle var klar med endnu en gin, denne gang den fadlagrede og søde Citadelle No Mistake Old Tom Gin. Der er lidt for mange historier om, hvad der ledte op til frigivelsen af No Mistake. Noget med en baråbning i San Francisco. Måske. Noget med et meget begrænset parti. Måske. Hvem ved med sikkerhed, hvad der er op og ned i ginnernes baggrundshistorier efterhånden?

Citadelle No Mistake Old Tom Gin er i al sin enkelthed den avancerede soleralagrede Citadelle Réserve Gin omrørt med let karamelliseret brun farin, og lagret yderligere i et par måneder, for til sidst at blive fortyndet til en alkoholstyrke på 46% vol., og flasket i et “beskedent” antal på 6500 flasker.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Tasting notes

Der er sket meget med ginnen fra destilleringen med de 19 botanicals til soleralagring og omrøring af karamelliseret brun farin. Men mange af noterne fra den oprindelige Citadelle Gin er bevaret i No Mistake Old Tom Gin – flere er ovenikøbet forstærket. Og så er der masser af fadpræg i både næse og mund.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin er en let blomstret gin med tydeligt enebærpræg, og fremtrædende noter af karamel, ristede mandler, appelsin, vanilje, peber og lakrids. Der er masser af fadpræg og masser af sødme fra den brune farin. For sød til G&T til min smag men perfekt til en lang række klassiske cocktails, heriblandt to af mine yndlingscocktails: Martinez og Negroni.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Jeg er svært tiltrukket af fadlagret gin. Den kompleksitet som fadene kan tilføje ginnen er utrolig tiltagende og dragende. Så længe producenten formår at bevare enebærrenes fyrrenålenoter i det endelige produkt – og det er langt fra altid tilfældet. Heldigvis har Alexandre Gabriel med Citadelle No Mistake Old Tom Gin helt styr på, hvad god gin er anno 2016: genkendelig, udfordrende og rasende lækker.

Desværre er der ingen planer om at frigive yderligere flasker end de 6500 – tværtimod: “It’s not something we want to make permanent,” fortalte Alexandre Gabriel til Imbibe i september 2016, og fortsatte, “Next year I’ll be on to something else. I’ve got another ten ready.” (kilde: Imbibe) Vi er mange, der glæder os til at se, hvad der sker næste gang.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske distributør af Citadelle Gin. Mange tak for det.

2 Comments on “Anmeldelse: Citadelle No Mistake Old Tom Gin

  1. Pingback: Anmeldelse: Citadelle Réserve Gin – En Verden af Gin

  2. Pingback: Fire Farverige Favoritter – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: