TuesdayGT: Vesterbro Backyard Gin and Tonic

Københavns nye lokale Vesterbro Backyard Gin blev destilleret og præsenteret live på scenen i Kødbyen i lørdags. En Verden af Gin har helt eksklusivt fået fingrene i de eftertragtede dråber til brug i en helt særlig udgave af TuesdayGT.

Vesterbros nye lokale gin, Vesterbro Backyard Gin. Photo by Michael Sperling.
Vesterbros nye lokale gin, Vesterbro Backyard Gin.

Lørdag præsenterede Danmarks ginkonge numero uno, Henrik Hammer, en ny lokal gin fra Vesterbro. Ginnen er et samarbejde mellem øl- og spiritusproducenten Mikkeller og Henriks eget Hammer & Son, der som bekendt står bag de to glimrende ginner Geranium Gin og Old English Gin.

Både Mikkeller og Henrik Hammer har hjemme på Vesterbro, og derfor var det nærliggende for dem at kaste sig ud i en lokal gin, der smager, dufter og emmer af Vesterbro. Men hvad pokker skal man dog proppe i sådan en Vesterbrogin? Hash, heroin, cigaretskod? Næ, Henrik har simpelthen været på jagt i lokalområdet, i sin egen have og i Vesterbros parker, efter egnede botanicals. Og det blev til intet mindre end 15 botanicals, der for ham er indbegrebet af de duft- og smagsindtryk, man får på sin færden i bydelen. Botanicals som enebær, korianderfrø, citronskal og kvan er bærende elementer i størstedelen af alle gin, og de er selvfølgelig også tilstede her. Men derudover har Henrik blandt andet fundet hyldeblomst, skvalderkål, humle, vejbred, liguster, mælkebøtte og hybenrose rundt omkring på Vesterbro til denne meget lokale gin. Som prikken over i’et er der tilføjet ristet brød til listen af botanicals – en ingrediens man vist rolig kan kalde for en af de mere ejendommelige botanicals i en gin. Men Henrik Hammer har en god forklaring:

– Hvad er det, man kan dufte, når man på sin cykel kører hjem fra Vega i de tidlige morgentimer? Bagerens friskbagte morgenbrød! Det har vi forsøgt at genskabe ved at bruge ristet brød som botanical i denne gin, råbte Henrik ud til de mange tilhørende ved lørdagens præsentation.

At krydre en gin med ristet brød er tilpas skørt for den garvede ginmand. Og det må være den første gin i verden til at gøre dette. Genialt!

Cecilie Hammer destillerer Vesterbro Backyard Gin ved lanceringen. Photo by Michael Sperling.
Henrik Hammers datter, Cecilie Hammer, stod for selve destillationen ved præsentation.

Destillationen af Vesterbro Backyard Gin foregik live på scenen ved lørdagens præsentation i Kødbyen. Imens Henrik på vanlig entusiastiske facon indførte de godt 100 fremmødte tilskuere i tankerne bag Vesterbro Backyard Gin, overværede Henriks datter, Cecilie Hammer, selve produktionen af ginnen i den lille medbragte 5-liters kobberdestillator. Det var teamwork på højt plan, og resultatet var da også fornuftigt, når man tager højde for det pres, der må være under sådan en live seance. Henrik Hammer selv havde dog allerede overvejet, hvad der skal gøres anderledes, når de reelle flasker på et tidspunkt skal produceres:

– Den er blevet lidt for sød, så vi skal lige have justeret balancen en anelse til næste gang. Og så fik jeg cuttet halen for sent. Jeg skulle have haft mindre tail med i det endelige destillat, fortalte han efter den officielle del af lanceringen var overstået.

Ginnen er ganske rigtig i den søde ende af skalaen. Den obligatoriske enebær er bestemt tilstede hele vejen igennem smagen, men bliver overskygget en anelse af den krydrede korianderfrø – især i forsmagen. Ginnen er præget af en del florale noter, sødlig humle, en svag citrus, og så bilder jeg mig ind, at jeg faktisk kan smage den ristede brød i eftersmagen, lidt som en brændt/forkullet smag. Bestemt en meget anderledes gin, der for en christianshavner som mig, godt kan friste mig til en picnic i Enghaveparken. Et par ugers hviletid vil med sikkerhed ændre både smag og duft, men til dette eksperiment, må det blive en ung og umoden gin.

Launch af Vesterbro Backyard Gin. Photo by Michael Sperling.

Vesterbro Backyard Gin & Tonic

Som ginskribent er det altid sjovt at lege med nye ginner, og til min store overraskelse, gav Henrik mig faktisk en lille sample af eftermiddagens ginproduktion med hjem til brug en specialudgave af TuesdayGT.

Gin and Tonic med Vesterbro Backyard Gin, Gents Tonic, citronverbena og citronskal. Photo by Michael Sperling.

Efter ginnen har hvilet et par dage, har den som forventet ændret sig en anelse. Koriandernoterne er mildnet en hel del, og de friske citrus- og blomsternoter er kommet godt frem. Og det giver anledning til en helt anden Gin & Tonic end først antaget.

Jeg har derfor været på jagt i svigermors urtehave for at plukke lidt frisk citronverbena. Dertil har jeg tilføjet lidt citronskal, og parret ginnen med den friske og tørre schweiziske alpe-tonic Gents Swiss Roots Tonic Water. Et match der i høj grad fremmer ginnens citrus- og blomsternoter.
Jeg kunne også have valgt at matche ginnen med Fentiman’s Tonic, hvis fremtrædende citrongræs og ganske bitre smag, faktisk også gør det godt med Vesterbro Backyard Gin. Desværre havde jeg kun en meget lille sample til rådighed, så det må blive næste gang.

Sample af Vesterbro Backyard Gin. Photo by Michael Sperling.
Min lille sample af Vesterbro Backyard Gin.

Henrik Hammer har store planer om at få Vesterbro Backyard Gin produceret hos et dansk destilleri. Til den tid vil det foregå under et knap så stort pres som ved lørdagens præsentation i Kødbyen. Så Henrik får rig mulighed for at få de sidste detaljer på plads i denne lokale Vesterbrogin. Det bliver meget spændende at følge.

Gin and Tonic med Vesterbro Backyard Gin, Gents Tonic, citronverbena og citronskal. Photo by Michael Sperling.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: