Anmeldelse: Nordisk Gin

Eksplosiv og parfumeret rosenblomst, lækker æblesødme og diskret, krydret enebær. Nordisk Gin er gin fortolket gennem en brændevinsmagers briller – en nordjysk brændevinsmagers briller.

Nordisk Gin. Photo by Michael Sperling.I 2014 fik Danmark sine første to ginner, hvor destillationshåndværk og regionale botanicals har resulteret i enestående danske spiritusser. Den ene var randersginnen Njord Gin fra Spirit of Njord, der bliver destilleret hos Brænderiet Enghaven. Den anden var Nordisk Gin fra nordjyske Nordisk Brænderi. Begge er de produkter af dygtige destillatører, der leger med definitionerne og de vide rammer for hvad gin er, kan være og bør være. Og heldigvis for det.

Et godt stykke oppe i Jylland, så langt væk, at når man som københavner kun er halvvejs, når man ankommer til Aarhus, står ejer og destillatør Anders Bilgram foran sin tyske Müller-destillator og tryller med Jammerbugtens lokale ingredienser, som han ynder at krydre sine spiritusser med.

Siden etableringen af Nordisk Brænderi i 2009 har Anders Bilgram især gjort sig i snapse og brændevine, men undervejs er det både blevet til whisky, blandt andet i form af Thy Whisky, og rom i form af Anders Skotlanders Skotlander Rum. I sensommeren 2014 var Anders endelig klar til at præsentere en helt ny dansk gin, der i højere grad er inspireret af hjemegnen end de traditionelle ginner, man typisk finder på supermarkedshylderne.

Nordisk Gin. Photo by Michael Sperling.

Med botanicals som enebær, hybenroseblomster, havtorn og hyldeblomst er Nordisk Gin som sagt stærkt inspireret af de nordjyske smags- og duftindtryk. Men Anders Bilgram er en berejst herre med adskillige ekspeditioner til de arktiske egne bag sig. Derfor finder man også svenske multebær, islandske kvanfrø og grønlandsk qajaasat i den lille kobberdestillator fra sydtyske Müller. Ydermere består 15 procent af alkoholbasen af brænderiets egen æblebrændevin, hvilket nærmest gør æble til endnu en botanical til listen. Smagsmæssigt sætter disse 15 procent i hvert fald et tydeligt aftryk på ginnen – men det vender vi tilbage til.

Nordisk Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Nordisk Brænderi i Fjerritslev i Nordjylland.

Der er noget vidunderligt og charmerende ved håndplukkede botanicals som ginnens hybenroseblomster og qajaasat. Nordisk Brænderi skrev på deres Facebookside tilbage i juni 2014, at de samlede intet mindre end 19,16 kg hybenroseblomster. Det er ikke småting, når man tænker på, hvor få gram blomst, der faktisk vokser på et hyben. Blomsterne bliver efterfølgende frosset ned, så de er klar til årets mange destillationer.

LÆS OGSÅ: Se listen over alle de danske ginproducenter og deres ginner

Ligesom Njord Gin er Nordisk Gin lavet med en 220-liters Müller Brennereianlagen-destillator – en håndlavet destillator af kobber og rustfrit stål af typen aRoMat – vis aromakolonne i den grad formår at trække smag og aroma ud af ingredienserne.
Nordisk Gin er en blanding af tre forskellige destillator, der omhyggeligt blandes til det endelige ginkoncentrat. Destillationen foregår dermed over tre omgange, hvor ginnens botanicals deles op i tre. Fx består det ene destillat af multebær, enebær, hybenrose og havtorn, der er destilleret sammen med neutral alkohol på 96% vol. Enebær, multebær og havtorn lægges ned i gryden sammen med alkoholen, og hybenrosen placeres i destillatorens vapour basket i toppen af destillatoren. Alkoholdampene passerer blomsterkurven på vej mod destillatorens top, og trækker hybenroseblomsternes smag ud. Resultatet er et fyldigt, kraftigt og aromatisk destillat.

Anders Bilgram ved sin Müller-destillator hos Nordisk Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Anders Bilgram ved sin Müller-destillator hos Nordisk Brænderi.

Tasting notes

For Anders Bilgram er det altafgørende, at Nordisk Gin først og fremmest er et produkt af Nordjylland. En spiritus der smager af Jylland, af Danmark og de urter, blomster og bær, som han omgiver sig med i det nordjyske. Der er dermed åbnet op for noget helt andet end en traditionel gin.

I næsen er Nordisk Gin overvældende floral med tydelige noter af rosen. For mig står hybenrosen tydeligst frem, men det er tydeligt, at det slet ikke er så simpelt. Bagved den tætte rosenbusk får man færten af en sødlig æble, der giver associationer til æbleskræl, og en ganske let, græsset enebær.

I munden går Nordisk Gin fra at være overvældende floral til decideret parfumeret – i ordets bedste betydning. Blomsternoterne er kraftige og insisterende, og følger smagen fra første kontakt med tunge og gane til langt ud i den flere minutter lange eftersmag. Efter den indledende eksplosive rosen følger en rund og fyldig æblesødme, en let og diskret krydret enebær, og en friskhed fra, hvad jeg forestiller mig er, multebær og havtorn.
Eftersmagen er lang og parfumeret med en kompleks blomstersmag, hvor hybenrosen igen tager kontrollen fra æblesmagen.

Nordisk Gin & Tonic

Copenhagen Gin Walk #5. Photo: Michael Sperling.

En perfekt aften består af en god Arnold-film i fjernsynet og ren Nordisk Gin i glasset. Nordisk Gin er en af de få ginner, jeg ikke bare vil anbefale folk at smage neat. Jeg vil direkte opfordre folk til det.
Men skulle man være så uheldig, at der hverken er Terminator 2 eller Total Recall tilgængelig via Netflix, er der intet andet at gøre, end at hive tonicflaskerne frem.

Mit første bekendtskab med Nordisk Gin i en Gin & Tonic var ved femte udgave af Copenhagen Gin Walk i august 2014. Anders Bilgram åbnede ginarrangementet med et foredrag om tilblivelsen af Nordisk Gin, og til lejligheden havde The Bird and The Churchkey kreeret en G&T med Nordisk Gin, Fever-Tree Tonic, garneret med frisk salvie og hindbær – en lækker, krydret og frisk drink.
Siden da har jeg leget en del med Nordisk Gin. En af favoritterne er Nordisk Gin, 1724 Tonic, garneret med æble og enebær – en G&T der leger med ginnens æblesødme og tilbagetrukken enebær. En anden favorit er The Bird & The Churchkeys jule-G&T, ‘Frida’s Ho ho ho’, med Nordisk Gin, Fever-Tree Tonic, garneret med appelsin, nelliker og rødkål. Men det kan også være en mere klassisk version med Nordisk Gin, Fever-Tree Tonic, garneret med appelsin og enebær (begge afbilledet nedenfor).

Nordisk Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.

Der er med andre ord mange muligheder for gode Gin & Tonics med Nordisk Gin, men jeg vil nu stadig opfordre til en omgang Arnold-film og et glas med neat gin.

Konklusion

Jonas Wisbech Vange skrev meget rammende i sin omtale af Nordisk Gin i artiklen ‘Gin – fra trash til trend’ i madmagasinet Gastro (nr. 96, december 2014): “Nordisk Gin er anderledes, og den diskrete enebærsmag leger med ginnens løse definitioner.”
For mig er Nordisk Gin først og fremmest godt håndværk, udført af passionerede mennesker. Men som Jonas Wisbech Vange rigtig nok skriver, leger Nordisk Gin på mesterlig vis med regel nummer ét i ginhåndbogen: “the juniper taste is predominant” (citat fra EU spirits drinks regulation in 2008, L 39/37). Bag alle blomsterne og æblerne gemmer sig en delikat og krydret enebær, der for nogen kan være svær at finde, fordi ginnens mange smagsnoter er så tæt pakket og eksplosiv. Noget der kendetegner de bedste brændevine på markedet. Nordisk Gin er gin fortolket gennem en brændevinsmagers briller – en nordjysk brændevinsmagers briller.

Nordisk Gin er stadig ved at finde sin plads på det danske ginmarked, men 2015 ser ud til at blive et godt år for Nordisk Gin, nu hvor Nordisk Brænderi har allieret sig med en dansk distributør. En flaske på 0,5 liter koster i omegnen af 399 – 449 kroner og kan købes flere steder landet over, blandt andet via Nordisk Brænderis egen webshop her: http://nordiskbraenderishop.dk/.

Nordisk Gin. Photo by Michael Sperling.

Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi. Tak for det, Anders, og tusind tak for dejlige ginoplevelser.

13 Comments on “Anmeldelse: Nordisk Gin

 1. Pingback: TuesdayGT: En hyldest til hybenroseplukkerne | En Verden af Gin

 2. Nordisk gin kan faktisk fås til overkommelige 179kr i Føtex. Literprisen er dog høj idet flasken kun indeholder 35 cl.
  Jeg glæder mig til at smage mit eksemplar.

  • Den Svinkløv Gin, man kan købe i flere af Føtexs butikker, har ikke meget med destilleriets Nordisk Gin at gøre. Nordisk Gin er sammensat af tre forskellige destillater med syv håndplukkede botanicals, hvor Svinkløv Gin er et destillat krydret med off the shelf botanicals, og derfor er den knapt så labour-intensive. Svinkløv Gin er stadig en god gin, men en helt anden gin end Nordisk Gin.

 3. Okay – så fik vi det på plads. Jeg har lige nydt ginen, og jeg mener nydt, til en tomatmad med tomater og purløg fra egen avl. Suverænt! Kan kun anbefales.

  • Det et typisk botanicals, der er indkøbt hos en forhandler, hvorimod de botanicals der er i Nordisk Gin et plukket af destillatøren selv. Alle bortset fra enebær. Det er et stort arbejde, men sikrer meget høj kvalitet af ingredienserne.

 4. Det er første gang i mange år, at vi har smidt en GTI ud i vasken. Svinkløv gin er bare ikke god. Det er nok bare at komme spredte botanicals i destillatet og vupti har vi en fantastisk gin. Jeg har svært ved at tro, at bryggeren selv har smagt sin gin.
  Nærum og omegens gin klub

 5. Pingback: Anmeldelse: ELG No. 2 Gin | En Verden af Gin

 6. Pingback: Anmeldelse: Mosgaard Red Love Gin – En Verden af Gin

 7. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

 8. Pingback: Copenhagen Gin Walk returns! – En Verden af Gin

 9. Pingback: Anmeldelse: Mosgaard Filippa Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: