Anmeldelse: Langley’s No. 8 Gin

Hemmelige ingredienser, sort, hvid og grå nuancer, sort læder på flaskehalsen og bedst serveret i en Martini. Langley’s No. 8 Gin sætter alle sejl for at få fat i Euroman-segmentet.

Langley's No. 8 GinUnder en gin-jagt i Edinburgh i maj, faldt jeg over den nyannoncerede gin Langley’s No. 8 Gin, der først skulle lande på hylderne 1. juni. Lige siden mit fund i maj har jeg kigget og smagt på denne såkaldte Gentlemen’s Gin, uden rigtig at forstå dens potentiale. Det hænger uden tvivl sammen med, at jeg er meget lidt sofistikeret, men bestemt også fordi jeg først for nylig fik smagt den i en gin martini.

Langley’s No. 8 Gin er ejet af Mark Dawkins og Mark Crump fra Charter Brands, men produceret af Langley Distillery i Birmingham, England, i destilleriets 4000-liters pot still kaldet Constance.
Ginnen indeholder otte ingredienser (botanicals), der inkluderer enebær fra Makedonien, korianderfrø fra Bulgarien, sød appelsin- og citronskal fra Spanien, cassiabark fra Indonesien og muskatnød fra Sri Lanka. De sidste to ingredienser er hemmelige, men skulle eftersigende begge være klassiske gin-ingredienser. Efter en tur ned fordi Torvehallerne i København, lægger jeg mig op af andre gin-entusiaster og gætter på, at det ene formentlig er salvie.

Alle otte ingredienser destilleres i 96% vol. alkohol fra hvede uden forudgående maceration. Efter selve destillationen transporteres ginnen til Burlington Bottling i Essex for at blive flasket.

Langley's No. 8 Gin bottle top

Bag navnet Langley’s No. 8 ligger mere end bare ginnens otte ingredienser. Ifølge websitet var vinderopskriften den ottende ud af i alt tolv smagsprøver i testfasen af ginnens tilblivelse, som Mark Dawkins og Mark Crump gennemgik sammen med master distiller hos Langley Distillery, Rob Dorsett, i et forsøg på at finde den helt rigtige alkoholprocent. Den ottende og vindende smagsprøve indeholdt 41,7% vol.

Charter Brands gør desuden meget ud af at fortælle, at Langley’s No. 8 Gin er håndlavet og dermed eksklusiv. Dels er de makedonske enebær håndplukket og gennemgår en række manuelle kontroller for at sikre den bedst mulige kvalitet, og dels fordi den lille læderlap på flaskehalsen er monteret ved håndkraft. Begge er i virkeligheden meget normale manuelle processer. Enebær plukkes og kontrolleres typisk i hånden, både fordi buskene ofte gror på ufremkommelige bjergskråninger, men også fordi modne bær vokser side om side med umodne bær. Og maskinerne til flaskningen kan ikke montere diverse læderlapper o.lign. Så det havde faktisk været langt mere specielt, hvis begge opgaver var udført maskinelt, men lad nu det ligge.

Tasting notes

Langley’s No. 8 Gin er meget fremtrædende i enebærren i både næse og mund. Man bliver faktisk lidt overrasket over hvor meget enebærren fylder, første gang man stikker næsen ned i glasset. Det er lidt svært at finde andre noter end enebærrens karakteristiske duft af fyrrenåle. Med god vilje kan man måske finde en anelse citronskal og muskat bag ved enebærren.

I munden er ginnen fyldig og ganske behagelig, med kortvarig skarp alkohol, der relativt hurtigt giver plads til den kraftige smag af enebær, men også noter af både muskat og salvie. Sidstnævnte krævede et visit til en krydderurteforretning, før jeg kunne identificere den. Det skyldes formentlig, at jeg alt for sjældent anvender salvie i madlavningen.

The Gentleman's Martini with Langley's No. 8 Gin. Photo by Michael Sperling

Langley’s No. 8 Gin and Tonic

Folkene bag Langley’s No. 8 Gin anbefaler selv Fever-Tree Tonic ledsaget af en limebåd til deres gin i en G&T. Resultatet er faktisk udmærket. Enebærren er fortsat meget fremtrædende, på grænsen til dominerende, men får lidt modspil fra tonicvandens citrusnoter, sødme og bitterheden fra kininen. Men det er som om tonicvand og gin kæmper om mest opmærksomhed.

Det bedste resultat for mig var faktisk i kombination med Sanpellegrinos Acqua Tonica, der er en meget mildere tonicvand i både citrus og kinin end Fever-Tree Tonic. Selvom Langley’s No. 8’s voldsomme enebær får mere plads, er resultatet en langt mere behagelig og frisk G&T. Som garniture anvendte jeg to limebåde.

The Gentleman’s Martini

Det er dog ikke som G&T, at Langley’s No. 8 Gin imponerer. Man skal hellere finde vermouth-flasken frem fra køleskabet og lave Langley’s No. 8’s signature martini, The Gentleman’s Martini. Opskriften er 50 ml. Langley’s No. 8 Gin, 15 ml. Vermouth og 5 ml. olivenvand eller olivenlage og selvfølgelig garneret med den smukke kæmpeoliven, Bella di Cerignola. Ingredienser omrøres sammen med isterninger i en shaker og serveres iskold i et cocktailglas.

Ginnens fremtrædende enebær og noter af både salvie og muskat fungerer forrygende med vermouth og smagen af oliven. Cocktailen er let gylden, let saltet og en anelse olieret på grund af olivenlagen men det fungerer overraskende godt. Jeg er normalt ikke den store Gin Martini-drikker, men The Gentleman’s Martini er altså fremragende.

Langley's No. 8 Gin label. Photo by Michael Sperling

Konklusion

Jeg giver ikke meget for markedsføringen af Langley’s No. 8 Gin som en gin for sofistikerede mænd. Det bliver meget hurtigt klichefyldt. For mig er en gin heller ikke small batch, når den laves i en 4000-liters destillator (med mindre de kun har fyldt den med et par hundrede liter). Ej heller eksklusiv når den som alle andre gin, anvender håndplukkede enebær. Det er alt sammen markedsføring, der er skabt for at distancere sig fra alle andre gin på et efterhånden mættet marked.

Når man fjerner al den markedsføringsnonsens, står man faktisk tilbage med en ret solid og smagfuld gin. Som kun få gin nu om dage, tør Langley’s No. 8 Gin gå ind med fuld skrald på enebærren. Og det smager forrygende. Det gør den ikke til en mande-gin, men til en ”juniper forward”-gin, der tilmed gør sig usædvanlig godt i en Gin Martini.

Langley’s No. 8 Gin fås indtil videre kun på det britiske marked, men kan købes via internetbutikker som Master og Malt. Flasken til denne anmeldelse har jeg købt i Harvey Nichols i Edinburgh til omkring 30 pund.

3 Comments on “Anmeldelse: Langley’s No. 8 Gin

  1. Pingback: This Week in Gin – uge 11 | En Verden af Gin

  2. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

  3. Pingback: TuesdayGT: Odd Couple | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: