Anmeldelse: Njord Gin Barrel Aged

De legesyge og evigt eksperimenterende folk bag Njord Gin har fået fingrene i en tønde fra Stauning Whisky og skabt himmelsk fadlagret gin, der trods et markant whiskypræg stadig formår at være en gin.

Njord Gin Barrel Aged. Photo by Michael Sperling.De var nogle af Danmarks første såkaldte ‘craft distillers’ inden for gin, da de lancerede deres første gin, Njord Gin Distilled Mother Nature, tilbage i 2014. Og med åbningen af eget destilleri i sommeren 2017 er Spirit of Njord for alvor trådt ind i de voksnes rækker.

Det nye Njord Gin Distillery ligger i en tidligere pumpestation i udkanten af Kødbyen i Aarhus. Udstyret med en spritny 220-liters Müller Brennereianlagen-destillator har Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard taget springet fra at producere gin hos Brænderiet Enghaven til at stå på egne ben.

Oplyst af enorme, materede vindueshvælvinge og komplet med bar, køkken og masser af plads til infusionsforsøg og fade er den konverterede industribygning den ideelle legeplads til Njord Gins mange kulinariske eksperimenter. Centralt placeret i det åbne rum, eleveret på et halvandet meter højt plateau, står den smukke, tyske kobberdestillator som et andet alter i en kirke. De herrers påskønnelse af apparatets evner er vist ret tydelig.

LÆS OGSÅ: Se listen over alle de danske ginproducenter og deres ginner

Special Editions

Fordelt på en lille håndfuld grundopskrifter har Njord Gin frigivet et utal af forskellige ginner og såkaldte ‘special editions’, der dækker over alt fra særdestillationer, infusioner og fadlagringer. Selvom det kan være svært at finde rundt i alle de mange udgaver, så er det bestemt aldrig kedeligt. Seneste påfund tæller Njord Gin Distilled Happy Minds lavet på en hvedebase tilsmagt med blandt andet laurbærblade og rosenblade og infuseret med havtorn. Og så er der deres forskellige fadlagrede udgaver af både Njord Gin – Sun and Citrus og Njord Gin Distilled Mother Nature, der med vanlig eventyrlyst tager ginnen helt ud i hjørnerne af fadlagringens kunst.

Njord Gin Special Editions. Photo by Michael Sperling.Billede: Et udpluk af de mange Njord Gins. Photo by Michael Sperling.

Særligt imponerende er Njord Gin Barrel Aged (#4), der er en noget avanceret, fadlagret version af den oprindelige Njord Gin (Distilled Mother Nature), hvor der er tale om blending af to forskellige fade:

  • En Njord Gin Distilled Mother Nature lavet på et æbledestillat. Den har ligget på et Stauning Whisky Peated-fad.
  • En Njord Gin Distilled Mother Nature ”Xtra Juniper” (altså destilleret med ekstra enebær). Den har ligget på et Stauning Young Rye-fad.

Udover enebær tæller listen med de otte botanicals i Njord Gin Distilled Mother Nature: havtorn, rønnebær, skovmærke, gran, kvan, lakridsrod og korianderfrø.

Begge Stauningfade er 250-liters egetræfade. Ginnen hviler i fadene i 16 måneder, inden det blendes 1:1 fra de to fade og flaskes ved den endelige styrke på 48% vol.

Njord Gin Distillery. Photo by Michael SperlingTroels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard i Njord Gin Distillery i Aarhus. Photo by Michael SperlingBillede: Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard i Njord Gin Distillery i Aarhus. Photo by Michael Sperling

Tasting notes

Det er sjældent, at man finder gin, der har været fadlagret i 16 måneder. Normalt plejer gin maksimalt at ligge på fade i 6 måneder, da især de karakteristiske fyrrenålsnoter fra enebærrene bukker under for tilkomne noter fra fadene ved længere tids lagring. Men her er Njord Gin Barrel Aged altså noget ganske særlig, for selvom at både duft og smag er markant præget af fadets whiskyfortid, kan man faktisk godt smage, at der er tale om gin. Enebærrene skinner lige præcis igennem og afslører deres oprindelige udgangspunkt som Njord Gin.

Njord Gin Barrel Aged er mørk og dyster, som en københavners forestilling om Jylland. Det er en fyldig, cremet og intens oplevelse med et flot og balanceret whiskytouch af eg, vanilje, halm, karamel, tørret frugt, æbler, kanel og et umiskendeligt Njord-aftryk med både enebær, kvanrod og rønnebær.
Til trods for hele 16 måneder i fadene har den røgede, peaty smag fra whiskydestillatet haft en overraskende lille indflydelse på både smag og duft. Der kan selvfølgelig være tale om en mildt røget whisky eller meget kort lagringstid af whiskyen. Det er kun godt, for det forsvindende lille røgpræg gør, at ginnens smagsnoter står tydeligt frem i glasset.

Njord Gin Barrel Aged. GIF and photo by Michael Sperling.

Konklusion

Jeg må efterhånden indse, at jeg med alderen har fået smag for fadlagret spiritus. Indtil videre foretrækker jeg klart at holde mig på den rigtige side af enebærstregen, hvor de skarpe og krydrede fyrrenålsnoter stadig skinner igennem fadenes buket af noter med vanilje, appelsin, træ, abrikos, nødder, chokolade, kaffe, muld, halm og hvad der ellers er at finde i fadlagret spiritus. Noterne kan være så forskelligartede som den spiritus, der hældes i fadene, og med hvert eneste møde med en ny fadlagret gin, øges min forståelse, anerkendelse og fascination af fadenes effekt og formåen.

Njord Gin Barrel Aged er bestemt ingen undtagelse. Den er præcis som flaskens etiket indikerer: mørk, dyster, dyb, fed, intens. Og som den gyldne font skinner Njord Gin igennem fadenes whiskyaftryk i en flot og balanceret sammensmeltning mellem Stauning Whiskys og Njord Gins særegen.
Om Njord Gin Barrel Aged stadig er retlig domineret af enebær efter 16 måneder i Stauning Whiskys fad kan bestemt diskuteres, men enebærrene er bestemt tilstede, og det fungerer, og det fungerer virkelig godt.

njord-gin-barrel-aged-3

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen fra Njord Gin. Mange tak for det.

2 Comments on “Anmeldelse: Njord Gin Barrel Aged

  1. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

  2. Pingback: Jysk negroni og røde bøffer – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: