Summerhall Distillery

Skotland forbindes typisk med whisky, haggis og trusseløse herrer i nederdele, men med åbningen af Summerhall Distillery i slutningen af 2013 har den skotske gin på ny indtaget den skotske hovedstad.

Pickering's Gin at Summerhall Distillery. Photo by Michael Sperling.Der er blevet produceret gin i Skotland i langt over 300 år, men det var først med lanceringen af Hendrick’s Gin i 1999, at den skotske gin vågnede fra sin lange dvale og viste verden, hvordan ordentlig gin skal laves. Det oplevede jeg på egen krop, da jeg havde fornøjelse af at rejse landet rundt i sommeren 2014 på en kombineret sommerferie og ginekskursion. Undervejs smagte jeg mig igennem 15-16 forskellige skotske ginner, mødtes med repræsentanter fra nogle af de nyeste skotske gin brands, og besøgte et par gindestillerier – alt sammen dokumenteret i artiklen The Gins of Scotland.

Et af de destillerier jeg fik lejlighed til at besøge, var det relativt nyåbnede Summerhall Distillery, der med den første batch af sin Pickering’s Gin tilbage i november 2013 blev det første gindestilleri i Edinburgh i mere end 150 år – og det eneste gindestilleri i hovedstaden indtil Spencerfield Spirit Company åbnede et lokalt mikrodestilleri til sin Edinburgh Gin kun syv måneder senere.

Summerhall Distillery er en del af det kreative baggårdsmiljø til det tidligere Royal School of Veterinary Studies, der siden skolens flytning til nye bygninger 2013 har huset kunstudstillinger af international klasse. Udover destilleriet huser baggården alt fra bryggeri og hackerspace til barer og atelierer. Med det spartanske og alternative layout fornemmer man straks stedets omfavnelse af det anderledes, kreative og innovative, så snart man passerer den enorme jernport ind til baggården – selv på en grå og regnvåd sommerdag.

Summerhall Distillery er etableret af Marcus Pickering og Matthew Gammell, og drømmen var først og fremmest at bringe ginnen tilbage til den skotske hovedstad. Destilleriet tæller to små lokaler på maks 50 kvadratmeter i alt. I det ene rum står destilleriets fornemste eje – en moderniseret 500-liters spansk kobbergrydedestillator ved navn Gert.
I det andet rum håndtappes og opbevares alle flasker inden de bliver distribueret ud til Storbritanniens mange glade gindrikkere.

One gin to rule them all

Destilleriet laver på nuværende tidspunkt kun ét produkt, Pickering’s Gin, der er en modificeret udgave af en gammel ginopskrift fra Bombay i Indien – fra dengang Indien var en engelsk koloni. Det var Marcus Pickerings fars gode ven, der havde arvet opskriften fra sin far. Han boede i Indien frem til 1947, hvor England afgav magten over territorierne Indien og Pakistan. Da Marcus’ far døde for et par år siden, fortalte farens ven om denne ginopskrift, han havde arvet, og hvor ærgerlig han var over, han aldrig fik taget sig sammen til at få den sat i produktion. Marcus fik opskriften, hvis han lovede at lave ginnen. Et år efter investerede Marcus alle de penge han havde arvet efter sin far i etableringen af Summerhall Distillery.

Pickering's Gin at Summerhall Distillery. Photo by Michael Sperling.

Pickering’s Gin, navngivet efter Marcus Pickering selv, er en tør, frisk og krydret gin med fremtrædende lime, enebær og koriander og underspillede noter af kardemomme, lakridsrod og krydret nelliker i både næse og mund. Den er smagsat med ni klassiske botanicals: enebær, koriander, kardemomme, angelikarod, fennikel, anis, citronskal, limeskal og nelliker.
Alkoholbasen er lavet på blandet skotsk korn, der sammen med de ni ingredienser først udblødes i den ombyggede destillator i 24 timer. Selve destillationen tager godt tre timer. Herefter skal ginkoncentratet hvile i tre måneder. Til sidst tappes og forsegles alle flasker af Marcus selv – i hånden. 

Den oprindelige opskrift som Marcus fik foræret fra farens ven, hænger i glas og ramme midt i destillationslokalet, og når tiden er rigtig skal denne opskrift produceres som en limited edition gin. Jeg smagte et testdestillat under mit besøg, og den oprindelige ginopskrift er langt mere domineret af nelliker og kardemomme end Pickering’s Gin. En glimrende ”julegin” efter min mening.

Pickering’s Gin & Fever-Tree Tonic. Photo by Michael Sperling.
Nyd Pickering’s Gin med tonic og garneret med citrongræs og grapefrugt.

Summerhall Distillery, der var officiel supporter af det traditionsrige Edinburgh Tattoo i 2014, har store planer for fremtiden. Der arbejdes på lancering af flere specialginner og etablering af et ginmuseum. Destilleriet er desuden begyndt at afholde rundvisninger, gin- og cocktailsmagninger og lignende ginarrangementer i destilleriets egne lokaler og hos nabobaren The Royal Dick, der serverer Pickering’s Gin fra tap med en pipeline direkte fra Summerhall Distillery.

Så hvis du ligesom mig har svært ved at holde dig fra Edinburgh og det skotske højland, vil Summerhall Distillery være et oplagt stoppested ved dit næste visit. Få mere inspiration til Skotlands mange ginfristelser her.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: