Årets bedste gins – 2014

De fem mest interessante gind fra 2014. Photo by Michael Sperling.

Intet nytår uden tilbageblik og favoritlister, og med afslutningen af 2014 og begyndelsen på 2015 må det være på sin plads med en kort liste over de bedste og mest interessante ginner, der blev lanceret i 2014.

2014 har på flere måder været et fænomenalt år for gin. Den endeløse strøm af gode og anderledes gin fortsatte ufortrødent i 2014. Det blev året, hvor Danmark endelig kom på kortet med hele to ginner, Njord Gin fra Spirit of Njord og Nordisk Gin fra Nordisk Brænderi, hvor både det gode håndværk og det geografiske særegne har resulteret i to bundsolide og unikke spiritusser, de to destillerier kan være vældige stolte af.
2014 var også året, hvor den spåede renæssance for den søde og ”oprindelige” ginstil, Old Tom Gin, udeblev. Velkendte producenter som Tanqueray og Hernö var blandt dem, der introducerede old tom-produkter, men det nåede aldrig at blive den forventede trend, som den vi så i 2013 med fadlageret gin – en tendens der faktisk fortsatte i 2014 med lanceringer af solide fadlagrede ginner som Old English Barrel Aged Gin, Bombay Amber og Four Pillars Barrel Aged Gin.

For mig var der især fem ginner, der på forskellig vis gjorde et stort indtryk på mig i løbet af året. De blev alle lanceret i 2014, og vil helt sikkert gøre 2015 til et meget sjovere år at være ginnørd i.

Ferdinand’s Saar Dry Gin

Ferdinand's Saar Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Tyskerne har i flere år været ophavsmænd til produkter, der har udvidet vores forståelse af, hvad gin er og hvad gin også kan være. I 2014 lancerede destilleriet Avadis Distillery og vingården Forstmeister Geltz-Zilliken den håndlavede Ferdinand’s Saar Dry Gin, der med tredive økologisk botanicals og iblanding af rieslingvin er en af de mest usædvanlige gin på markedet.
Ferdinand’s Saar Dry Gin er elegant og kompleks med et helt særligt frugtigt og vinøst præg. Den lange liste af botanicals inkluderer citrontimian, enebær, slåenbær, mandelskaller, kvædepære, korianderfrø, hyben, humleblomst, angelikarod, ingefær, rose og lavendel fra braklagte vinmarker i den nærliggende Konzer Talchen-dal – de fleste er sammen med alkoholbasen og den iblandede rieslingvin fra egen avl. Smukkere – og mere lækkert – bliver det altså ikke.

Læs meget mere om Ferdinand’s Saar Dry Gin her.

Njord Gin

Njord Gin. Photo by Michael Sperling.Årets helt store overraskelse – positive overraskelse, selvfølgelig – var lanceringen af den danske Njord Gin, der er lavet af to ph.d.-studerende og produceret hos en af Danmarks bedste destillerier, Brænderiet Enghaven ved Randers.
Njord Gin er den type gin, som danske ginentusiaster har sukket efter i flere år. Udover navnets reference til den nordiske mytologi er Njord Gin pakket med den ene danske afgrøde efter den anden: en alkoholbase udvundet af danske kartofler, og danske botanicals som havtorn, rønnebær, skovmærke og nordmannsgran.
Njord Gin er en kraftig, mørk, dyster, fyldig og intens oplevelse med tydelige referencer til eau-de-vie og snaps. Ginnen er tætpakket og velbalanceret i både næse og mund med fremtrædende noter af krydret fyrrenål, rønnebær og lakridsrod, og binoter af modne conference pærer og æbleskræl.
Njord Gin er fremragende og et must i et hvert dansk ginskab. Læs meget mere om Njord gin her.

Vor Gin

Vor Gin. Photo by Michael Sperling.I forbindelse med en større ginsmagning jeg afholdte sammen med Juuls Vin & Spiritus i november, blev jeg introduceret for et af de mere mærkeværdige ginprodukter på markedet. Islandske Vor Gin blev reelt set lanceret på hjemmemarkedet tilbage i 2011. Men en mindre kapitalindsprøjtning i 2013 gjorde det muligt for Eimverk Distillery at udvide distributionen til fremmede markeder – heriblandt Danmark (gudskelov).
Vor Gin er en 100 procent islandsk gin med en alkoholbase på maltet, økologisk, islandsk byg, der er redestilleret sammen med ni lokale og ret ejendommelige botanicals (i gin-sammenhæng) – alle håndplukkede rundt omkring i landet: vilde islandske enebær, rabarber, sortebær, angelikarod (også kaldet kvan), birkeblade, vild timian, grønkål, mos og tang.
Aldrig har jeg set så særpræget et lineup af ginbotanicals, og aldrig har jeg smagt så vild en gin. Malt, jordede noter og lakridsrod, der giver associationer til regnvåd skovbund, urtede og krydrede noter med timian i forreste række, og en anelse røde bær er blot nogle af de noter, der er at finde i denne smagsmættede, fyldige og komplekse islandske spiritus. Og duften! Wow! Der går nærmest ikke en dag, uden jeg lige har haft næsen nede i flasken.
For mig er Vor Gin blevet en foretrukken sipping gin, men i 2015 skal jeg lære at bruge den rigtigt – i cocktails og G&Ts.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014

Monkey 47 Distiller's Cut 2014. Photo by Michael Sperling.Et af efterårets helt store højdepunkter er frigivelsen af årets Monkey 47 Distiller’s Cut – en vintage gin, hvor den mesterlige og autodidakte destillatør bag Black Forest Distillers, Christoph Keller, får frie tøjler til at lege videre med grundopskriften til den legendariske Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.
Vintage 2013, der blev frigivet i 2014, er fjerde vintage af Monkey 47 Distiller’s Cut, og hvert år udpeger Christoph Keller en helt særlig ingrediens – en ’Species Rare’ – der sammen med Monkey 47’s øvrige 47 botanicals udgør denne exceptionelt komplekse luksusgin. I årets vintage 2013 var den helt særlige ingrediens en lilla kløver ved navn Oxalis Triangularis (på engelsk Purple Shamrock). Stilke, blade og blomster fra kløveren blev destilleret for sig, blended med ginkoncentratet til den ordinære Monkey 47 Gin og lageret i lerkrukkerne i 12 måneder i en underjordisk bunker.
Resultatet er en gin i en klasse for sig med en genkendelig Monkey 47-duft og –smag, intense og nærmest parfumerede florale noter, citrus, urter, jord, bær og krydrede pebernoter.
Selvom vintage 2012 fra 2013 stadig er min favorit af de fire årgange indtil videre, er årets vintage som altid en fryd for sanserne og den indre ginnørd.

Bombay Amber

Bombay Amber. Photo by Michael Sperling.Det kom som lidt af en overraskelse da Bombays Sapphire i marts annoncerede frigivelsen af en fadlageret gin. Rygterne om et nyt produkt havde dog svirret i noget tid, og med åbningen Bombay Sapphires nye destilleri Laverstoke Mill i Hampshire, England blev 2014 i sandhed et stort år for Bombay.
Jeg er vil med disse nye lanceringer af de gode gamle gin brands. Jeg ”voksede op” med Bombay Sapphire gennem gymnasietiden og de tidligere tyvere, og lanceringen af Bombay Amber genoplivede min fascination af Bombay-brandet, der med lanceringen af Bombay Sapphire i 1987, efter min mening, er et af de vigtigste brands i nyere ginhistorie.
Bombay Amber er lavet ved den typiske vapour-infusion som brandet er kendt for. Ginnen består af 11 botanicals: de otte botanicals som anvendes i den oprindelige Bombay Dry Gin (der ikke er så kendt i Danmark), plus sort kardemomme, muskatnød og bitter appelsinskal.
Efter destillationen opbevares ginkoncentratet i træfade, der tidligere har været anvendt til fransk vermouth (muligvis Noilly Prat).
Resultatet er alt andet end det, vi kender så godt fra Bombay Sapphire. Bombay Amber er kraftig og blød med tydelige noter af både enebær og citrus, men også en særlig martini-fornemmelse, som vermouthfadene helt sikkert er skyld i – hvilket bringer mig frem til: prøv Bombay Amber i en gin martini. Nu!

Honorable mentions du bliver nødt til at smage snart:

  • Nordisk Gin (dansk gin fra Nordisk Brænderi)
  • NB Gin (klassisk gin fra Skotland)

Must try soon:

Et af de første gøremål i 2015 er at opstøve den meget lovende Jinzu Gin – en gin-sake hybrid der blev lanceret af Diageo i oktober 2014. Ginnen er resultatet af Diageos ’Show Your Spirit’-konkurrence tilbage i 2013, som bartenderen Dee Davies vandt med denne skøre gin-sake hybrid. En gin jeg bliver nødt til at smage.

Ovenstående liste er som alle andre toplister håbløst subjektiv, og der er rigtig mange gins, der burde fremhæves. Det vil jeg råde bod på i 2015.

One Comment on “Årets bedste gins – 2014

  1. Pingback: Anmeldelse: Bombay Amber | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: