Tonicvand som sirupkoncentrat

Tonicvand er ikke længere bare tonicvand – og heldigvis for det.  For dem der vil gøre ekstra meget ud af deres gin og tonics, findes der noget så fortræffeligt som tonicsirup. Jeg har set nærmere på den tyske pHenomenal Tonic Syrup.

pHenomenal Tonic SyrupI jagten på den helt perfekte gin og tonic er man ofte tilbøjelig til at fokusere mere på valget af gin og kun i nogen grad på valget af tonicvand. Som jeg allerede har argumenteret for i artiklen om de bedste match mellem gin og tonicvand, giver det i den grad mening at gå lige så højt op i tonicvanden som i ginnen – tonicvanden udgør trods alt 2/3 af din G&T!

Derfor bliver man så glad, nu hvor tonicvanden endelig er kommet i fokus med produkter som Fever-Tree Tonic, Fentiman’s Tonic og Q Tonic. I især USA har ginnens genopblomstring medvirket til ikke bare et stigende antal  premium tonicvand men også tonicsirup, hvor man ved brug af danskvand blander sin egen tonicvand. På den måde har man langt mere kontrol over, hvor koncentreret tonicvandet skal være, og alt efter hvilken danskvand man vælger, hvor kraftig kulsyren skal være.

På nuværende tidspunkt bliver der ikke solgt eller produceret tonicsirup i Danmark, men heldigvis laver både tyskerne og englænderne fremragende tonicsirup, der med lethed kan købes og fragtes lige til din hoveddør.

En pHenomenal Gin og Tonic

Et sted i den nordtyske by Hamburg laver stylisten Henrik og fotografen Peter tonicsiruppen pHenomenal Tonic Syrup. En håndlavet tonicsirup udelukkende fra naturlige ingredienser, hvor af de fleste er økologiske. Den indeholder naturlig kinin, citrongræs og forskellige citrusfrugter, og så er den sødet med både økologisk agave og økologisk sukkerrør.

pHenomenal Tonic Syrup doseringDen anbefalede opskrift til den perfekte gin og tonic er:

  • 2 cl. pHenomenal Tonic Sirup
  • 4 cl. gin
  • 10 cl. danskvand
  • og en masse isterninger

Fremgangsmåde: Hæld gin og tonicsirup ned i et afkølet glas med isterninger. Omrør for at mikse  og afkøle gin og sirup. Top op med danskvand og garnér med fx en skive citron. Det er selvfølgelig oplagt at eksperimentere med mængden af de forskellige ingredienser.

En solid tonicsirup fortjener en solid gin. Til mit eksperiment har jeg derfor valgt den altid fremragende Sipsmith Gin. Dertil hører sig en god danskvand, men da jeg ikke kunne bestemme mig, faldt valget på både Q Club Soda og Fever-Tree Spring Soda Water.

Hvordan smager det så?

pHenomenal Tonic Syrup giver en lidt sødere og knap så bitter gin og tonic, end man er vant til. Den er på en måde mere frugtig og mere markant i sin citrus. Citrongræsset er tydeligt. Farven er let gylden. Hvis man ikke passer på med dosering af sirup, kan man let komme til at overdøve ginnen.

Til at starte med er der lidt problemer med at få opløst alt siruppen i glasset. Der danner sig hurtig bundfald, hvilket kræver lidt omrøring. Der går dog ikke mere end 4-5 minutter før al sirup er opløst jævnt i hele glasset.

G&T med pHenomenal Tonic Syrup

Det mest overraskende er dog, at der er så stor forskel på de to danskvand. Q Club Soda har kraftig kulsyre, der gør den bitter, især i eftersmagen. Fever-Tree Tonic er anderledes mild i kulsyren og nærmest sødlig i eftersmagen. Det giver derfor også to meget forskellige gin og tonics.
Hvis man drikker sin gin og tonic inden for 10 minutter, skal man klart vælge Fever-Tree, for den bliver åbenbart hurtig flad. Hvis man er længere tid om det, skal man vælge Q Club Soda. Selv efter 25 minutter, er der stadig bobler i drinken. Sidstnævnte bidrager også med lidt ekstra bitterhed.

Drinks med pHenomenal Tonic Syrup

Tonic sirup er for den legesyge

pHenomenal Tonic Syrup er mit første bekendtskab med en tonicsirup. Selvom det kræver lidt øvelse at ramme den helt rigtige dosering, er det bestemt besværet værd. pHenomenal Tonic Syrup giver en langt mere fyldig og intens smagsoplevelse. Den har lidt mere af det hele. Den er for dem, der gerne vil gøre lidt ekstra ud af deres gin og tonic, eller dem der bare godt kan lide at lege med deres mad.

Hvis du selv har lyst til at lege med gin og tonic sirup, kan man købe pHenomenal Tonic Syrup via deres website. Jeg købte min flaske for lige under 10 euros + fragt.

pHenomenal Tonic Syrup pakke

3 Comments on “Tonicvand som sirupkoncentrat

  1. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

  2. Man kan også lave sin sirup selv – politiken.dk har en opskrift 🙂 Den er en smule for sød og for lidt bitter til mig, så jeg skal have eksperimenteret lidt mere…

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: