Langt størstedelen af alt gin bliver drukket sammen med tonicvand. Først når man har smagt en G&T, hvor gin, tonicvand og garniture passer perfekt sammen, forstår man hvorfor. Her er mine fem bud på gode G&Ts.
Her kommer mit bud på fem gode G&Ts, hvor matchet mellem gin, tonicvand og garniture fungerer ekstraordinært godt. Indrømmet, at det ofte er mere held end forstand, når jeg leger med drinkens tre komponenter, og det går oftere galt end godt. Men nogen gange er man heldig at ramme plet.
1. Pickering’s Gin & Fever-Tree Tonic
Edinburghs første destilleri i næsten 150 år åbnede i november 2013. Første produkt er Pickering’s Gin, der indeholder ni klassiske gin-botanicals, og har fremtrædende noter af sprød enebær, korianderfrø og citrongræs.
Folkene bag Pickering’s Gin foreslår selv, at man garnerer med enten citrongræs eller grapefrugt, men for mig fungerede det allerbedst med begge i glasset på samme tid. Dertil kommer den bedste all round tonicvand på markedet i øjeblikket, Fever-Tree Tonic Water:
Ingredienser:
- 4 cl. Pickering’s Gin
- En halv citrongræs skåret på langs
- En halv skive rød grapefrugt
- Top op med Fever-Tree Tonic Water
Servér i et afkølet highballglas fyldt med isterninger.
2. Gin Mare & 1724 Tonic
Spaniens absolutte top gin, Gin Mare, er et fast element i mit ginskab. De seks traditionelle botanicals, og de fire middelhavsingredienser: rosmarin, timian, basilikum og oliven, kombineret med det gode håndværk og det smukke design, er bare noget helt særligt, og giver uanede muligheder for nydelse.
Gin Mare gør sig exceptionelt som ledsager til mad – især kolde tapasretter hvor rosmarin, timian, basilikum eller oliven indgår som smagselementer.
Min favorit G&T med Gin Mare serveres med den søde og frugtige 1724 Tonic Water.
Ingredienser:
- 5 cl. Gin Mare
- En tynd skive appelsin
- En kvist af enten timian eller rosmarin
- Top op med 1724 Tonic Water
Hemmeligheden her er at anvende 50/50 gin og tonicvand – præcis som man gør i Spanien. Servér i et afkølet bourgogneglas med store isterninger.
3. Ferdinand’s Saar Dry Gin & Gents Tonic
Denne lille tyske Ferdinand’s Saar Dry Gin fra den Sydtyske delstat Saarland er noget af det mest sublime og nyskabende, der endnu har ramt ginkategorien. Ferdinand’s er en landsbrugsgin hvor størstedelen af ingredienserne er fra egen avl. Det gælder både for alkoholbasen, for de fleste af de tredive økologiske botanicals, og for den rieslingvin, ginnen er blevet infuseret med.
I kombination med den bitre schweiziske alpe-tonic, Gents Swiss Roots Tonic Water, sker der noget helt særligt. Gents Tonic indeholder rod fra alpeblomsten Gentiana Lutea, og er sødet med sukkerroer. Den er anderledes og samtidig velegnet til de fleste gin.
Ingredienser:
- 4 cl. Ferdinand’s Saar Dry Gin
- En kvist frisk timian
- To tynde skiver lime
- Top op med Gents Tonic
Servér i et afkølet highballglas fyldt med isterninger.
4. No. 0 Gin & Indi Tonic
Den er parfumeret og en anelse sprittet. Alligevel vender jeg gang på gang tilbage til den spanske No. 0 Gin. Udover den voldsomme mængde lavendel, er No. 0 Gins genistreg brugen af kinin. Som den eneste gin på markedet (hvad jeg ved af) er No. 0 Gin infusionen med peruviansk kinabark. Det smager meget specielt, men det giver rigtig god mening, når man tænker på, at de spanske tonicvand ofte er meget søde, frugtige og milde i bitterheden. No. 0 Gin ankommer derfor til festen med sin egen bitterhed.
No. 0 Gin kan anbefales i kombinationen med den spanske Indi Tonic – en destilleriet tonicvand med masser af sødme og kraftig citrus.
Ingredienser:
- 5 cl. No. 0 Gin
- 4 enebær
- 2 hindbær
- Rabarberstrimmel
- Top op med Indi Tonic
Ligesom med Gin Mare, bør man anvende 50/50 gin og tonicvand – præcis som man gør i Spanien. Servér i et afkølet rødvinsglas med masser af isterninger.
5. Letherbee Gin & Fever-Tree Tonic
Den krydrede Letherbee Gin fra Chicago er virkelig kommet bag på mig. Det simple ydre står i skarp kontrast til det komplekse indre. Letherbee Gin har tydelige noter af enebær, fennikel, koriander og sprød citronskal, og så er den på hele 48% vol. Letherbee er et amerikansk monster – på den gode måde, altså.
Ingredienser:
- 4 cl. Letherbee Gin
- 1 rosmarinkvist
- 1 skive appelsin
- Top op med Fever-Tree Tonic
Servér i et stort afkølet tumblerglas fyldt med isterninger.
Få mange flere tips til gode match
Rækkefølgen på ovennævnte tonicvand er helt tilfældig og tallene er derfor ikke udtryk for prioritering. Der er tale om fem af mine yndlings-G&Ts.
Du kan finde mange flere tips til gode match mellem gin og tonicvand på min artikel om tonics på det danske marked, her. Artiklen bliver løbende opdateret, når nye tonicvand rammer de danske hylder.
Tak for en fantastisk blog!
Jeg har endnu ikke haft held til at finde Indi&co tonic i København – hvor har du fundet dem? På forhånd tak for hjælpen:-)
Hej Martin. Det er noget tid siden, jeg sidst har været på jagt efter den. Men sidste år købte jeg den hos Holte Vinlager og hos Helges Ost på Værnedamsvejs i København. Og jeg håber de stadig fører den, for det er en fremragende tonicvand.
Hej Michael! Tusind tak for rådet – Holte Vinlager havde Indi Tonic! Igen tak for en super blog, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. God weekend!
Hej Michael – tusind tak for rådet. Holte Vinlager har stadig Indi Tonic! Igen tak for en super blog, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. God weekend.