Anmeldelse: Old English Gin

Baseret på en opskrift fra 1783, lavet i den ældste destillator i England, tappet i en champagneflaske og lukket med korkprop og voks. Old English Gin er som gin blev lavet i gamle dage. Og så er den næsten dansk.

Old English GinFør der var noget det hed Big Ben, Tower Bridge og Christopher Lee, blev der i den grad lavet gin i England. Efter Trediveårskrigen (1618-48) vendte de britiske soldater hjem til England med den hollandske spiritus Genever i bagagen, der dengang gik under navnet ’Dutch Courage’. Igennem en periode på godt ét hundrede år med adskillige fejlslagne forsøg på at styre produktion og salg af spiritus, tiltog fremstillingen og befolkningens indtag af gin i en sådan grad, at det blev et sundhedsproblem i London og omegn. Mange lavede ulovligt gin i eget hjem i alt fra baljer til badekar (deraf betegnelsen Bathtub Gin). Udover ingredienser som enebær og kardemomme blev der ofte anvendt terpentin og andre livsfarlige substanser. Og den færdige gin blev tappet på alt, hvad der kunne indeholde væske, som f.eks. tønder, øl-, vin- og champagneflasker.

Det er netop denne gamle tradition som Old English Gin stammer fra. Eller rettere er et produkt af. For selvfølgelig er der ikke længere livsfarlige produkter i ginnen, men ifølge skaberen af Old English Gin, danske Henrik Hammer, indeholdte den oprindelige opskrift fra 1783, faktisk tvivlsomme ingredienser. Den nuværende opskrift, der stammer fra et pengeskab hos det engelske destilleri Langley Distillery, er dog renset for farlige stoffer og indeholder i dag 11 ingredienser: enebær, citronskal, koriander, cassia, orris rod, angelikarod, lakridsrod, appelsin, muskatnød, kanel og kardemomme.

Alle ingredienser med undtagelse af ét bliver destilleret hos Langley Distillery i Birmingham i den ældste fungerende pot still i England. For Henrik Hammer er kardemomme en særlig uhåndterlig ingrediens. Derfor destillerer han selv kardemommen separat hjemme i København og sender det efterfølgende til Langley Distillery.

Efter destillering, iblanding af kardemommedestillatet og vand tilsættes 4 gram sukker per liter gin (hvilket gør den til en Distilled Gin frem for en London Dry Gin), hvorefter ginnen sendes til Thames Distillers i London for tapning på særligt udvalgte franske champagneflasker og forseglet med korkprop og økologisk voks. Præcis som i 1783.

Label of Old English Gin

Champagneflasken er beklædt med et silketryk inspireret fra datidens etiketter med våbenskjold, løver og gotisk skrift. Over skjoldet ses en gennemskåret kardemommekapsel, der som nævnt bliver destilleret for sig selv. Henrik Hammer har derudover indsneget en hyldest til sin afdøde far, Hudi Hammer (førstnævnte halvdel af firmanavnet Hammer & Son), med bogstaverne H, U, D og I indgraveret i de fire hammere på skjoldet og i løvernes poter.

Tasting notes

I næsen er Old English Gin fyldt med frisk enebær, en duft af jord, svampe og halm. Man bemærker også nogle krydrede pebernoter. Det mest iøjnefaldende er fraværet af citrusnoter, der ellers har været tilstede i alle andre gin, jeg har haft næsen nede i.
I munden er Old English Gin fed, fyldig og tyktflydende. Man fornemmer med det samme den tilsatte sukker. Der er tydelige noter af enebær, appelsin, lakridsrod og kardemomme samt en let krydret smag, der for mig er lidt svær at identificere.
Eftersmagen er fyldt med en behagelig og let sødme og en svag krydret smag, der stille og rolig aftager.

Smagen er i det hele taget meget behagelige uden nogen form for brændende alkoholsmag (smooth). Jeg vil til en hver tid påstå, at Old English Gin sagtens kan drikkes ren, men man skal nok være lidt af en gin-entusiast, før man synes, det er sjovt.

Old English Gin and Tonic

Top of Old English GinSelvom Old English er tiltænkt klassiske drinks som Julep, Tom Collins, Martinez, Fizz, Punch m.fl., er det en fast del af mine smagninger, at udsætte ginnen for en tonicvand.

Matchet med en Fever-Tree Tonic og lidt citronskal fungerer Old English Gin langt bedre end forventet. Fraværet er citrusnoter i ginnen giver en meget anderledes G&T. Kardemommen og lakridsroden træder frem og bliver en central del af drinken. Og så virker den mere fyldig end mange andre gin og tonics, jeg har smagt.
Det kan være lidt vanskeligt at ramme det helt rigtige miks mellem tonicvanden og Old English Gin. For mig fungerede drinken bedst med lidt mere gin end de sædvanlige 1:3 forhold.

Konklusion

Forsøget med at genskabe den oprindelige gin, får Old English Gin til skille sig ud fra mængden. Den er mere end nogen anden gin, dybt forankret i historien. Den minder os om, at gin faktisk har gennemgået en kolossal udvikling gennem de seneste par hundrede år, og at der er en verden til forskel i forhold til de nye gin fra blandt andet USA.

Heldigvis er smagen også et bekendtskab værd. Det er en fremragende gin med mange usædvanlige duft- og smagsnoter. Selvom den fungerer overraskende godt i en gin og tonic er det den første gin, der har inspireret mig til at kaste mig over gamle klassiske drinks som Tom Collins og Martinez. Så der er stof nok til en artikel mere om Old English Gin.

Old English Gin bliver solgt overalt i Danmark til omkring 300 kroner. Flasken der er anvendt til denne smagning, er venligst doneret af manden bag ginnen, Henrik Hammer.

Cardamom icon on Old English Gin

9 Comments on “Anmeldelse: Old English Gin

  1. Pingback: Anmeldelse: Fifty Pounds Gin | En Verden af Gin

  2. Pingback: Colonial Tonic | En Verden af Gin

  3. Pingback: Gin hører hjemme i tønder | En Verden af Gin

  4. Pingback: Tom Collins | En Verden af Gin

  5. Pingback: Lad julefreden sænke sig | En Verden af Gin

  6. Pingback: Bartenderens Grundbog | En Verden af Gin

  7. Pingback: TuesdayGT: Vesterbro Backyard Gin and Tonic | En Verden af Gin

  8. Pingback: Anmeldelse: Frederiksberg Dry Gin – En Verden af Gin

  9. Pingback: Den bedste tonic til din gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: