Anmeldelse: Darnley’s View Spiced Gin

De seneste par år har den krydrede gin-variant, Spiced Gin, vokset sig stor og talrig. I 2012 lancerede skotske Wemyss Whisky Company deres Darnley’s View Spiced Gin – en varm og krydret gin, med en perfekt balance mellem den obligatoriske enebærsmag og de krydrede noter.

Darnley' View Spiced GinEr skotterne udspekulerede og nærrige? Måske. Det eneste jeg ved med sikkerhed, er, at skotterne er solide destillatører med sans for velsmagende spiritus. Og de mange år med produktion af whisky har uden tvivl smittet af på deres produktion af gin.

Jeg har tidligere set nærmere på den skotske gin Darnley’s View Gin, lanceret af den anerkendte whisky-producent Wemyss Whisky Company (udtales ‘Weemz’) tilbage i 2010.
Wemyss er en af de magtfulde skotske klaner, der kan spores tilbage til slutningen af 1200-tallet. En såkaldt lowland family, med territorier i Fife i Skotland, hvor også klanens sæde og slot, Wemyss Castle, har ligget siden 1421. Du kan læse meget mere om Wemyss-klanen og Darnley’s View Gin her.

To år efter introduktionen af Darnley’s View Gin, præsenterede Wemyss Whisky Company i 2012 verden for endnu en gin, Darnley’s View Spiced Gin – en krydret gin-variant, hvor den obligatoriske enebærsmag får selskab af fremtrædende krydrede noter. Darnley’s View Spiced Gin er dog langt fra den eneste krydrede gin på markedet. Fx laver Edinburgh Gin en Spiced Orange Edinburgh Gin, en let krydret appelsin-infuseret gin. Og i december 2013 ramte den meget krydrede Opihr Oriental Spiced Gin de danske hylder.

Ligesom sin storebror er Darnley’s View Spiced Gin produceret hos Thames Distillers i London, hvor den efterhånden legendariske Master Distiller Charles Maxwell styrer løjerne. Charles Maxwell er 8. generation i en familie af gin-destillatører, som kan føres helt tilbage til 1740 og det daværende Finsbury Distillery.
Thames Distillers er et industridestilleri, der producerer godt 50 forskellige gin brands, hvor alle – undtagen Oxley Gin – bliver destilleret i Thames Distillers’ to 500-liters grydedestillatorer, kaldet ‘Tom Thumb’ og ‘Thumbelina’, og er flasket i Thames Distillers’ eget flaskeri kun få meter fra de to destillatorer.

Darnley’s View Spiced Gin er lavet på fire gange destilleret neutral alkohol fra korn, der er gendestilleret med hele ti forskellige gin botanicals: sydeuropæisk enebær, indonesisk muskatnød, kinesisk ingefær, indisk cuminpeber, marokkansk korianderfrø, srilankansk kanel, indonesisk cassiabark, vestafrikansk grains of paradise peber, nelliker fra Madagaskar and Zanzibar og sidst men bestemt ikke mindst fransk angelikarod (kvan). Der er dermed enkelte gengangere fra Darnley’s View Gin, men heldigvis er den endelige styrke landet på 42,7% vol. i Darnley’s View Spiced Gin, frem for kun 40% vol. i Darnley’s View Gin. Hvilket i den grad klæder denne krydrede lille sag.

Darnley' View Spiced Gin label

Tasting notes

Det mest essentielle ved en spiced gin er efter min mening balancen mellem de krydrede noter og enebærsmagen. Der er ikke de samme forventninger om fremtrædende enebærsmag til en spiced gin, som der er til mere traditionelle gins, men det er vigtigt, at enebærren står tydeligt frem i glasset og ledsages af de krydrede noter. Hvis krydderierne bliver for dominerende, forsvinder enebærren, og så er der nærmere tale om en krydret vodka.
Darnley’s View Spiced Gins mange krydrede noter bidder dejligt i næsen. Duften domineres af en super tør enebær, ledsaget af peber, muskat og en anelse ingefærstærkhed.
I munden er Darnley’s View Spiced Gin om muligt endnu mere krydret end i næsen. Til at starte med får man en genkendelig fed gin og en anelse alkohol burn, men i takt med at alkoholen aftager, intensiveres de krydrede noter af peber, nelliker, kanel og muskat, der fortsætter til langt ind i eftersmagen. Der er en stærkhed og varme fra ingefæren, og den suppleres på elegant vis af alkoholen.

Darnley’s View Spiced Gin & Ginger Ale

Normalt udsættes alle gin for en G&T her på sitet, men en anderledes gin som Darnley’s View Spiced Gin kræver en anderledes tilgang. Derfor er valget faldet på et mix med Fentiman’s Traditional Ginger Ale – en sød og fyldig ingerfærdrik, der ligesom alle andre produkter fra Fentiman’s er en smagsbombe uden sidestykke. Gin & Ginger Ale er en meget sød drink, og derfor anvender jeg noget mere gin, end jeg normalt vil gøre i en G&T. Som garniture har jeg valgt lidt appelsinskal.
De krydrede noter i Darnley’s View Spiced Gin skinner fint igennem den søde ginger ale. Enebærren er i front sammen med ingefær fra både gin og ale. Der er masser af krydrede noter at spore, især peber. Drinken er en anelse for sød til min smag, men det kan kontrolleres ved brug af et andet ginger ale-produkt.

Darnley' View Spiced Gin ingrediens

Konklusion

Jeg har efterhånden smagt lidt af hvert inden for gin, heriblandt et par spiced gins. Darnley’s View Spiced Gin er uden tvivl den krydrede gin, der slipper bedst fra forsøget. Det hele handler om balance mellem de krydrede noter og enebærren, og der findes en del spiced gins, hvor enebærren overdøves fuldstændigt i en grad, hvor jeg ikke længere vil kalde det for gin.
Darnley’s View Spiced Gins dejligt krydrede næse og fantastisk komplekse og krydrede smag er et rigtig godt alternativ til almindelige gins. En Gin & Ginger Ale er ikke et dårligt valgt, men jeg har læst om gode resultater ved brug i både negronis og G&Ts. Det skal helt klart undersøges nærmere.

Darnley’s View Spiced Gin kan købes over hele landet til omkring 300 kroner pr. stk. Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske importør, distributør og forhandler Peter B. Vin.

One Comment on “Anmeldelse: Darnley’s View Spiced Gin

  1. Pingback: The Gins of Scotland | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: