Anmeldelse: Darnley’s View Gin

I 2010 præsenterede den anerkendte whisky-producent Wemyss deres helt egen gin, Darnley’s View Gin – en solid og velsmagende gin, der er dybt forankret i Skotlands og Wemyss-klanens’ historie og beliggende.

Darnley’s View Gin. Photo by Michael Sperling.Skotterne er solide destillatører med sans for velsmagende spiritus, og i disse år rykker de i den grad på gin-fronten. Og det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at jeg har et svagt punkt for skotsk gin. Produkter som Gilt Single Malt Scottish Gin, The Botanist Islay Dry Gin, Caorunn Scottish Gin, og selvfølgelig Hendrick’s Gin, får mere end nogen andre gin mundvandet til at løbe. Heldigvis er der de seneste par år lanceret mange nye skotske gin, heriblandt Darnley’s View Gin.

Darnley’s View Gin blev lanceret af den anerkendte whisky-producent Wemyss (udtales ‘Weemz’) tilbage i 2010. Ifølge det officielle website er Darnley’s View Gin en gammel familieopskrift, og med en familiehistorie på langt over 700 år, må der være masser af traditioner og trække på.

Wemyss er en af de magtfulde skotske klaner, der i århundreder har været en nøglespiller i Skotlands historie. Wemyss-klanen kan spores tilbage til slutningen af 1200-tallet, og er en af Skotlands få såkaldte lowland families, med territorier og sæde i Fife i Skotland lidt nord for Edinburgh. Navnet Wemyss er det keltiske ord for grotte, og stammer eftersigende fra grotterne i klippevæggen hvorpå klanens slot, Wemyss Castle, har ligget siden 1421 (link til Google Maps). Wemyss-klanen har været aktive i utallige krige – både for og imod Skotlands uafhængighed, og været involveret i historiske øjeblikke som The Act of Settlement of the Scottish Crown med Robert the Bruce ved Ayr i 1315, og Jacobite oprøret i 1745. Wemyss har været med hele vejen.

Wemyss tartan
Wemyss-klanens tartan (skotske tern)

Klanens sæde, Wemyss Castle, har desuden lagt lokaler til mange historiske begivenheder. Den nok mest kendte begivenhed, har lagt navn til Darnley’s View Gin. Historien omhandler det på mange måder fatale, men også historisk signifikante øjeblik, da Mary, Queen of Scots spottede sin kommende mand, Lord Darnley, gennem et vindue til slottets gårdsplads i 1565 (deraf Darnley’s View – View of Darnley). Det var en slags kærlighed ved første blik (nok nærmere fjerde eller femte blik), der dog endte med mordet på Lord Darnley to år efter i 1567, og fængsling og senere henrettelse af Mary, Queen of Scots (henrettelsen i 1587 skyldes dog beskyldninger om et komplot mod Queen Elizabeth I af England).
Én god ting kom der dog ud af mødet mellem Mary og Darnley (udover gin): James VI and Ist som forenede Skotland og England i 1603. Og det er netop dette skæbnesvangre møde, som folkene bag Darnley’s View Gin vil markere med ginnen:

“We like to think of Darnley’s son, conceived through a union that began at Wemyss, as a symbol of our desire to combine the best of England and Scottish distilling to create a unique gin.” (citat fra det officielle website)

Skotsk gin – destilleret i London

Efter denne indføring i Skotlands historie (der er i den grad blevet skåret nogle hjørner), er det vist på tide at komme tilbage på gin-sporet.
Trods den dybe forankring i de skotske traditioner, er Darnley’s View Gin faktisk produceret af Thames Distillers i Clapham i London, med den legendariske Master Distiller, Charles Maxwell, ved roret.
Ginnen er lavet på fire gange destilleret neutral alkohol fra korn, der er gendestilleret i en 500-liters destillator med seks traditionelle gin botanicals: sydeuropæisk enebær, soltørret citronskal fra Spanien, marokkansk korianderfrø, fransk angelikarod (kvan), belgisk orrisrod og hyldeblomst fra Wemyss Castles egne marker. Inden flaskning fortyndes ginkoncentratet med vand til 40% vol.

Darnley’s View Gin citrus

Flasken er solid og tung med talrige referencer til Wemyss-klanens historiske arv. Fx årstallet 1565 på flaskens hals og klanens crest med en svane og motto “Je Pense” (I think) på etiketten. Det tykke papir til etiketten, font og flaskens vægt vidner om et produkt, hvor intet er overladt til tilfældighederne, og kun det bedste er godt nok. Flasken er med til at understrege ginnens høje kvalitet.

Tasting notes

I næsen er Darnley’s View Gin ganske klassisk med tydelige noter af enebær og citrus. Den forekommer dog mildere end andre klassiske gins på markedet.
I munden er Darnley’s View Gin blød og behagelig med kun ganske lidt alkohol burn. Men hvor aromaen er mild, er smagen anderledes kraftig og en anelse sød – dels fra hyldeblomsten men også fra enebærren. Smagen er hele vejen domineret af enebærren, men der er også tydelige florale og krydrede peber-agtige noter tilstede. Eftersmagen er lang og tør med svage noter fra angelika- og orrisrod.
Smagen er derfor ikke som de typiske juniper forward gins, man normalt forbinder med klassiske gin. I mere moderne gins (ofte betegnet som Contemporary Gins) træder enebærren lidt i baggrunden for at give plads til andre noter, men i tilfældet med Darnley’s View Gin er der nærmere tale om, at enebærren ledsages af de florale og krydrede noter. Darnley’s View Gin befinder sig derfor et sted mellem den klassiske og den moderne gin.

Darnley’s View Gin & Tonic

Ingen anmeldelse uden en G&T. Til denne semi-klassiske gin, er valget faldet på den glimrende Fever-Tree Tonic. Tonicvandens behagelige bitterhed, sødme og friske citrusnoter går godt i spænd med Darnley’s View Gins florale og krydrede noter. Ginnens enebær står tydelig frem i glasset, og tonicvandens sødme suppleres godt af ginnens florale noter. Der mangler efter min smag en anelse citrus, men det kommer man let udover, ved at garnere med en skive citron. En virkelig fremragende og velsmagende G&T.

Darnley’s View Gin label

Konklusion

Darnley’s View Gin er ligeså meget et pragteksempel på gedigen håndværk, som et kig ind i Skotlands historie. Wemyss-klanen har ikke bare været vidner til historien, de har været aktive spillere i udformningen af den.
For ginnens vedkommende er de utallige referencer til historiske øjeblikket bundet op på det faktum, at den er baseret på en gammel familieopskrift. Om dette nu også er helt rigtig, er ikke godt at vide. Det eneste jeg ved, er, at den omkringliggende historiske fortælling gør denne fremragende gin nærværende og interessant, og giver ginnen den opmærksomhed den fortjener.

Selvom Darnley’s View Gin giver indtryk af at være en traditionel og klassisk gin, er de tydelige florale noter fra hyldeblomsten med til at give ginnen et mere moderne smagsindtryk. Lidt ligesom rosennoterne i Hendrick’s Gin. Darnley’s View Gin er en glimrende gin til G&T, men prøv den også i en Gin Martini, hvor de florale noter virkelig kommer til sin ret.

Darnley’s View Gin kan købes over hele landet til omkring 300 kroner pr. stk. Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske importør, distributør og forhandler Peter B. Vin.

2 Comments on “Anmeldelse: Darnley’s View Gin

  1. Pingback: Anmeldelse: Darnley’s View Spiced Gin | En Verden af Gin

  2. Pingback: The Gins of Scotland | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: