TuesdayGT: Skotsk højlands Gin and Tonic

Den skotske højlandsgin Caorunn Gin har siden lanceringen haft vind i sejlene. Det skyldes uden tvivl en meget unik og på alle måder skotsk smagsprofil. Og i kombination med den danske Colonial Tonic sker der enestående ting i glasset.

Gin and Tonic med Caorunn Scottish Gin, Colonial Tonic, apple og lyngblomst. Photo by Michael Sperling.

En af de gin, der gang på gang overrasker og imponerer, er den skotske gin Caorunn Scottish Gin. Lige siden jeg smagte den første gang for snart tre år siden, har den været fast inventar i mit ginskab. Og jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der har det sådan. Ifølge International Wine and Spirits Research (IWSR) overhalte salget af Caorunn Gin den Tanqueray No. Ten tilbage i 2013. Ifølge The Spirits Business lød de rå salgstal for Caorunn på intet mindre end 8000 kasser gin (á ni liter). Til sammenligning solgte Tanqueray No. Ten blot 6500 kasser (á ni liter). Caorunn Gin er dermed den anden mest solgte britiske super-premium gin, kun overgået af Hendrick’s Gin.

Gin and Tonic med Caorunn Scottish Gin, Colonial Tonic, apple og lyngblomst. Photo by Michael Sperling.

Det er imponerende, at et forholdsvis lille whiskydestilleri som Balmenach Distillery har overhalet en mastodont som Diageo. I Diageos forsvar skal det siges, at Caorunn Gin bliver produceret i en 1000-liters såkaldt Copper Berry Chamber pot still, hvor Tanqueray No. Ten produceres i en lille 400-liters pot still. Men selvom der produceres langt flere ginflasker per destillation hos Balmenach Distillery end hos Diageos megadestilleri Cameron Bridge Distillery, i Fife i Skotland, skal forklaringen på Caorunns succes formentlig findes i den ret unikke smag.

Caorunn Gin er smagssat med seks traditionelle ginbotanicals: enebær, korianderfrø, appelsinskal, citronskal, angelikarod, cassiabark, samt fem lokale håndplukkede botanicals: rønnebær, lyngblomst, porse, mælkebøtte, coul blush æbler – en sammensætning der giver Caorunn en enestående smagsprofil med æblets og rønnebærrets sødme helt fremme, og krydrede porse, koriander og enebær noter. Den er gennemført skotsk i sin stil.

Gin and Tonic med Caorunn Scottish Gin, Colonial Tonic, apple og lyngblomst. Photo by Michael Sperling.

En af mine favorit kombinationer med Caorunn er den danske tonicvand Colonial Tonic fra Ebeltoft Gaardbryggeri på Djursland. Colonial Tonic er en håndbrygget tonicvand lavet af frisk peruviansk cinchonabark, friskpresset citron-, lime- og appelsinsaft, jamaicansk peber, citrongræs, vand (østdjursk grundvand) og økologisk rørsukker.
Den er gylden – både i farve og i smag. Den er bitter og sød med masser af citrus, peber og nelliker-lignende noter, genkendelig smag af citrongræs og underspillede karamel noter. Og så er den et genialt match med Caorunns rønnebær- og æblenoter. Garnér med sødmefuld røde æbleskiver og lyngblomster.

Gin and Tonic med Caorunn Scottish Gin, Colonial Tonic, apple og lyngblomst. Photo by Michael Sperling.

Del din TuesdayGT under hashtagget #tuesdaygt på Facebook, Twittter, GooglePlus og Instagram.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: