Anmeldelse: Four Pillars Bloody Shiraz Gin

Med inspiration fra briternes slåenbærgin har australske Four Pillars været en tur i marken for at plukke shiraz-druer til deres drueinfuserede Bloody Shiraz Gin – og den er bloody delicious.

Four Pillars Bloody Shiraz. Photo by Michael Sperling.Italien har Sangiovese. Argentina har Malbec. Og Australien har Shiraz. Der er selvfølgelig tale om vindruer til produktion af vin. Eller rettere… sådan ville det normalt være, men de bindegale Aussies from Down Under ser helt andre muligheder i deres nationalskat shiraz-druen.

Under min gintur til Australien i 2017, havde jeg fornøjelsen af at besøge Four Pillars Distillery i Healesville i Yarra Valley, godt en times kørsel nordøst for Melbourne (læs mere om min tur her).

Four Pillars blev startet i 2012 af Cameron MacKenzie, Stuart Gregor og Matt Jones. Først med ideen om at producere en tonicvand, men de tre venner kom hurtigt på andre tanker, og kastede sig i stedet over produktionen af gin – en ægte australsk dry gin med masser af lokalt præg.

Four Pillars Bloody Shiraz, Four Pillars Barrel Aged Gin, Four Pillars Navy Strength Gin. Photo by Michael Sperling

Deres første gin, Four Pillars Rare Dry Gin blev til ved hjælp af crowdfounding. Destilleret i de to smukke kobberdestillatorer fra tyske Carl Christian på henholdsvis 450 og 600 liter og tilsmagt med ti botanicals: enebær, korianderfrø, kvanrod, kardemomme, lavendel, kanel, stjerneanis, friske hele appelsiner, tasmanske peberbærblade og lemon myrtle. De tre sidstnævnte er de australske nøglebotanicals, som er med til at give ginnen et lokalt, australsk præg.
De friske appelsiner er fra Melbourne-området, og er ifølge MacKenzie langt mere aromatiske end appelsiner fra andre dele af verden. De tasmanske peberbærblade skaber en stor varme i smagen, og lemon myrtle, et australsk blad, anvendes som substitut for den traditionelle citronskal. Resultat er en appelsinsaftig og krydret sag med masser af enebær, koriander, appelsin og varm peber.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Siden lanceringen af Four Pillars Rare Dry Gin i december 2013 er Four Pillars Distillery vokset betydeligt – både hvad angår størrelse og sortiment. Destilleriet har introduceret en række nye ginner, blandt andet flere fadlagrede ginner fra forskellige fade, den stærke Four Pillars Navy Strength Gin og den kraftigt krydrede Four Pillars Modern Australian Gin.

I 2015 fik de dedikerede ginhåndværkere en lys idé:

– Well, the British’s got the sloe berries. We don’t have that here i Australia. We’ve got shiraz grapes. So we decided to make an Aussie version of the British sloe gin made with shiraz grapes, forklarede Cameron MacKenzie om Four Pillars’ noget anderledes idé til en ny gin.

Som sagt så gjort. De lokale vinmarker, kun få skridt fra destilleriet, er leverandører af de himmelske Yarra Valley Shiraz-druer til Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Hele, afstilkede druer ligger og trækker i Four Pillars Rare Dry Gin i små ståltanke i otte uger. Efterfølgende presses druerne, og kvaset filtreres fra. Tilbage står en dyb, mørk, rødbedefarvet spiritus med masser af gin- og druepræg. Den færdige shiraz-gin har en styrke på 37,8% vol., og tappes i den ikoniske Four Pillars Gin-flaske.

Cameron MacKenzie, master distiller og medejer, Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Cameron MacKenzie, master distiller og medejer, Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Vinøsiteten i Four Pillars Bloody Shiraz Gin er ikke til at tage fejl af. Det gælder både i smagen og i udseendet, hvor druerne bidrager med en saftig friskhed, en afdæmpet sødme og et væld af noter i både næse og mund.

I næsen finder man en aromatisk fyrrenål, en snært af peber, appelsin og koriander.

I munden er Four Pillars Bloody Shiraz Gin, ligesom i næsen, domineret af en aromatisk fyrrenål, saftige og sødmefulde druer og appelsin, pebervarme, citruskrydret korianderfrø og røde bær, der giver associationer til hindbær, solbærsaft og sågar rabarber.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin er i høj grad et vintageprodukt præget af udsvingene i druehøsten fra år til år.
Vintage 2016 er dyb mørk i farven med stor sødme, flot frugtighed og stadig en del noter fra ginnen.
Vintage 2017 er for det første en anelse lysere i farven end vintage 2016, mindre sød, langt mere frugtig med en del mere pebervarme fra ginnen.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin & Tonic

Noget af det der gør Four Pillars Bloody Shiraz Gin til noget helt særligt, er dens relativt høje alkoholprocent på 37,8% vol. – i hvert fald sammenlignet med den britiske slåenbærgin, som MacKenzie selv sammenligner den med, der typisk ligger omkring 28% vol. Med en alkoholprocent på 37,8 kan Four Pillars Bloody Shiraz Gin uden problemer mikses med tonicvand. Meget gerne med Fever-Tree Indian Tonic eller Fever-Tree Mediterranean Tonic, garneret med lime eller appelsin. Til dem der har det svært med tonicvand, kan jeg varmt anbefale at bytte denne ud med danskvand i stedet. Det holder 100!

Har du mod på noget lidt mere avanceret, faldt jeg helt på røven over Four Pillars’ Bloody Floradora. Den er på én og samme tid både genial og simpel:

Ingredienser:

  • 50 ml Four Pillars Bloody Shiraz Gin
  • 25 ml frisk limejuice
  • 15-20 ml hindbærpuré
  • Ginger beer

Fremgangsmåde:
Shake gin, limejuice og hindbærpuré sammen og strain gennem en si ned i et afkølet glas fyldt med isterninger. Top op med ginger beer og pynt med en halv skive lime.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Four Pillars Bloody Shiraz Gin er uden tvivl en vaskeægte genistreg. Den australske ‘tongue in cheek’-mentalitet skinner igennem på alle niveauer – fra navnet ‘Bloody Shiraz’, den dybrøde rødbedefarve, til den ikkekonventionelle brug af vindruer. Det er så australsk, som noget kan være.

Siden mit første rendez-vous med Four Pillars Rare Dry Gin i 2013 har jeg ikke været et sekund i tvivl om, at Four Pillars har format til noget helt særligt. Det er en af de ginproducenter, der på én og samme tid både kan være lokomotiv for hele den opblomstrende australske ginscene, inspiration for en hel generation af upcoming ginproducenter, der ønsker at udvikle produkter med et lokalt præg og personlig, og samtidig formår at være nytænkende og grænsesøgende. Four Pillars Bloody Shiraz Gin er bare endnu et eksempel på, at Four Pillars er et exceptionelt godt destilleri, der tør at tage ginnen hen, hvor ingen andre har været før.


The Aussie Way

aussie-frontslideSelv med det tætte forhold til Storbritannien og en dertilhørende forkærlighed til Gin & Tonics, startede Australiens eget gineventyr først for godt ti år siden. Til gengæld har australierne i den grad taget revanche og på rekordtid skabt en unik australsk ginidentitet.

Læs alt om min gintur til Australien i 2017 her. 

3 Comments on “Anmeldelse: Four Pillars Bloody Shiraz Gin

  1. Pingback: Fire Farverige Favoritter – En Verden af Gin

  2. Pingback: Anmeldelse: Four Pillars Sticky Carpet Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Tanqueray Flor de Sevilla Gin 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: