Meget mere agurk til din gin

Det engelske agurkefænomen, Qcumber, har ramt Danmark, og vil uden tvivl sætte sit præg på den kommende sommer, vi alle går og hepper på. Men det er langt fra alle gin, der matcher denne usædvanlige agurkesodavand.

Qcumber Sparkling Water vs. Gin. Foto: Michael Sperling.Qcumber beskriver sig selv som “A versatile drink, great on its own but also perfect as a mixer for gin, vodka and Pimms” (link), og da den danske importør af Qcumber opfordrede mig til at smage den sammen med gin, er jeg jo ikke typen, der holder mig tilbage. Med 46 forskellige gins i skabet i skrivende stund (og oven på skabet, og ved siden af skabet), er der nok gin at udfordre Qcumber med.

Qcumber Sparkling Water er lavet på naturlig agurkeessens og kildevand fra Radnorshire i Wales, og selvfølgelig også en masse sukker, men ingen kunstige sødemidler, farve eller anden form for møg.
Den anbefales både som stand alone sodavand, som en af to hovedingredienser i long drinks a la Gin &Tonic, i Gin Mule, Gin Rickey m.fl., og som en af flere ingredienser i lidt mere avancerede cocktails.
Som sodavand er Qcumber faktisk overraskende velsmagende og forfriskende. Det er en sodavand i den søde ende af skalaen, men ikke mere end de fleste andre sodavand på markedet. Man bliver virkelig overrasket over, hvor meget den smager og dufter af agurk. Det er en ret speciel oplevelse, første gang man stifter bekendtskab med den.

Gin versus Qcumber

Jeg har fra flere sider hørt meget godt om kombinationen af Qcumber og gin. Særligt kombinationen med Geranium Gin. Med det som udgangspunkt, besluttede jeg mig for at udfordre Qcumber med nogle helt andre gin, hvor man kommer lidt ud i krogene af de forskellige smagsprofiler. Valget faldt på den vanvittige, spanske No. 0 Gin, den elegante, engelske Tarquin’s Gin, den tyske Berlin Dry Gin fra Berliner Brandstifter og til sidst en klassisk London Dry Gin i form af Fifty Pounds Gin.

No. 0 Gin, Tarquin's Gin, Berlin Dry Gin, Fifty Pounds Gin versus Qcumber Sparkling Water. Foto: Michael Sperling.

No. 0 Gin & Qcumber

Jeg indrømmer, at kombinationen mellem No. 0 Gin og Qcumber var noget af et sats. Der er ikke meget, der kan hamle op med No. 0’s meget parfumerede, blomstrede noter. Den er skræddersyet til de spanske tonicvand, der ofte er noget sødere og frugtigere i smagen, men også milde i kininen. Det gør den blandt andet ved en ekstra skarp floral profil og tilføjelse af naturlig kinin direkte i ginnen. Det fungerer rigtig godt med tonicvand som 1724 Tonic og Indi Tonic, men knapt så godt med Qcumber. Det bliver alt for sødt, alt for parfumeret, og alt for underligt med den bitre kinin.

Tarquin’s Gin & Qcumber

Garneret med en skive lime, fungerer kombinationen mellem Tarquin’s Gin og Qcumber udmærket. Tarquin’s Gin fra Cornwall i England er, hvad jeg vil kalde en elegant, delikat, velafbalanceret, men også skrøbelig gin. Der er ikke så meget power på noterne, og ginnen har lidt svært ved den meget søde agurkesodavand. Limeskiven gør en stor forskel, men det blev aldrig andet end næsten godt.

Tarquin's Gin versus Qcumber Sparkling Water. Foto: Michael Sperling.

Berlin Dry Gin & Qcumber

Dette var uden tvivl den bedste kombination i dette setup. Den hyldeblomsttunge Berlin Dry Gin fungerer mod alt forventning ret godt sammen med Qcumber. Begge parter er meget søde i smagen, men sammen med en skive lime, er resultatet virkelig godt. Det hjælper selvfølgelig også lidt, at agurk faktisk indgår som ingrediens i Berlin Dry Gin.

Fifty Pounds Gin & Qcumber

Den solide og klassiske Fifty Pounds Gin kan faktisk et eller andet – også når den blandes med Qcumber. Igen blev duoen ledsaget af en skive lime, og selvom begejstringen ikke nåede niveauet fra kombinationen med Berlin Dry Gin, er vi faktisk ude i noget ret fornuftigt her. Den fremtrædende enebær i Fifty Pounds Gin, giver sodavandens sødme et godt modspil. Det er meget sødt, men også meget velsmagende.

Agurk. Qcumber Sparkling Water. Foto: Michael Sperling.

Kan også anvendes til cocktails

Der er ingen tvivl om, at Qcumber ikke kan parres med hvilken som helst gin. Men det har overrasket mig, at en gin som Berlin Dry Gin faktisk er et godt match. Der er endnu en del gin i skabet, der skal leges med, men næste skridt må være at kaste mig ud i en Qcumbers egne anbefalinger (link) til brug i cocktail. Jeg tænker The Quke med mintblade, agurk, sukker, gin og selvfølgelig Qcumber Sparkling Water.

Jeg har indtil videre kun set Qcumber i Irma, men mon ikke den vil være at finde i flere supermarkeder i løbet af foråret.

3 Comments on “Meget mere agurk til din gin

  1. Pingback: Bartenderens Grundbog | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: