Anmeldelse: Juniper Green Organic Gin

Man skal ikke lade sig narre af det beskedne og forældede udseende. Juniper Green Organic Gin er en solid og smagfuld gin, der tilmed er lavet på 100 procent økologiske ingredienser.

Juniper Green Organic Gin. Photo: Michael SperlingJeg kan ikke huske, sidst jeg havde ikke-økologiske mejeriprodukter og grøntsager liggende i køleskabet. Faktisk er størstedelen af de dagligvarer jeg køber økologiske, men når det kommer til øl, vin og spiritus, forholder det sig helt anderledes. Der er bestemt ikke tale om et fravalg, men jeg har bare et andet forhold til mine gins, end jeg har til mine gulerødder. Og det er heller ikke fordi, der mangler økologiske gins at vælge imellem. De seneste par år er en lang række økologiske gin blevet introduceret til de efterhånden bugnende gin-hylder. Mest kendt er nok den vakuumdestillerede Sacred Gin. Men den første 100 procent økologiske gin på markedet var faktisk Juniper Green Organic Gin, der blev lanceret tilbage i 2000.

Juniper Green bliver produceret hos Thames Distillers i Clapham i London, og er langt hen ad vejen et produkt af Master Distiller Charles Maxwell, der er 8. generation i en familie af gin-destillatører, som kan føres helt tilbage til 1740 og det daværende Finsbury Distillery.
Thames Distillers er et industridestilleri, der producerer godt 50 forskellige gin brands, hvor alle – undtagen Oxley Gin – bliver destilleret i Thames Distillers’ to 500-liters grydedestillatorer, kaldet ‘Tom Thumb’ og ‘Thumbelina’, og flasket i Thames Distillers’ eget flaskeri kun få meter fra de to destillatorer.

Tom Thumb og Thumbelina. Photo: Michael Sperling.

Som spiritusbase anvender Juniper Green 100 procent økologisk neutral alkohol på 96% vol. udvundet af rug. Som smagsgiver anvendes fire økologiske ingredienser: bulgarsk enebær, korianderfrø, angelikarod (rod af kvan) og sommersar, også kaldet bønneurt. Sommersar ser man ikke så tit i gin, men er tilsyneladende mere aromatisk end vintersar, og “har en kraftig peberagtig smag, der kan minde om timian og mynte.” (citat fra leksikon.arla.dk).

Juniper Green Organic Gin Label. Photo: Michael Sperling.Det største og måske eneste problem for Juniper Green Organic Gin er nok udseendet. Flasken ligner noget, der er designet i slutningen af 90’erne – hvilket det jo formentlig også er. Etikette, font og de grøn/tyrkise farver gør ikke noget godt for brandet, og det er efter min mening med at til at opretholde fordommene om, at økologisk spiritus er kedeligt. Man lagde knapt så meget vægt på det visuelle udtryk tilbage i 2000, som man gør i dag, hvor gin ikke bare skal smage godt, men også se flot og indbydende ud. Denne kamp har Juniper Green for længst tabt.

Tasting notes

Juniper Green Organic Gin er en simpel og traditionel London Dry Gin med fremtrædende aroma og smag af enebær. Faktisk er der ikke meget andet end enebær at finde i næsen – bortset fra et let alkoholisk bid.
I munden er ginnen domineret af en kraftig smag af enebær. Enebærren efterfølges af et ordentligt smæk brændende alkohol, som langsomt fortager sig og giver plads til krydrede enebær- og pebernoter. Eftersmagen er forholdsvis lang med en behagelig sødme fra enebærren.

Juniper Green & Tonic

The Rosemary and Tonic med Juniper Green Organic Gin. Photo: Michael Sperling.Juniper Green Organic Gin er bestemt ikke en gin, man drikker ren. Dels er enebærren for voldsom i smagen, og dels er ginnen, trods den beskedne alkoholprocent på kun 37,5, lidt for sprittet. Men den kraftfulde enebær gør Juniper Green yderst velegnet til at mikse med, fordi smagen af enebær ikke går så let tabt blandt drinkens andre ingredienser.

Til denne anmeldelse er der fundet inspiration hos Juniper Greens officielle website, hvor man har fremhævet G&T-varianten The Rosemary and Tonic: 1 del gin, 3 dele tonicvand (jeg har valgt Fever-Tree Tonic), garneret med en skive pære (jeg har valgt en overmoden conference pære) og rosmarinkvist.
Ginnens enebær står tydeligt frem blandt tonicvandens fremtrædende citrusnoter, sødme og bitterhed, samt garniturens aromatiske rosmarin og sødme fra den overmodne pære. Sidstnævnte er med til at dække lidt over ginnens markante smag af alkohol.
The Rosemary and Tonic er i den grad et vidunderligt og afbalanceret miks, der helt sikkert også kan anvendes til andre gin med fremtrædende enebærsmag.

Konklusion

Lad det være sagt med det samme: Juniper Green Organic Gin er en udmærket gin, og sammenlignet med andre gin i samme prisklasse, er det en fremragende gin. Og så er den ovenikøbet økologisk. Ginnen er kraftig og let peberkrydret, omend en anelse sprittet i smagen. Men Juniper Greens akilleshæl er uden tvivl den visuelle side af brandet med flaske, etikette og website. Det er håbløst forældet og kan slet ikke stå mål med nyere gins, der går lige så meget op i selve ginnen som i den omkringliggende fortælling og det visuelle udtryk. Det er ikke bare et problem for Juniper Green Organic Gin, men et problem for hele den økologiske gin-kategori. Jeg vil vove at påstå, at rigtig mange mennesker alt for tit går uden om Juniper Green, alene på grund af det kedelige udseende. Det er synd, for Juniper Green er faktisk bedre end mange af de nyere gins på markedet. Så en relancering med opdateret design er på sin plads.

Juniper Green Organic Gin har været på det danske marked i et par år efterhånden. Den koster typisk mellem 160 og 180 kroner pr. stk. Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Flint & Hvid’s – Det Grønne Selskab.

Juniper Green Organic Gin Logo. Photo: Michael Sperling.

2 Comments on “Anmeldelse: Juniper Green Organic Gin

  1. Jeg har efterhånden smagt mange forskellige gins. Men Juniper Green Organic er dog den første som jeg har hældt ud i vasken. Den havde en flov smag & muggen lugt👎

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: