Anmeldelse: Brecon Gin

Wales har længe været whiskyland, men Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin fra whiskydestilleriet Penderyn Distillery er begge eksempler på, at der bestemt findes ginperler i det whiskydominerede land.

Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.Mit første bekendtskab med Penderyn Distillerys to ginner, Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin, var med den virkelig morsomme anmeldelse fra det engelske ginsite GinFoundry.com. Efter timers research og kommunikation med de gode folk hos Penderyn Distillery, måtte de simpelthen opgive at blive klogere på de to Brecon-ginner. Svarene på deres spørgsmål pegede i alle retninger. Medarbejderne var tydeligvis ikke helt enige om, hvor den bliver produceret, hvordan den bliver produceret og hvornår den blev lanceret. Og jeg må sige, at informationsniveauet ikke er blevet meget bedre på de to år, der er gået, siden Gin Foundry forsøgte sig. Læs den morsomme anmeldelse fra GinFoundry.com her.

Penderyn Distillery er bedst kendt for sin whisky, men de laver faktisk også gin. Hele to ginner er det blevet til: Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin. Meget tyder på, at begge ginner blev lanceret  i 2007, angiveligt for at sikre destilleriet en nogenlunde indtægt, imens deres Penderyn Single Malt Welsh Whisky lå og modnede i fadene – en praksis mange whisk(e)y-producenter har udøvet gennem ginhistorien.

Brecon Botanicals Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Der synes dog at være uenighed omkring produktionsmetoden. Det er lidt uvist, om Penderyn Distillery rent faktisk selv producerer ginnerne. GinFoundry.com mener at vide, at Penderyn ikke selv producerer ginnen, men i stedet får leveret ginkoncentratet fra et eksternt destilleri, og dermed kun fortynder og tapper ginnerne. Men den velansete ginbog Diffordsguide to Gin mener, at Penderyn Distillery selv står for det hele. Desværre er det ikke lykkes at få Penderyn i tale om de faktiske produktionsforhold. For mig lyder det dog usandsynligt, at Penderyn ikke selv står for det hele. De har udstyret, pladsen og den fornødne viden til at producere spiritus på deres whiskydestilleri, så hvorfor i alverden skulle de få den produceret hos et andet destilleri?
Ser man The Spirits Business’ billedserie ‘Penderyn Distillery in Pictures’ fra den 23. september 2015, der er lavet i forbindelse med destilleriets udvidelse med flere destillatorer, er det svært at tro, at Penderyn ikke selv producerer Brecon Gin. “All that needs to be added is ready-malted grain”, står der under billede nummer 1. Til billede nummer 11 ser man følgende billedetekst: “The brand’s visitor centre demonstrates the botanicals used in the production of Brecon Gin, while FIVE Vodka is also produced on site.” Igen står der ikke direkte, at Brecon Gin er produceret af Penderyn, men meget tyder på det.

Brecon Special Reserve Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Brecon Special Reserve Gin

Penderyn er dog ganske klare i spyttet, når det kommer til hvilke botanicals, Brecon Special Reserve Gin er tilsmagt med. Der er tale om ti ganske traditionelle ginbotanicals: enebær, korianderfrø, citronskal, appelsinskal, kvan, orrisrod, lakridsrod, muskatnød, cassiabark og kanel. Ginnen er fortyndet ned med lokalt, walisisk kildevand til en endelig alkoholstyrke på 40% vol.

Tasting notes

Til trods for de 10 ingredienser er Brecon Special Reserve Gin ganske enkel i sit udtryk.
Næsen er domineret med en tydelig citruskrydret korianderfrø, citron og en mild enebær. Duften er mild og rund uden de helt store armbevægelser.
Enebærren er bærende fra start til slut i smagen, men der er både citrus, tydelig krydret smag af kanel-, peber- og korianderagtigenoter, men man aner også en anelse florale noter i baggrunden. Eftersmagen er kortvarig med noter af lakridsrod, enebær og appelsinskal.

Brecon Botanicals Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Brecon Botanicals Gin

Penderyn Distillerys anden gin, Brecon Botanicals Gin, er et noget større mysterium. Meget tyder på, at ginnen er tilsmagt med otte botanicals, der ligesom søsterginnen, stammer fra “the four corners of the world”. Meget nærmere kommer vi desværre ikke den eksakte liste af botanicals. Men til gengæld er Brecon Botanicals Gin kun fortyndet ned til 43% vol., hvilket er en klar forbedring i forhold til Brecon Special Reserve Gins kun 40% vol.

Tasting notes

Næsen i Brecon Botanicals Gin er noget mere kraftig og krydret end Brecon Special Reserve Gin. Der er en hel del kanel og citrus at spore i duften.
Smagen er blød og behagelig med en hel del krydret enebær-, kanel- og pebernoter, med sekundære noter af citrus og jordede noter – lakridsrod og kvanrod.

Brecon Gin & Tonic

Med Brecon Special Reserve Gin og Brecon Botanicals Gin vil jeg gå i to vidt forskellige retninger. En urtet og en sødlig retning.

Brecon Special Reserve Gin, 1724 Tonic, korianderblade og limeskal. Photo by Michael Sperling.

Til Brecon Special Reserve Gin foretrækker jeg en sød tonicvand a la 1724 Tonic eller Indi Tonic. Det giver en let drikkelig og ganske læskende G&T. Den fremtrædende sødme kan i dette tilfælde få lidt modspil i form af lidt korianderblade, der vækkes og placeres mellem isterningerne, og lidt revet limeskal, der placeres i drinkens overflade for maksimal effekt i næsen.
Det er en ganske anderledes G&T, men helt i tråd med den spanske tradition om læskende, forfriskende og smukke gintonicas.

Brecon Botanicals Gin fortrækker jeg en mere urtet tonicvand. Derfor har jeg valgt Fever-Tree Mediterranean Tonic, der bringer ganske lidt timian, basilikum og citrus med til drinken. Garnér med en kanelstang for den optimale nydelse.

Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Konklusion

Penderyn Distillerys to ginner, Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin, er tilsyneladende et af ginkategoriens store mysterier. Det er uvist, om destilleriet selv producerer ginnen eller om de får den lavet af et eksternt destilleri, men destilleriets netop overståede udvidelse indikerer dog, at de med al sandsynlighed selv producerer alle deres spiritusser. Måske startede Penderyn med at få produceret ginnerne eksternt, men har efter udvidelsen taget hele produktionen in house nu.
Det er heller ikke helt klart, hvilke botanicals Brecon Botanicals Gin er tilsmagt med.

En ting står dog helt fast. Der er ret stor forskel på de to ginner. Og at de begge faktisk er glimrende “hverdagsginner” – forstået på den måde, at de smager udmærket, men hverken revolutionerer min G&T eller ginkategorien som helhed.

Både Brecon Botanicals Gin og Brecon Special Reserve Gin kan købes på det danske marked. Brecon Special Reserve Gin  fandt jeg dog under en tur til Spanien og Brecon Botanicals Gin har jeg fået tilsendt af den danske importør og distributør CRT Spirits. Tak for det.

2 Comments on “Anmeldelse: Brecon Gin

  1. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

  2. Pingback: Gin & Oysters | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: