Negroni Week

Særligt én uge er meget bedre end resten af årets uger tilsammen. Én uge i juni afholdes traditionen tro Negroni Week, hvor den klassiske italienske gincocktail hyldes i en hel uge af barer verden over. Her på En Verden af Gin kickstartes Negroni Week med tre simple twists på den lækre negroni.

I 2013 lancerede den italienske aperitif Campari og det engelske barmagasin Imbibe et tiltag, der for altid vil forandre juni måned. I en hel uge fejres den klassiske italienske Negroni gincocktail af barer over hele verden.

Negroni er en af de helt store klassikere indenfor gincocktails. Den har oprindelse i Firenze i 1919 hos den daværende Caffé Cassoni. Historien lyder, at Grev Camillo Negroni en dag bestilte en Americano ”with a bit more kick” (citat fra Diffordsguides The Bartender’s Bible to Gin). Fosco Scarselli bag bardisken imødekom Camillo Negronis bestilling ved et tilføje gin til Americano’ens vermouth rosso og Campari. Samtidig udskiftede bartenderen Americano’ens sædvanlige citrongarniture ud med appelsin. Således består en negroni i dag af lige dele gin, sød vermouth og Campari, garneret med appelsintwist.

Campari. Photo by Michael Sperling.Ugens hovedperson – den bittersøde appelsinlikør Campari

Negroni Week er selvfølgelig et reklamestunt fra både Campari og Imbibe, men som stor fan af negroni cocktailen kaster jeg mig gerne ind i hyldesten af en af de bedste gincocktails nogensinde. En cocktail med perfekt balance mellem det søde og det bitre, og et utal af nuancer af appelsin – fra den søde Sevilla-appelsin til den italienske bitre chinotto.
Desuden er det en del af konceptet bag Negroni Week, at de deltagende barer donerer en portion af salget af negronis under Negroni Week til et selvvalgt godtgørende formål. Et formål der kan være både lokale velgørende formål til globale tiltag. Bare der er tale om støtte til velgørenhed.

Let’s have a few negronis

Negroni har i flere år været en fast del af mine barbesøg. Det er en cocktail, jeg ofte bestiller, og det er min opfattelse, at det er en cocktail, der er svær at mestre. Og det til trods for, at der kun er tre komponenter, der ydermere skal tilføjes med lige dele. Det er altså i marginalerne, magien opstår.
For mig er en negroni en bittersød og koncentreret gincocktail med fremtrædende appelsinnoter, og så længe man holder sig inden for denne definition, bør der være plads til at lege lidt med Fosco Scarsellis oprindelige opfindelse. I det følgende giver jeg mine bud på tre anderledes negronis, der stadig holder sig inden for førnævnte definition.

Negroni med Four Pillars Rare Dry Gin, Dolin Rouge og Campari. Photo by Michael Sperling.

Den krydrede

 • 1 del Four Pillars Rare Dry Gin
 • 1 del Dolin Vermouth Rouge
 • 1 del Campari
 • Appelsintwist
 • Frisk laurbær- eller peberblad

Til en negroni foretrækker jeg en kraftig gin. Og med den australske Four Pillars Rare Dry Gin får man en gin på 41,8% vol. med masser af appelsin og pebernoter. Kombineret med den milde og søde vermouth Dolin Rouge og Campari får man en krydret og koncentreret negroni med masser af bittersøde appelsinnoter.
Som et lille twist på den klassiske appelsingarniture, tilføjes et friskt laurbærblad eller peberblad for at fremhæve ginnens krydrede noter.

Negroni with Hernö Navy Strenght Gin, Dolin Rouge Vermouth and Campari. Photo by Michael Sperling.

Den potente

 • 1 del Hernö Navy Strength Gin
 • 1 del Carpano Antica Formula
 • 1 del Campari
 • Appelsintwist

En negroni er en af de cocktails, der kun bliver bedre af flere procenter. Man skal med andre ord ikke være bange for at benytte f.eks. en navy strength gin på omkring de 57% vol. Men en kraftigere gin kræver en kraftigere vermouth. Derfor har jeg valgt at parre den svenske Hernö Navy Strength Gin med den kraftige Carpano Antica Formula Vermouth og den klassiske Campari.
Ginnens intense fyrrenål, sødmefulde blomst og let prikkende pebernoter er et fremragende match med Antica Formulas fede, søde og urtede smag. Et match der tøjler både ginnens høje alkoholprocent og Campari’ens voldsomme bittersøde appelsinnoter langt bedre end de fleste andre kombinationer.

Negroni med Batshit Mental Ideas Negroni-Aged Bathtub Gin, Dolin Vermouth Blanch, Mondino Amaro Bavarese, Angostura Orange bitters. Photo by Michael Sperling.

Den sommerlige

 • 1 del Mondino Amaro Bavarese
 • 1 del Dolin Vermouth Blanc
 • 1 del Negroni-Aged Bathtub Gin
 • 3 dashes Angostura Orange bitters
 • Appelsintwist

Den oprindelige opskrift lyder som beskrevet på lige dele gin, sød vermouth og Campari, men af og til er det på sin plads at bryde konventionerne, bare en lille smule. Derfor har jeg vendt det hele lidt på hovedet i denne friske og sommerlige negroni-inspirerede cocktail, hvor Campari’en er udskiftet med den noget sødere orangebitter Mondino Amaro Bavarese, som jeg fandt hos den lille og hyggelige spiritusbutik Den Sidste Dråbe på Nørrebro. Det gør cocktailen langt mindre bitter. Jeg har ligeledes udskiftet den søde vermouth med en mild og tør vermouth, hvilket jo gør cocktailen langt mindre sød.

For at frembringe en smag der bare minder om en negroni, anvender jeg en negronilagret gin fra Master of Malts ’Batshit Mental Ideas’-serie. Ginnen er en fadlagret udgave af den velkendte infuserede Bathtub Gin. Tønden som ginnen har ligget tre måneder i, er et 50-liters egetræsfad, der tidligere har været anvendt til opbevaring af negroni-cocktails. Et genialt koncept der tilfører denne sommerlige cocktail en masse negroni-egenskaber.

Afslutningsvis tilføjer jeg tre dashes af Angosturas Orange Bitter og garnerer med en appelsintwist, for at fremhæve appelsinnoterne yderligere i cocktailen.

Negroni med Batshit Mental Ideas Negroni-Aged Bathtub Gin, Dolin Vermouth Blanch, Mondino Amaro Bavarese, Angostura Orange bitters. Photo by Michael Sperling.

Der er dømt Negroni Week hele ugen. Så frem med gin, vermouth og Campari, eller tag ned på din lokale bar til en omgang italiensk cocktailnydelse. Alt sammen i en god sags tjeneste.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: