Nytårets cocktails

French 75 med Bluecoat American Dry Gin. Photo by Michael Sperling

Nytårsaften er der tradition for at give den en ekstra skalle, når det kommer til mad, vin, pynt og selvfølgelig også cocktails. Her følger et par af mine egne cocktail-favoritter til nytårsaften, hvor der er lagt vægt på det enkle, det elegante og så det lidt anderledes.

The French 75

French 75 med Bluecoat American Dry Gin. Photo by Michael SperlingMin foretrukne velkomstcocktail er den klassiske French 75. Cocktailen stammer fra omkring 1919, og er opkaldt efter den franske 75 mm Howitzerkanon, som især franskmændene nød godt af under Første Verdenskrig. Populariteten af French 75 voksede til nærmest kultagtig status under 1920’ernes forbudstid i USA, og i dag er den en storfavorit til nytårsaften – ikke bare i mit hjem.

Jeg holder mig ofte til den oprindelige version – dog uden Perrier Jouet Champagne, der ligger lidt over mit prisniveau. Gå altid efter en tør champagne eller cava, og en gin med fremtrædende citrus. I min version har jeg anvendt Moet & Chandon Imperial Brut Champagne og den smukke og elegante Bluecoat American Dry Gin fra Philadelphia, der med fremtrædende appelsin, citron og en anelse krydrede noter fra bl.a. anis er den perfekte gin til French 75.

Ingredienser:

 • 40 ml Bluecoat American Dry Gin
 • 25 ml friskpresset citronsaft
 • 15 ml sukkerlage (2:1 rørsukker og vand)
 • Tør champagne

Fremgangsmåde:

Shake gin, citronsaft og sukkerlage i en shaker sammen med is. Strain i et champagneglas (flute). Top op med afkølet champagne, og garnér med citrontwist.

French 75 med Bluecoat American Dry Gin. Photo by Michael Sperling

The Millionaire’s Martini

Find yndlingsginnen frem fra skabet og miks dig en helt særlig nytårsmartini. Jeg faldt over denne opskrift på Sipsmiths website under deres vanvittige Sipsmith 100 Martini Bar-event, hvor cocktailbaren Kettner’s i Londons Soho-kvarter serverede 100 forskellige klassiske martinis i løbet af tre uger. Fascinerende projekt som jeg bliver nødt til at besøge, hvis det afholdes igen.
The Millionaire’s Martini med Four Pillars Rare Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Millionaire’s Martini er lidt af en jungle med et utal af varianter, hvor en stor del af dem skulle stamme fra The Savoy Cocktail Book. Denne har ifølge de gode folk hos Sipsmith sin oprindelse hos New Yorks mange saloons i det 19. århundrede.

I min version har jeg dog kastet mig over den australske Four Pillars Rare Dry Gin – en tør, varm og krydret gin med fremtrædende noter af peber, anis og en anelse appelsinskal. Man kan altid benytte en mere klassisk gin, men Four Pillars er noget helt særligt.

Ingredienser:

 • 40 ml Four Pillars Rare Dry Gin
 • 40 ml Dolin Dry Vermouth
 • Champagne

Fremgangsmåde:

Omrør gin og vermouth grundigt i en shaker sammen med is. Strain i et afkølet coupeglas. Top op med champagne og garnér med citronskal.

The Millionaire’s Martini med Four Pillars Rare Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Vale of the Martinez

Den klassiske martinez cocktail er en personlig favorit, men den fås faktisk også i et hav af varianter, hvor kreativiteten har fået frit spil. En af de bedre varianter af martinez coctailen er ’Vale of the Martinez’, der frit oversat til dansk betyder ’Farvel til martinez’en’. Her anvendes traditionelt sloe gin, tør vermouth, maraschino og orange bitters. I denne version har jeg dog skiftet slåenbærginnen ud med Edinburgh Raspberry Gin – en ginlikør lavet med infuseret hindbær i stedet for den traditionelle slåenbær. Det er sødt og voldsomt, men smager fremragende – med både sloe gin og Edinburgh Raspberry Gin.

Vale of the Martinez med Edinburgh Raspberry Gin. Photo by Michael Sperling.

Ingredienser:

 • 50 ml Edinburgh Raspberry Gin
 • 25 ml Dolin Dry Vermouth
 • 10 ml Maraschino
 • 2 Dashes Angostura Orange Bitters

Fremgangsmåde:

Omrør gin, vermouth, maraschino og orange bitters grundigt i en shaker sammen med is. Strain i et afkølet coupeglas. Garnér med appelsinskal.

Ferdinand's Saar Dry Gin GT. Photo by Michael Sperling.

Gin & Tonic

Det er ikke nytårsaften uden en Gin & Tonic. Sådan er det bare, og sådan har det været i mange år. Men når nu det er nytårsaften, finder jeg de særlige flasker frem fra ginskabet.
Én af favoritterne er den lille tyske Ferdinand’s Saar Dry Gin fra den sydtyske delstat Saarland. Ferdinand’s er en landsbrugsgin hvor størstedelen af ingredienserne er fra egen avl. Det gælder både for alkoholbasen, for de fleste af de tredive økologiske botanicals, og for den rieslingvin ginnen er blevet infuseret med.
I kombinationen med den bitre schweiziske alpe-tonic, Gents Swiss Roots Tonic Water, sker der noget helt særligt. Gents Tonic indeholder rod fra alpeblomsten Gentiana Lutea, og er sødet med sukkerroer.  Den er tør, frisk og yderst velsmagende.

Ingredienser:

 • 40 ml Ferdinand’s Saar Dry Gin
 • Top op med Gents Tonic

Fremgangsmåde:

Servér i et afkølet highballglas fyldt med isterninger. Garnér med en kvist frisk timian og to tynde skiver lime.

Se flere lækre Gin & Tonics her.

Rigtig godt nytår!

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: