Anmeldelse: Kimerud Distilled Gin

Ginfeberen er så småt ved at indtage de norske fjelde. Senest har brænderiet Kimerud lanceret en gin, der ved brug af lokale, norske botanicals som rosenrod og valnød tager skridtet fuldt ud med en håndlavet spiritus med et særligt norsk præg.

Kimerud Distilled Gin. Photo by Michael Sperling.Norge har ligesom Danmark været lang tid om at omfavne ginnen. Jeg kender faktisk kun til to norske ginner: Hammer London Dry Gin og Star Dry Gin. Begge er ganske udmærkede men også aldeles traditionelle. Men med lanceringen af Kimeruds Distilled Gin ser 2014 ud til at være året, hvor den norske håndværksgin kan få sit helt store gennembrud.

Kimerud Gård, der ligger godt 35 kilometer sydvest for Oslo, er et familieejet destilleri, der blev etableret tilbage i 2007. Destilleriet er først og fremmest kendt for den krydrede Herbal Harmony og de lækre likører, Raspberry Elixir og Cherry Elixir. Og nu har de så udvidet sortimentet med en gin.
Destilleriet dyrker deres egne økologiske urter, bær og andre botanicals på selve gården til brug i alle deres spiritusser. Og som de skriver på deres website “Each herb is individually hand-picked and treated with tender, loving care in order to preserve its best qualities all the way to bottling.” Meget smukkere bliver det vist ikke.

Kimerud Distilled Gin bliver destilleret i en lille kobbergrydedestillator på selve gården. Inden destillationen udblødes ginnens tyve botanicals i 48 timer i en alkoholbase, der fortyndet ned fra 96% vol. til ca. 60% vol. Efter destillationen fortyndes ginkoncentratet udelukkende med vand.
En stor del af de tyve botanicals er som så ofte hemmeligholdt, men Kimerud lader os dog vide, at der blandt andet indgår enebær, korianderfrø, citronskal, valnød og mynte. Derudover har Kimerud også kastet sig over den lokale stenurt, rosenrod, der vokser vildt i Norge i områder, der ligger i mindst 2000 meters højde. Kimeruds destillatør, Ståle Johnsen, fortæller mig, at roden traditionelt bliver anvendt som ingrediens i madlavning i Norge, og at vikingerne indtog roden under deres rejser og togter, for at få energi nok til den lange og hårde færd. En hurtig søgning på nettet fortæller da også, at rosenroden tilskrives egenskaber, der kan give lavere risiko for stress, depression og træthed, og øget potens og sexlyst. Det lyder umiddelbart som en god kombination i en gin.

Kimerud Distilled Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

I første omgang virker Kimerud Gin forholdsvis almindelig. I næsen finder man noter af tør, sprød og kraftig citronskal, afdæmpet enebær og en hel del blomster. Aromaer man efterhånden finder i mange moderne ginner.
Når det kommer til smagen, sker der straks noget, der ikke er at finde i andre moderne ginner. Kimerud Gin er kraftig, super tør og ganske alkoholrig. Med aromatisk citron, afdæmpet men klar og frisk enebær, en anelse parfumeret blomst og endelig en lang og krydret eftersmag.
Den høje alkoholprocent på 47 kan bestemt både smages og mærkes, men ginnen er ikke sprittet. Der er nærmere tale om kraftig, fyldig, voldsom, floral og super tør gin. Både tørheden og den parfumeret blomst kan meget vel stamme fra rosenroden – den kan i hvert fald have forstærket de to egenskaber, der synes at karakterisere denne norske spiritus.

Kimerud Distilled Gin. Photo by Michael Sperling.

Kimerud Gin & Tonic

Jeg har i de seneste par uger haft rig lejlighed til at lege med Kimerud Distilled Gin. Ginnens florale noter og ekstraordinære tørre smag gør sig rigtig godt sammen med søde tonicvand som Indi Tonic. Tonicvandens dybe appelsinsødme og lette bitterhed fra kinin er et virkelig godt match. Jeg har også været glad for at blande med Fever-Tree Tonic – især når man garnerer med en tynd skive appelsin.

Gimlet med Kimerud Distilled Gin. Photo by Michael Sperling.

Hvis man er mere til cocktails end gin and tonics, kan jeg klart anbefale Kimerud Gin i en simpel men super tør Gimlet med 4 dele gin, 1 del friskpresset limejuice og 1 del sukkerlage (1:1 sukker og vand). Her kommer ginnens delikate, blomstrede og bitre noter virkelig til sin ret. Men den potente alkoholprocent gør det til en noget krads gimlet – så er du advaret.

Konklusion

Kimerud Distilled Gin. Photo by Michael Sperling.Kimerud Distilled Gin er mig bekendt det første norske forsøg i nyere tid på at lave en ordentlig og gennemarbejdet håndværksgin. Der er bestemt ikke tale om en gin, der revolutionerer den internationale ginscene, men der er god chance for, at Kimerud kan være med til at starte fascinationen af gin i Norge. Vi har selv set noget lignende i Danmark med lanceringen af både Nordisk Gin og Njord Gin her i 2014.
Med brugen af egne, lokale botanicals er Kimerud Distilled Gin i hvert fald en god start på de mere ambitiøse norske ginner. Det smagsmæssige fokus ligger lige så meget på den norske arv ved brugen af rosenrod, som på den moderne gin ved sin fremtrædende florale profil. På den måde adskiller den sig væsentligt fra andre ginner på markedet – både her i Danmark og i hjemlandet Norge.

Kimerud Distilled Gin er allerede at finde på udvalgte danske hylder, og destilleriet arbejder hårdt på at få ginnen udbredt i hele det danske land.
Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af destillatør Ståle Johnsen fra Kimerud Gård.

One Comment on “Anmeldelse: Kimerud Distilled Gin

  1. Pingback: Anmeldelse: Oslo Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: