TuesdayGT: En hyldest til hybenroseplukkerne

Den danske hyben står i fuld flor i øjeblikket. Så hop en tur i tornebusken efter de guddommelige hybenroser til din #TuesdayGT med Nordisk Gin og Gents Tonic.

Nordisk Gin and Tonic med hybenrosen og æble. Photo by Michael Sperling.

Da jeg for nogle måneder siden var i audiens hos Anders Bilgram i hans destilleri, Nordisk Brænderi, i Nordjylland, fortalte han om en tilbagevendende begivenhed, hvor venner, familie og andet godtfolk tropper op til den årlige hybenroseplukning i juni. En blodig plukning som skal sikre produktionen af det kommende års flasker Nordisk Gin. Der skal nemlig en del hybenroser til de godt 3000 flasker, som Anders kan producere om året. Og håndplukkede, nordjyske hybenroser smager bare bedre i en håndlavet, nordjysk gin.
I bar ærgrelse over at misse dette års hybenroseplukning, er jeg selv gået på jagt i de lokale tornebuske her i København. Rosenbladene kommer desværre ikke Anders’ gin. Til gengæld kommer de i en G&T, lavet med Anders’ gin.

Københavns hybenrose til brug i en Nordisk Gin and Tonic med hybenrosen og æble. Photo by Michael Sperling.

Nordisk Gin er lavet med botanicals som enebær, nordjyske hybenroseblomster, havtorn, hyldeblomst, svenske multebær, islandske kvanfrø og grønlandsk qajaasat. Kortsagt alt det gode fra Norden.
Ginnen er produceret i en lille kobberdestillator fra sydtyske Müller, hvor de syv botanicals redestilleres sammen med en alkoholbase bestående af 85 procent neutral alkohol og 15 procent af brænderiets egen æblebrændevin.

Kombinationen af den søde æblebrændevin, den syrlige havtorn, den fede enebær, den krydrede qajaasat og selvfølgelig den aromatiske rosen fra den håndplukkede, nordjyske hybenroseblomst giver en kraftig og ganske floral gin, med en kompleksitet som kun Anders og hans Müller-destillator kan lave det.

Som en hyldest til de mange frivillige plukkere, der hjælper Anders i hus med årets høst af hybenrosenblade, hæver jeg mit glas med en gin og tonic lavet med Nordisk Gin, den tørre schweiziske Alpe-tonic Gents Swiss Roots Tonic Water, garneret med et friskskåret rødt æble og et par hybenrosenblomsterblade. Chin, chin!

Nordisk Gin and Tonic med hybenrosen og æble. Photo by Michael Sperling.

Del din TuesdayGT under hashtagget #tuesdaygt på Facebook, Twittter, GooglePlus og Instagram.

2 Comments on “TuesdayGT: En hyldest til hybenroseplukkerne

  1. Hvordan blander du typisk en GT? Altså hvor meget gin og hvor meget tonic

    • Det kommer helt an på ginnen, Frederik. Og faktisk også tonicvanden. Jeg plejer at skænke gin og isterninger først, og derefter tilføje tonic lidt ad gangen.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: