Tom Collins

Med Old Tom Ginnens genopstandelse de seneste par år har vi igen fået mulighed for at nyde klassiske cocktails som Tom Collins, som de oprindelig var tænkt af legendariske bartendere som Jerry Thomas.

Tom Collins med Hernö Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.Med genopblomstringen af den søde gin, Old Tom Gin, er det igen blevet muligt at hive de gamle cocktailbøger frem fra hylden, og gå på opdagelse i nogle af de klassiske cocktails.
I Jerry Thomas’ 1876-udgave af ‘The Bar-Tender’s Guide’ (første udgave er fra 1862) beskrev han tre cocktails med titlen Tom Collins – en version med whiskey, en med brandy og en med gin.

Der er gennem årene blevet gættet en hel del på, hvorfor han netop valgte at kalde dem for Tom Collins. En af de mere plausible teorier er, at cocktailen er opkaldt efter The Great Hoax of 1874 – en lille spøg der tilsyneladende greb om sig:

“In 1874, people in New York, Pennsylvania, and elsewhere in the United States would start a conversation with “Have you seen Tom Collins?” After the listener predictably reacts by explaining that they did not know a Tom Collins, the speaker would assert that Tom Collins was talking about the listener to others and that Tom Collins was “just around the corner”, “in a [local] bar,” or somewhere else near.” (Citat fra Wikipedia)

Jeg tror, man skulle have været tilstede, for at se det morsomme i denne joke, men hvis The Great Hoax of 1874 virkelig var så stort et samtaleemne på det tidspunkt, er det ganske sandsynligt, at Jerry Thomas dedikerede en cocktail til begivenheden i 1876.

Tom Collins med Tanqueray Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.
T
om Collins med Tanqueray Old Tom Gin ved lanceringen på Duck and Cover.

 En Tom Collins er som de fleste cocktails fra den periode ret simple:

  • 45 ml. Old Tom Gin
  • 30 ml. frisk citronsaft
  • 15 ml. sukkerlage
  • 60 ml. danskvand
  • Garnér med citronskal

Der er de seneste år lanceret en hel del forskellige Old Tom Gin. Det startede med Hayman’s Old Tom Gin i 2007, og siden da fulgte brands som Jensen’s Old Tom, Ransom Old Tom, Old English Gin og mange, mange flere. Senest har både Tanqueray og Hernö lavet en Old Tom. Tanqueray Old Tom Gin, der blev lanceret i Danmark tilbage i september er rent faktisk en relancering af en næsten 180 år gammel opskrift, som selveste Charles Tanqueray udarbejde tilbage i 1835.
Tanqueray Gin lineup. Photo by Michael Sperling.Hernö Old Tom Gin blev lanceret omkring 1. oktober og er en videreudvikling af Hernö oprindelige gin, Hernö Swedish Excellence Gin, hvor mængden af mjødurt er øget og sukker er tilføjet efter destillationen. Du kan læse mere om Hernö Old Tom Gin her.

Både Tanquerays og Hernös Old Tom er i den søde ende af skalaen. Men det giver et godt modspil til citronsaften i cocktailen. Hvor Tanquerays er mere klassisk i sit udtryk, er Hernös markant anderledes med tydelige florale noter fra mjødurten. Denne søde og blomstrede mjødurt giver faktisk en ret fin dimension i en Tom Collins. Cocktailen går fra at være en klassisk Tom Collins, til at være en mere moderne Hernö Tom Collins. Og jeg kan rigtig godt lide, at man kan smage ginnens særegne i de cocktails, man mikser.

Udover Hernö Old Tom Gin kan jeg anbefale Jensen’s Old Tom Gin, der udelukkende er sødet ved brug af ekstra meget lakridsrod – ingen sukker.

Tom Collins med Hernö Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.

4 Comments on “Tom Collins

  1. Pingback: Bartenderens Grundbog | En Verden af Gin

  2. Hej Michael. Skulle der ikke stå 30 ml frisk citronsaft og 15 ml simpel sirup i opskriften?

  3. Pingback: Anmeldelse: ELG No. 2 Gin | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: