Ny ginserie fra Nyborg Destilleri

Fyns rom- og whiskyproducerende perle, Nyborg Destilleri, lancerer nu en serie på tre ginner, der både omfavner og udfordrer hvad de fleste forbinder med den trendy enebærspiritus.

nyborg-destilleri-10Frost Gin, Mist Gin og Dew Gin fra Nyborg Destilleri. Foto af Michael Sperling.

Under titlen ”Danmarks største mikrodestilleri” åbnede Nyborg Destilleri i juni 2017 portene til deres imponerende faciliteter i det tidligere lokomotivværksted på havnen i Nyborg. Ser man bort fra, at et destilleri med hele to destillatorer á 4000 liter næppe bør kaldes et mikrodestilleri, er der ingen tvivl om, at både passionen og ambitionen ikke fejler noget for det nye destilleri.

Nyborg Destilleri er ejet af  Nicolai og Niels Rømer, der også står bag Ørbæk Bryggeri. De 125 år gamle værkstedshaller er de seneste par år blevet totalrenoveret, og huser i dag ikke bare det store destilleri, men også en restaurant, der ligesom destilleriet går all-in på økologi. Planen er at producere godt 40.000 liter whisky om året, og dertil kommer produktion af rom, akvavit, snaps og heldigvis også gin. Sidstnævnte har destilleriet netop præsenteret for første gang ved en storstilet og festlig aften i destilleriets restaurant og bar, komplet med rundvisning, mad, cocktails og glade mennesker, anført af Nyborg Destilleris entusiastiske master blender og marketingsmanager, Kim Møller-Elshøj.

nyborg-destilleri-5nyborg-destilleri-3Kim Møller-Elshøj viser rundt i destilleriet. Fotos af Michael Sperling.

Nyborg Destilleri holder sig bestemt ikke tilbage, hvad angår både kvalitet og ambition. Nok derfor er destilleriet hoppet ind på ginscenen med hele tre nye ginner: Dew Gin, Frost Gin og Mist Gin. Tre meget forskellige ginner, der på hver sin måde blander klassiske og utraditionelle ingredienser, til hvad der roligt kan betegnes som alt andet end klassisk gin – uden at de på nogen måde går over stregen for, hvad man normalt forstår ved gin.

nyborg-destilleri-6Hele to 4000-liters pot stills fra tyske Arnold Holstein. Foto af Michael Sperling.

Første gin er den blomstrede Dew Gin på 43,5% vol. Udover traditionelle ginbotanicals er den tilsmagt med violer, hyldeblomst og agurk. En gin der gør sig godt med tonicvand som Fever-Tree Elderflower Tonic, og mere traditionelle tonicvand som Fever-Tree Indian Tonic, Thomas Henry Tonic, garneret med grapefrugtskive, hindbær, brombær, citronskive, agurk eller måske en appelsinskal.

Med Frost Gin bliver der skruet op for både procenterne og friskheden. Ginnen ligger 46% vol. og er tilsmagt med blandt andet mynte og eucalyptus. Det giver ginnen en vanvittig, nærmest mentol-agtig, friskhed, hvor eucalyptussen hiver mynten helt frem i smagen, uden at det går for meget udover smagen af enebær. Frost Gin gør sig rigtig godt med en tør tonicvand som Gents Swiss Tonic, eller en let urtet tonicvand som Fever-Tree Mediterranean Tonic, garneret med fx appelsinskal, rosmarin eller citronskal.

Den tredje gin, Mist Gin, er en såkaldt Navy Strength Gin på hele 57% vol., og den er nok den mest udfordrende gin i serien. Mist Gin er blandt andet tilsmagt med tang og salturt, hvilket giver en fremtrædende duft af hav og skaldyr, og en ret kompleks smag fyldt med fuldfed enebær og let saltet hav, der giver associationer til den østfynske kyststrækning en rå og vindblæst efterårsdag.
Bland Mist Gin med fx Aqua Monaco Tonic Water og garnér med grapefrugtskive, citronskive eller salturt.

nyborg-destilleri-9Mist Gin fra Nyborg Destilleri. Foto af Michael Sperling.

Nyborg Destilleris nye ginserie er bestemt en flot tilføjelse til den danske ginscene. Der er ikke ligefrem tale om en revolutionerende eller innovativ lancering, men bestemt noget man kan se frem til at kaste sig ud i.
I første omgang bliver Dew Gin, Mist Gin og Frost Gin produceret hos Ørbæk Bryggeri, men Nyborg Destilleri er klar til at overtage produktionen af de tre ginner, så snart salget tager fart.

nyborg-destilleri-7nyborg-destilleri-1Nyborg Destilleri. Nederst: master blender Kim Møller-Elshøj. Foto: Michael Sperling.

One Comment on “Ny ginserie fra Nyborg Destilleri

  1. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: