Med ingredienser som lyng, porse og mælkebøtte er den skotske Caorunn Gin en anderledes kompleks gin, der nærmest er umulig at drikke ren, men til gengæld fungerer himmelsk i en Gin & Tonic.
Superstjernen i det skotske højland har altid været den gyldne whisky. Det er der dog nok ikke noget, der kan lave om på foreløbig. Men i disse år træder ginnen ud af storebrorens skygge til fifteen minutes of fame. Med Henrick’s Gins sejrsgang i hele verden har den skotske gin fået momentum og har givet plads til mere eksperimenterende gin som Caorunn.
Lad der ikke være nogen tvivl. Jeg elsker storytelling, når det kommer til markedsføring af produkter. Det er en effektiv måde for producenten at adskille sit produkt fra andre lignende produkter. Og Caorunn er ingen undtagelse: Produceret hos Balmenach Distillery midt i det skotske højland er Caorunn Gin dybt forankret i den keltiske tradition med brug af lokale ingredienser fra de omkringliggende bjerge og glens.
I destillationen indgår seks traditionelle ingredienser: enebær, korianderfrø, appelsinskal, citronskal, angelikarod, cassiabark, samt fem lokale ingredienser der er håndplukket i den nærtliggende dal, Haughs of Cromdale:
- Rønnebær: Det oldgamle keltiske navn for rønnebær er caorunn [ka-roon] og har givet navn til ginnen. Det lille røde bær er nøgleingrediensen i ginnen (lige efter enebær, selvfølgelig).
- Lyng: Det højlandske landskab er beklædt med lyng og skulle eftersigende have en honninglignende aroma.
- Porse: Kaldet Bog Myrtle på engelsk har en parfumeret duft og bidrager med en let sødme til ginnen.
- Mælkebøtte: Har i mange år været en fast del af det keltiske køkken som en krydderurt. Bidrager med en skarphed i eftersmagen.
- Coul blush æbler: Denne lokale æblesort er i nyere tid gået i glemmebogen. Populære sorter som cox orange og granny smith har overvundet lokalbefolkningens opmærksomhed. I dag vokser coul blush æblerne vildt i højlandet. I ginnen bidrager det med en frisk æblesødme til at afstemme de øvrige ingredienser.
Caorunn er destilleret igennem et specielbygget horisontalt kobberkammer kaldet Copper Berry Chamber, hvor ingredienserne ligger i bakker. Alkoholdampene passerer dette kammer og opsamler aroma og smag før de kondenserer til koncentreret gin. Denne unikke destillation har været benyttet af Balmenach Distillery til gindestillation siden 1920’erne.

Tasting notes
Først og fremmest er Caorunns flaske et kunststykke i sig selv, hvor det femstjernede symbol for de keltiske ingredienser kommer til udtryk i både flaskens form og logo.
Næsen er fyldt med citrus og frisk enebær, nærmest som fyrrenåle på en vinterdag. Dertil kommer en frisk sødme fra æblerne og muligvis også fra rønnebærrene.
Caorunn er en utrolig svær gin at have med at gøre i en smagning, fordi den indeholder ingredienser, som de fleste mennesker ikke har smagt. Jeg ved, hvordan lyng dufter, men ikke hvordan det smager. Det samme gør sig gældende for mælkebøtte og porse.
På paletten er enebærren tydelig med en lille smule citrus. Den kraftige smag af alkohol er meget tydelig (næsten for tydelig) til at starte med, især når smagen af enebærren aftager. Til gengæld efterfølges den af en lang og behagelig eftersmag af først en mentolagtig friskhed efterfulgt af en let sødme (formentlig fra lyngen). Hvor lyng, porse og mælkebøtte præcis kommer til udtryk, må jeg være svar skyldig. Men der er ingen tvivl om, at det er en smagskonstruktion, der er meget særlig for Caorunn.
Perfekt til en Gin & Tonic
Den kraftige smag af alkohol gør Caorunn uegnet til at drikke ren. Man skal være lidt af en passioneret gin-drikker, for at synes det er en behagelig oplevelse. Til gengæld fungerer Caorunn virkelig godt sammen med tonicvand som Fever-Tree og Fentiman’s, der bidrager med en tydelig citrus til en Gin & Tonic. Frem for at garnere med en skive citron, så prøv med et par skiver rødt æble. Efter få minutter mildner sødmen fra æblerne den fremtræden alkohol, og du får en velsmagende og frugtig Gin & Tonic.
-
På flaskens label kan man se hvordan caorunn udtales korrekt på keltisk.
Konklusion
Caorunn er en fabelagtig drik, der smager som ingen anden gin på markedet. Men den er for kraftig i alkoholen til at nyde ren. Til gengæld er der muligheder for at opleve en Gin & Tonic, som du aldrig har fået den før.
Caorunn Gin føres af en lang række forhandlere på det danske marked. Mit eksemplar er købt hos Vinspecialisten på Islandsbrygge i København for omkring 300 kroner.
11 thoughts on “Anmeldelse: Caorunn Gin”