Anmeldelse: Njord Gin

Med de nordiske guder i ryggen og danske ingredienser i flasken, er Njord Gin det seneste eksempel på, at der i den grad bliver produceret fremragende gin af allerhøjeste kvalitet i Danmark.

Njord Gin. Photo by Michael Sperling.Det har indtil videre været et godt år for dansk gin. Måske oven i købet det bedste år nogensinde. I løbet af 2014 er der blevet frigivet hele to danske gin, der med udgangspunkt i danske og nordiske ingredienser, fortolker ginnens definition gennem lokale briller. I august så vi nordjyske Nordisk Brænderi med deres Nordisk Gin, og nu den midtjyske Njord Gin fra Spirit of Njord. Begge anvender flere danske botanicals, der i den grad giver ginnerne et dansk og nordisk præg.
Tendensen med disse lokale egnsginner er dog slet ikke ny. I en gin som den skotske The Botanist Islay Dry Gin anvendes 22 lokale botanicals sammen med ni botanicals fra mere traditionelle oprindelseslande, hvilket giver ginnen et helt særligt skotsk smagsudtryk.
I den anden ende af skalaen finder vi den islandske Vor Gin, der udelukkende anvender islandske ingredienser til produktion af deres gin – det inkluderer både byggen til alkoholbasen og alle ni botanicals. Resultatet er så anderledes, at det kun kan være islandsk.

Med en blanding af danske og europæiske botanicals, placerer Njord Gin sig i samme kategori som The Botanist Islay Dry Gin – som en gin med et lokalt præg. Men inden vi fortaber os i ginnens danske ingredienser, må det være på sin plads at introducere hjernerne bag Spirit of Njord og den omhyggelige proces, hvorved Njord Gin bliver til.

Bag Njord Gin finder man først og fremmest Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen. Begge er på nuværende tidspunkt ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, og i godt to år, har de ved siden af forskningsstudierne i kommunikation, ”hygget” sig, som de selv kalder det, med at udvikle en gin med et dansk islæt.
Selve ginnen bliver produceret af aldeles kyndige kræfter hos det midtjyske destilleri Brænderiet Enghaven ved Randers. Destilleriet excellerer i frugtbrændevin, kryddersnaps, dessertvin og most, og i tilfældet med Njord Gin hjælper destilleriet med at realisere de to danske ginentusiasters vådeste drøm.
Hjertet af Enghaven, og for den sags skyld også Spirit of Njord, er destilleriets tyske Müller Brennereianlagen-destillator – en håndlavet destillator af kobber og rustfrit stål på beskedne 220-liter af typen aRoMat. Her destilleres både alkoholbase og redestillering med botanicals til det endelig ginkoncentrat.

Njord Gin. Photo by Michael Sperling.

Danske råvarer i flasken

Udover navnets reference til den nordiske mytologi og vanen Njord, er Njord Gin pakket med den ene danske afgrøde efter den anden. For det første er alkoholbasen udvundet af danske kartofler – en egenproduceret alkoholbase vel at mærke. En sjældenhed, når det kommer til gin. Som de fleste nok ved, er vodka traditionelt lavet på kartofler, men gin bliver typisk lavet på en base af korn, og de to forskellige afgrøder, giver spiritussen en helt anden smag, aroma og tekstur – men det vender vi tilbage til under tasting notes.
For det andet er en stor andel af de otte botanicals i ginnen både danske, meget atypiske og ganske eksotiske, når der er tale om gin: Enebær (fra Kroatien), Havtorn (fra Danmark), Rønnebær (fra Danmark), Skovmærke (fra Danmark), Nordmannsgran (fra Danmark), Kvan (fra Grønland), Lakridsrod (fra Spanien) og Koriander (fra Tyskland).

Størstedelen af de anvendte botanicals ligger og trækker i alkoholbasen i omkring to uger inden selve destillationen, så en stor del af ingrediensernes aroma- og smagsstoffer trækkes ud i alkoholen. Og lige inden destillationen tilføjes yderligere enebær til destillatorens gryde, som ikke har været udblødt.

Redestillationen med alle botanicals i gryden, tager nogle timer og resulterer i godt 80-90 liter ginkoncentrat, med en alkoholstyrke på ca. 80% vol. Efterfølgende blandes koncentratet med kildevand fra Holk Kilde, der er en af 12 kilder til naturligt mineralvand i Danmark, til en endelig styrke på 40% vol.
Afslutningsvis hviler ginnen på stålfade frem mod selve tapningen på de godt 300 flasker, som en batch udgør. Hver flaske nummereres og får etikette på ved håndkraft – det er jo et håndværksprodukt, vi har med at gøre her.

Njord Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Njord Gin er en kraftig, mørk, dyster, fyldig og intens oplevelse. Man fornemmer straks, at destillatørerne bag denne gin, er vant til at producere snaps og eau-de-vie. Der er nemlig en helt anden intensitet og kompleksitet i Njord Gin, end i mange andre ginner. Noterne i Njord Gin er tætpakket og velbalanceret i både næse og mund.
I næsen får man først og fremmest fyrrenål for alle pengene. En bred, grøn og fed fyrrenål der selvfølgelig stammer fra en kombination af enebærren og nordmannsgranen. Rønnebærrene, som jeg kender ganske godt fra den skotske Caorunn Gin, er tydelige, og sammen med de fremtrædende krydrede noter giver en vældig fylde. Der synes også at være binoter, der minder mig om modne conference pærer og æbleskræl. Intens og kompleks næse.

I munden kommer kartoffelbasen til sin ret med en anderledes cremet, fed og fyldig tekstur, der i den grad adskiller Njord Gin fra mængden. Og ligesom i næsen, fylder fyrrenålen ganske meget, men der er rig plads til både de søde og krydrede noter. Rønnebærren går igen i munden, og er med til at mildne den krydrede fyldige fyrrenål, der hænger længe i munden – langt ud i eftersmagen, hvor den får selskab af den søde lakridsrod. Vidunderlig lang og intens eftersmag.

Brugen af Njord Gin

Njord Gin Martini. Photo by Michael Sperling.For mig er Njord Gin er meget alsidig gin. Den smager forrygende i en Gin & Tonic sammen med tonicvand som Fentiman’s, Fever-Tree og Thomas Henry. Især med garniture som æble, appelsin, kanel eller anis. Jeg har ligeledes haft stor glæde af Njord Gin i storfavoritten negroni, hvor den beskedne alkoholprocent opvejes af ginnens intensitet og fylde. Men for mig har Njord Gin først og fremmest været en sipping gin, hvor jeg har siddet og nydt ginnen rent adskillige gange de seneste par uger. Det er ellers ikke noget, jeg normalt gør, men Njord Gin har den kompleksitet, der gør, at man hele tiden kan sidde og finde nye og interessante noter i glasset. Det er ret spektakulært, må jeg sige.
Netop derfor er Njord Gin også gået hen og blevet en foretrukken gin til martini. Oven i købet de lidt mere krasse af slagsen. Gerne 5 dele Njord Gin og 1 del Noilly Prat Dry Vermouth, så jeg ikke forurener ginnens noter alt for meget. Garneret med enten citronskal eller timian. Ganske enkelt smukt. Det er en stor smagsoplevelse, der sagtens kan omvende mig til at være en egentlig martini-drikker.

Konklusion

Efter godt tre uger i mit ginskab er der ingen tvivl i mit hoved. Njord Gin er på alle måder en fremragende gin. Og så er den tilmed dansk. Jeg er vild med dens intensitet, og det faktum, at skaberne tør smide nordmannsgran med i gryden, og dermed fremhæve de fyrrenålenoter, som mange haters beskylder gin for at smage af. Men for første gang kan jeg nu give dem ret, og samtidig tilføje, at det er meningen, og at det smager fuldstændig fantastisk.

Jeg har mødt de to herrer bag Njord Gin, og deres passion, nysgerrighed og ikke mindst deres stolthed over denne gin glæder mig. Det er dem vel ondt. Og jeg håber, at der kommer meget mere spiritus fra Spirit of Njord i fremtiden. Jeg er i hvert fald fan – allerede efter deres første produkt. Keep up the good work. Og stop for alt i verden ikke med at udfordre vores opfattelse af hvad gin kan være.

Njord Gin. Photo by Michael Sperling.

Njord Gin har for nylig indgået et samarbejde med Juuls Vin og Spiritus, så hvis du befinder dig i nærheden af københavnsområdet, kan du lige så godt kode Værnedamsvej 15 ind i GPS’en. Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Spirit of Njord – tak for det.

18 Comments on “Anmeldelse: Njord Gin

 1. Pingback: Anmeldelse: Kimerud Distilled Gin | En Verden af Gin

 2. Pingback: Årets bedste gins – 2014 | En Verden af Gin

 3. Pingback: Den bedste tonic til din gin | En Verden af Gin

 4. Pingback: Ginsmagning hos KlosterCaféen i Aarhus | En Verden af Gin

 5. Pingback: Anmeldelse: Nordisk Gin | En Verden af Gin

 6. Pingback: Bartenderens Grundbog | En Verden af Gin

 7. Hei

  Jeg følger deres utmerkede artikler og siden jeg er bar og restaurantsjef for et sted som heter Royal Gourmetburger & Gin i Bergen, Norge, tenkte jeg at jeg skulle ta kontakt. Vi er per i dag den bar i Norge med størst og best utvalg av gin. Per i dag har vi 75 forskjellige (meny på nett ikke helt oppdatert) og vi satser på spansk-stil, copa balon Gin Tonics og gin cocktails ( foruten burgers og et anstendig utvalg av øl). Skulle dere befinne dere i Bergen, må dere ta turen innom:) Jeg er alltid klar for en ginprat!!! Og vi fører Njord gin;)

  Ha en strålende dag!

  Mvh

  Espen Næss Olsen
  Bar & Restaurantsjef, Sommeliér vin og øl.

  • Det lyder fremragende, Espen. Hvis jeg bare havde vist det, for jeg var i Bergen for 14 dage siden. Men næste gang kommer jeg helt sikkert forbi til en drink og ginprat.

   Mvh. Michael

 8. Jeg er dry martini fan, og har været det i mange år. Har rejst meget de seneste 40 år, og har altid søgt steder, hvor dry martini lå højt på drinkslisten. Har afprøvet mange nye gins især i de senere år, hvor ginappetitten er vokset betydeligt, og fik i forbindelse med mit sølvbryllup foræret en flaske Njord gin af min kones bedste veninde. Den er desværre allerede konsumeret, men kort: fremragende efter min smag. Håber I fortsætter denne succes.Kan tilføje at nævnte gin bliver medbragt til Frankrig, hvor jeg bor. Stort tillykke!
  Store ginhilsner
  Jan

 9. Pingback: Årets bedste gins – 2015 | En Verden af Gin

 10. Så på tvøst oj en udsendelse omkring opbygning af jeres bar på northside festival 2016 superflot og lækkert får lyst til at smage denne gudedrik. Vil rigtig gerne have oplyst – hvis muligt – hvilken skøn grøn farve i brugte til dekoration af jeres bar. På forhånd tak.

 11. Pingback: Anmeldelse: ELG No. 2 Gin | En Verden af Gin

 12. Pingback: 5 festlige Gin & Tonics til nytår – En Verden af Gin

 13. Pingback: Anmeldelse: Njord Gin Barrel Aged – En Verden af Gin

 14. Hej Michael,
  Jeg har købt en Njord slow soe, som jeg skal forsøge at lave en god gin cocktail med.
  Det er jo en lidt speciel gin med bær noter. Har du prøvet den, og kan du anbefale en god opskrift?

 15. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: