Anmeldelse: No. 0 Gin

No such thing as too much of a good thing. Der er kommet mange vanvittige gin-ting ud af Spanien de seneste år, men No. 0 Gin tager pokalen med sin parfumerede lavendel. Af en eller anden grund er jeg dog helt vild med den.

No. 0 Gin. Photo: Michael Sperling.Der findes ikke mange ting, der slår at sidde under den bagende sol på et torv i Barcelona med en kæmpe gin and tonic foran sig. Den spanske gin-kultur er bare noget helt særligt. Der er tale om den spanske version af G&T, der i Spanien kaldes gintonica. Det indebærer servering i store bourgogneglas på størrelse med bowler, isterninger så store som isblokke, 50/50 gin og tonicvand, og masser af garniture af diverse citrusfrugter, blomster, krydderurter og bær. Det er festligt, flamboyant og yderst velsmagende.

Hvordan denne spanske version af en gin and tonic opstod, er der lidt delte meninger om. Det forlyder, at der i starten af 2000’erne voksede en tradition blandt restauranter og barer i Baskerlandet, hvor gæsterne selv kunne vælge mellem et hav af garniture til deres G&Ts. Traditionen fandt på et tidspunkt vej til Dicken’s Bar i San Sebastian, hvor kokkene netværkede over en god Gin & Tonic. Senere fulgte den verdenskendte og hedengangne restaurant El Bulli trop, med fyraftens-G&T for personalet i restaurantens bar.
Fra de spanske toprestauranter har rygtet om den forfriskende drinks fortræffeligheder spredt sig hastigt, og i dag er Spanien det tredje mest gin-drikkende land i verden.

Dette har selvfølgelig også resulteret i et stadigt stigende antal af spanske gin og tonicvand. Og spansk gin er meget anderledes, end dem vi forbinder med USA, England, Frankrig og Tyskland. Spansk gin kan være en anelse mere sprittet end andre gin. De er ofte rasende billige. Og så går spanierne langt mindre op i, at gin fortrinsvis skal smage af enebær. Der er typisk fokus på andre noter. Fx Gold 999.9 Gin (guldfarvet flaske) med fremtrædende appelsin, Gin Mare med fremtrædende rosmarin, timian, basilikum og oliven, Cool Gin med fremtrædende smag af bær og vanilje, og endelig har vi No. 0 Gin med fremtrædende og overdøvende smag af lavendel.

No. 0 Gin top. Photo: Michael Sperling.

Det er ikke unormalt at anvende blomster i gin. Hverken i Spanien eller andre lande. Fx er hyldeblomst en ofte anvendt ingrediens. Men det er de færreste, der går så langt som No. 0 Gin, når det kommer til blomster.

No. 0 Gin (Number Zero Gin) er faktisk produceret i Frankrig efter London Dry Gin-stilen. Den er på alle måder en anderledes gin, der går all in på gintonica-området. De fleste ingredienser holdes af en eller anden grund hemmelige, men på det officielle website listes følgende syv ingredienser: enebær, korianderfrø, orrisrod, kanel, angelika, lavendel og endelig kinin. Ja, du læste rigtig; No. 0 Gin er infuseret med peruviansk cinchonabark. Selvom det er første gang, jeg har set kinin direkte i en gin, så giver det faktisk rigtig god mening, når man ser på den kontekst, ginnen konsumeres i. Med de spanske gintonica er der ikke bare kommet helt særlige spanske gin. Der er også opstået en spansk version af tonicvand, der er frugtig, sød og mild i kininen. Derfor giver det rigtig god mening med en gin, der leverer ekstra kinin til drinken. Men det er selvfølgelig begrænset med drinks og cocktails, hvor man ønsker den bitre kinin.

No. 0 Gin Label. Photo: Michael Sperling.

Tasting notes

Aromaen er let, mild, og fuldstædig domineret af lavendel. Der er ikke meget enebær eller andre noter at finde i næsen. I munden er spiritussen faktisk ret behagelig. Den er knapt så sprittet som først antaget. Ginnen er frisk og behagelig med fremtrædende florale noter fra især lavendel, men også fra orrisrod. Til gengæld skal man lede lidt efter enebærren. Men den er der. Dybt nede bag den voldsomme lavendel findes der faktisk lidt enebær.
Jeg vil faktisk gå så langt som at kalde No. 0 Gin for en decideret parfumeret gin – men på den gode måde. Eftersmagen er domineret af den bitre kinin og lette noter af rod og jord, lidt som en lakridsrod uden sødmen.

No. 0 Gin & Tonica

Der gives tre glimrende, men en anelse avancerede forslag til Perfect Served G&T på det officielle website: No. 0 Citrus Gin and Tonic med afbrændt citrusskal og timian; En G&T med japansk grøn te; Og endelig en G&T med lime- og citronskal, orange bitter og brombær. Det skal helt klart undersøges nærmere på et tidspunkt.
Denne gang har jeg dog kastet mig ud i et miks med den sødeste, mildeste og frugtigste spanske tonicvand over dem alle: 1724 Tonic. Det er en tonic, hvor kinin-bitterhed er så nedtonet, at den vil have godt af et ekstra skud kinin fra No. 0 Gin. Til at toppe drinken af, har jeg garneret med jordbær og enebær. Det er sødt, forfriskende, smukt og voldsomt blomstret. Men det smager virkelig godt, også selvom det ikke er lykkes at tøjle ginnens parfumerede lavendel.

No. 0 Gin and Tonica. Photo: Michael Sperling.

Konklusion

No. 0 Gin har taget alt, hvad der kendetegner spansk gintonica, og ganget det med 10. Den er blomstret i en sådan grad, at den er decideret parfumeret. Og enebærren er nedtonet i en sådan grad, at jeg faktisk er i tvivl om, den overhoved overholder EU’s regler for gin (link). Men af en eller anden grund er jeg helt vild med No. 0 Gin. Den er håbløst ude af balance, og fuldstændig umulig at anvende til andet end gin and tonics, men alligevel vender jeg konstant tilbage til den. Jeg kan kun anbefale alle at finde en flaske, næste gang man befinder sig i Spanien.

Flasken til denne anmeldelse har jeg købt under en tur til Barcelona for den nette sum af 200 kroner (0,7 liter). Gotta love Spain. Og hvis du selv sidder med sommerplaner om en tur til Barcelona, bør du tage et kig på min rejseguide til byens mange gin-oplevelser her.

2 Comments on “Anmeldelse: No. 0 Gin

  1. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

  2. Pingback: 5 udsøgte Gin & Tonics | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: