Anmeldelse: Opihr Oriental Spiced Gin

I forsøget på at skille sig ud fra mængden har producenten bag Opihr Oriental Spiced Gin skabt et produkt med et gennemført orientalsk og mellemøstligt udtryk, der dog synes langt fra det, man normalt forstår ved en gin.

Opihr Oriental Spiced Gin. Photo by Michael Sperling.De seneste års historiske boom af gin-kategorien, har gjort det sværere for nye aktører på markedet at bide sig fast i forbrugernes bevidsthed. Opsigtsvækkende design, uforglemmelig baggrundshistorie og unik smagsprofil er nogle af de områder, som nye brands skal forholde sig til for at slå igennem. Og det er der faktisk intet nyt i. Bombay Sapphire tydeliggjorde vigtigheden af alle tre områder ved lanceringen i 1987, og Hendrick’s Gin mestrede dem alle til perfektion ved frigivelsen i 1999. Men i takt med et stadig voksende antal gin på markedet, er det i stigende grad blevet sværere at gøre sig bemærket.

For mig står Opihr Oriental Spiced Gin som et perfekt eksempel på en producents kamp for at introducere et nyt produkt på et overophedet marked. Quintessential Brands, der står bag Opihr Gin, er dog ikke helt nye på spiritusmarkedet. I 2011 opkøbte selskabet det legendariske Warrington-baserede destilleri G&J Greenall, hvor Opihr produceres, der med over 260 års ginerfaring, må siges at være aldeles kyndige destillatører. Og det er derfor ikke uden grund, at Opihr Gin er et gennemtænkt produkt med et enestående udseende og en spektakulær baggrundshistorie, der udover de historiske referencer til Greenall’s’ lange historie, og til den sagnsomspundne havn Opihr i Biblen, hvor Kong Salomon modtager alverdens rigdomme fra. Og så en mere eksplicit reference til en af fortidens krydderiruter fra fjernøsten til London. Dette var dog ikke nok til at adskille sig tilstrækkeligt for de øvrige gins på markedet. Derfor er Opihr Gin ikke en helt almindelig gin, men en spiced gin, der er langt mere krydret end de mere traditionelle gin. Og dette er på én gang Opihr Gins største styrke og største svaghed.

Det nøjagtige antal og hvilke botanicals, der er i Opihr Gin er som så ofte en stor hemmelighed. Greenall’s har dog afsløret, at ginnen indeholder marokkansk korianderfrø, indisk sort peber, indonesisk javapeber, kardemomme, appelsinskal, grapefrugtskal, ingefær og enebær. Alle er ganske traditionelle i gin-sammenhænge, og alle har angiveligt oprindelse langs en ældgammel krydderirute.

Opihr Oriental Spiced Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Trods den meget traditionelle samling af botanicals i Opihr Gin, er det langt fra en traditionel gin – ej heller en traditionel spiced gin, hvor enebærren typisk får selskab af krydrede noter fra fx peber, koriander eller kanel. I Opihr Gin er det hele vendt på hovedet, og i stedet er det især korianderfrø og spidskommen, der får følgeskab af en anelse enebær.
I næsen er Opihr Gin mild og krydret med klare noter af især korianderfrø, men der er også tydelige noter fra spidskommen, kardemomme, peber og en anelse citrus. Lidt som en orientalsk eller mellemøstlig krydderibod på lang afstand. Men enebærren synes fraværende.
I munden går både den krydrede korianderfrø og spidskommen igen, der leder frem til en varm og fyldig smag med masser af kardemomme og peber. Enebærren er gemt godt væk, men den kommer lidt frem hen mod den lange, krydrede eftersmag.

Opihr Gin & Tonic

Opihr Oriental Spiced Gin and Tonic på The Bird and The Churchkey. Photo by Michael Sperling.Første gang jeg havde fornøjelsen af at lege med Opihr Gin, var i forbindelse med en af mine Copenhagen Gin Walks tilbage i januar 2014. Der lagde vi ud med en G&T på The Bird & The Churchkey med Opihr Gin, Fever-Tree Tonic, garneret med en seriøs chili. Det var op til hver enkelt deltager, hvordan de ville anvende chilifrugten i drinken. De modige (og dumdristige) skar chilien i småstykker. De mere velovervejede (mig selv) snittede en enkelt flænge eller prikkede huller i chilifrugten, så drinken fik et mere afdæmpet chilipræg. Det blev en ganske underholdende og interaktiv drink, hvor flere i den grad fik varmen hen imod bundsjatten, da chilien havde trukket ekstra længe.
Selv foretrækker jeg Opihr Gin serveret med Fentiman’s, gerne garneret med fx chili, anis, kanel, enebær, appelsin eller bladselleri, så drinken forbliver varm og krydret. Jeg kan også levende forestille mig Opihr Gin som en del af en lun vinterpunch med masser af kanel, nelliker og appelsin.

Er Opihr overhoved en gin?

Tidligere i denne anmeldelse skrev jeg, at den krydrede profil er Opihr Gins “største styrke og største svaghed.” Med det mener jeg faktisk, at Opihr Gins forsøg på adskille sig fra de øvrige gin på markedet, har resulteret i et produkt, der mere minder om en krydret vodka end en krydret gin.
For at en spiritus kan kalde sig for en gin, skal den primært være smagsat med enebær. Man plejer at sige, at gin skal være ”predominantly flavored with juniper”. For London Dry Gin, der ifølge EU’s definitioner af ”juniper-flavored” spiritus er en type af Distilled Gin, gælder det, at en London Dry Gin, som Opihr Gin er, blandt andet er:

“a juniper-flavoured spirit drink produced exclusively by redistilling organoleptically suitable ethyl alcohol of agricultural origin of an appropriate quality with an initial alcoholic strength of at least 96 % vol. in stills traditionally used for gin, in the presence of juniper berries (Juniperus communis L.) and of other natural botanicals provided that the juniper taste is predominant, or” (citat fra EU spirits drinks regulation in 2008, L 39/37).

Det afgørende i denne sammenhæng er “provided that the juniper taste is predominant”. Det kan man rettelig stille spørgsmålstegn ved i tilfældet med Opihr Gin. Selvom smagsoplevelser er en subjektiv størrelse, synes Opihr at smage meget mere af korianderfrø, kardemomme og spidskommen end enebær. Men EU’s regulativ er et juridisk dokument, der som de fleste er hullede som en si og fyldt med vage formuleringer. Og der er uden tvivl folk, der smager enebærren langt tydeligere, end jeg gør. Så hvis Quintessential Brands mener, at Opihr Gin er en krydret London Dry Gin, så er det en krydret London Dry Gin.

Opihr Oriental Spiced Gin and Tonic på The Bird and The Churchkey. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Opihr Oriental Spiced Gin er et skoleeksempel på de nye aktørers grænsesøgende ageren i et efterhånden mættet marked. Der er en fin tråd mellem flaskens design, den bagvedliggende historie (omend en anelse uoriginal) om den ældgamle krydderirute og den bibelske handelshavn Opihr, og den ret specielle, krydrede smagsprofil. Det føles gennemført orientalsk og mellemøstligt. Men når det er sagt, er Opihr Gin i mine øjne mere en krydret vodka end en krydret gin. Enebærren er nedtonet/overdøvet i en grad, at den nærmest ikke er genkendelig som gin. Men tag ikke fejl af, at Opihr Gin er en glimrende spiritus, men en tvivlsom gin. Jeg vil dog fortsætte med at nyde Opihr med tonicvand – for det smager jo fremragende.

Opihr Oriental Spiced Gin. Photo by Michael Sperling.

Opihr Oriental Spiced Gin har stået på de danske hylder siden slutningen af 2013. Den koster et sted mellem 300 og 350 kroner per flaske i butikkerne.
Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske importør og distributør, Interbrands – tak for det.

10 Comments on “Anmeldelse: Opihr Oriental Spiced Gin

 1. Hej 🙂 Hvor kan man købe denne spændende gin? 🙂 Elsker din blog!

  • Hej Kanavera.

   Jeg ved faktisk ikke, hvor man kan købe Opihr Gin i Danmark. Jeg har set den ude i Inco, men aldrig i en butik. Prøv eventuelt at kontakte Interbrands Danamrk via linket i bunden af artiklen.

   Mvh. Michael

   • Hej Michael

    Tak for dit svar 🙂 Jeg vil lede i Inco! 🙂 I øvrigt- du har sikkert hørt om det- men der er en rigtig fin butik ved navn Den sidste dråbe på Jægersborggade, som har spændende gins og masser af forskellige tonics 🙂

    Mange hilsner
    Karla

   • Jeg har hørt meget godt om Den sidste dråbe, men har endnu ikke haft lejlighed til at svinge forbi Jægersborggade. Men nu må det snart være tid.

    Mvh. Michael

 2. Pingback: Belgiens ginkonge klar med ny bog | En Verden af Gin

 3. OMG! Jeg er totalt på røven over den her. Er overbevist om at det er hele grunden til at jeg lærte at drikke gin. Snuppede den på hylden i Inco i går til 202 kr + moms – fordi jeg syntes flasken så spændende ud. Lam grund, I know. Men jeg lod den trække i ca 45 min med lang peber og serverede den med en frisk prikket rød chili og en kanelstang, toppet med 1724 tonic. Wow 🙂

 4. Pingback: Anmeldelse: Fragrant Harbour Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: