Anmeldelse: Tanqueray Flor de Sevilla Gin 

God gin behøver ikke koste en formue. Og selvom Tanqueray Flor de Sevilla Gin ikke ligefrem er hverken revolutionerende eller dagsordensættende som gin, så er den i den grad leveringsdygtig i gode drinks og cocktails. 

Pink gin, frugtgin, infuseret gin. Kært barn har mange navne. De frugtige og søde ginner, som Spanien blev så kendt for op gennem 00’erne, er tilbage med fornyet styrke. Meningerne er delte og kvaliteten er mildest talt svingende på disse frugtige ginner, men populariteten kan ingen fornægte.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Heldigvis er der ikke længere kun tale om dårlig gin maskeret med syntetisk frugtsirup. Jovist, den type pink gin findes stadig, men der findes også perler, der bestemt kan noget. Her bør man fremhæve That Boutique-y Gin Companys Rhubarb Triangle Gin infuseret med “forced” rabarber fra Midtengland, britiske Pinkster Gin hvis hindbærinfuserede gin egenhændigt kickstartede hele Pink Gin-bølgen, og den australske Four Pillars Bloody Shiraz Gin, hvor ginnen er infuseret med shiraz-vindruer i otte uger.

Med Tanqueray Flor de Sevilla Gin hoppede den britiske gingigant i 2018 med på bølgen af frugtgin. Tanqueray er jo en velkendt og respekteret ginproducent med en lang historie bag sig. Den første gin fra grundlæggeren Charles Tanqueray begyndte at flyde fra det oprindelige destilleri i Vine Street i London allerede i 1830. Opskriften med de fire botanicals, enebær, kvanrod, lakridsrod og korianderfrø, og første batch af den legendariske Tanqueray Gin menes dog at stamme fra 1838, og siden har Tanqueray ikke set sig tilbage. En fusion med Gordons & Company i 1898, Tanquerays systematiske indsmugling af gin til USA under 1920’ernes Prohibition, og sønderbombningen af London-destilleriet i 1941 er blot nogle af højdepunkterne i Tanquerays 190-års levetid. I 1986 blev Tanqueray købt af United Distillers, der i dag hedder Diageo, og siden har Tanqueray lanceret en række spændende ginprodukter: Den sødere cocktailgin Tanqueray Malacca med fremtrædende grapefrugt fra 1997 (relanceret i begrænset oplag i 2013), martini-ginnen over dem alle, Tanqueray No. Ten, fra 2000, den lidt skarpe Tanqueray Rangpur med bl.a. rangpur limes, ingefær og laurbærblade fra 2006, og endelig den frugtige Tanqueray Flor de Sevilla fra foråret 2018.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Den officielle historie bag Tanqueray Flor de Sevilla lyder, at Sevilla-appelsiner udgjorde en stor del af Charles Tanquerays opskriftsbog fra 1830’erne. Sandsynligvis inspireret af rejser til det sydlige Spanien.
Der er ikke noget i Tanquerays markedsføring og beskrivelser, der siger, at Tanqueray Flor de Sevilla er lavet direkte fra en opskrift fra grundlæggerens opskriftsbog, så den er nok blot inspireret derfra.

LÆS OGSÅ: Min anmeldelse af Tanqueray Ten.

Tanqueray Flor de Sevilla er produceret hos Diagoes enorme destilleri, Cameronbridge Distillery, i Fife i Skotland. Den lavet på en neutral alkoholbase fra korn, som er redestilleret med de fire botanicals fra den oprindelige Tanqueray Dry Gin, enebær, kvanrod, lakridsrod, korianderfrø, og efterfølgende blended med en sød cordial smagsat med appelsin og appelsinblomst. Tanqueray selv kalder denne opskrift for “a taste of the Mediterranean Sea”.
Blendingen med den søde appelsin-cordial er også årsagen til, at flaskens label indeholder betegnelsen ‘Distilled Gin’. I ‘London Dry Gin’, som Tanqueray Dry Gin og Tanqueray Ten tilhører, er det nemlig ikke lovligt at tilføje andet en vand (og en anelse sukker) til destillatet inden tapning. Så tilføjelsen af denne søde appelsin-cordial post destillation, anbringer Tanqueray Flor de Sevilla i kategorien ‘Distilled Gin’.

Den endelige alkoholstyrke er på 41,3% vol.

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Tanqueray Flor de Sevilla bærer på alle fronter stærkt præg af at være en frugtgin. Ginnen har en gylden, nærmest solbrændt, appelsinfarve, så det er let at afkode, at dette ikke er en normal gin.

Duften er domineret af appelsinskal og en mild grapefrugt-agtig bitterhed. Der skinner ikke meget af ginnens fire botanicals igennem, men alligevel fornemmer man en let fyrrenål bag den tætte appelsin.

Smagen følger langt hen ad vejen duften med solvarm og sødmefuld appelsin, efterfulgt af let parfumeret appelsinblomst, og en fed men flot fyrrenål fra enebærrene langt ud i eftersmagen. Ginnen afrundes af en sødlig note a la appelsinmarmelade.

Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.

Tanqueray Flor de Sevilla i drinks

Den oprindelige motivation bag anskaffelsen af et par flasker Tanqueray Flor de Sevilla, var rygtet om dens overraskende egenskaber i en negroni. Det burde egentlig ikke komme som en overraskelse, at denne appelsinrige gin gør sig godt i denne klassiske, italienske, appelsinbitre cocktail fra 1919. Matchet med den rette vermouth, kan Tanqueray Flor de Sevilla levere fantastiske negronis. Da Tanqueray Flor de Sevilla er ret sød, kræver det en mindre sød vermouth som Dolin Vermouth Rouge eller Regal Rogue Bold Red. Mix i lige dele med den obligatoriske Campari orangebitter, og så har du en verdensklasse negroni.

Alle ginner skal selvfølgelig også kunne gøre sig i en Gin & Tonic. I min egen favorit med Tanqueray Flor de Sevilla trækker jeg den søde gin i en mere tør retning med letkrydrede Fever-Tree Aromatic Tonic. Mix gerne 50/50 gin og tonicvand. Pynt med en tynd skive appelsin og seks-syv rosenpebre.

Tanqueray Flor de Sevilla negroni. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Tanqueray Flor de Sevilla har haft en relativt hårdt liv i sin korte levetid. Mest af alt pga. alt for meget snobberi i ginverdenen. Sandheden er, at Tanqueray Flor de Sevilla faktisk er en fremragende gin til negroni og Gin & Tonics, men knap så spændende, når man nørder noter ved detaljerede ginsmagninger. Her kan Tanqueray Flor de Sevilla virke to-dimensionel og ubalanceret med den megen appelsin.

Så mit råd vil være: Drop snobberiet og spring den nærgående noteudforskning over, og gå direkte i baren og lav en negroni. Det vil du ikke fortryde. Og så kan du samtidig sende en venlig hilsen til Charles Tanqueray, der inden sin død i 1868 forelskede sig i de solmodne, spanske appelsiner, men aldrig selv nåede at frigive en appelsingin i sin levetid.

Ginnen til denne anmeldelse har jeg købt i en større dansk supermarkedskæde for 179 kroner per flaske. Og næste gang den kommer på tilbud, skal jeg have et par flasker mere 🙂

Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Photo by Michael Sperling.

One Comment on “Anmeldelse: Tanqueray Flor de Sevilla Gin 

  1. Pingback: Gin & Tonic med Hernö Pink BTL Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: